Altındağ Başkent Millet Bahçesi’nde 25 – 28 Nisan tarihleri arasında yapılacak Tanıtım Günlerinin bugün gerçekleştirilen Açılış Törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon Valisi Aziz Yıldıım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon Milletvekili Mustafa Şen, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Adil Karaismailoğlu, Yılmaz Büyükaydın, Vehbi Koç, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Ankara bürokrasisi, MHP Trabzon İlçe Başkanı Ömer Ayar,KTÜ Rektörü Prof.Dr.Hamdullah Çuvalcı,Trabzon’da ki İlçe Belediye Başkanları ve kaymakamlar ile çok sayıda vatandaş katıldı.
MEMLEKETİMİZE YAKIŞIR ŞEKİLDE…
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan açılış töreninde daha sonra Tanıtım Günlerini organize eden Trabzon Dernekler Federasyonu Başkanı Ali Hacıfazlıoğlu konuştu.
Hacıfazlıoğlu, “12 ay özellikle doğa turizminin göz bebeği olan ilimize bütün misafirlerimizin bir gün mutlaka gitmesine vasiye ediyorum. İnsanımızı zor işleri kolaylaştıran, çözüm üretebilen pratik zekaya sahiptir.
Trabzon denince, her zaman her yerde insanımıza olumlu bakış açısı ile karşılaşmak, farklı yere koyulmak bizler açısından çok kıymetli.
İlimizin tüm bileşenleri ile birlikte milletimiz ve ülkemiz için hep sahaya işini hedeflemek ve yapmak biz Trabzonluların yegane arzusudur.
Biz gurbete, başkentimize katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Her zaman her yerde memleketimize yakışır şekilde insanımıza sahip çıkıyoruz.
Gurbette yaşayan bizler memleketimizin değerlerine sahip çıkmak adına gelenek ve göreneklerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Çok kısa süse de böyle özel günlerde memleket hasretini dindirmeye çalışıyoruz” dedi.
TRABZON’UN ARTIK TRENDİ TURİZM
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise, “Trabzon’un alameti farikası tarihi şehir, kültür şehri, sanat şehri olmasıdır. Tebarüz eden özellikleridir. Tabiki Trabzon’umuzun bir çok özellik ve güzellikleri de vardır. Başta tabiat güzellikleri olmak üzere el sanatlarından, eşsiz tatlarına kadar bir çok güzellikleri var. Bu vesileyle her yıl Trabzon’umuzun başlattığı diğer şehirlerin devam ettirdiği günler devam ediyor.
Trabzon atık gelişen trendi turizm olan şehirdir. Geçen yıl Trabzo’u ziyaretçi sayısı.1 milyon 300 bini geçti. İlk kez yabancı ziyaretçi sayısı yerli ziyaretçi sayısını geçti. Trabzon’un doğudan dolayısı turizmden elen geliri 1 milyar 76 milyon dolar seviyesindedir. Bu yönleriyle de şehrimizin tanıtımına katkı sağlamak hepimizin, bizlerin görevidir.
Bir taraftan bu yönlerimizle öne çıkarken, bütün bu yüzyılda, Türkiye yüz yılında hizmetlerin banisi olan Cumhurbaşkanımızın, bütün şehirlerin eş zamanlı kalkınmasıyla daha güçlü Türkiye olma yolunda kararı iradesi Trabzon’da vücut bulmaya devam ediyor. Şehrimizin yeni yüz yıla hazırlamak noktasında mükellefiz.
Güzel bir bilgiyi de bu vesileyle sizlerle paylaşmak istiyorum. Şehrimize hem yeni bir vizyon kazandırmak, hem de şehrimize hemşerilerimiz ve şehrimizi ziyaret eden bütün ziyaretçilerimizin şehir için trafiği noktasında istifade edeceği Trabzon dün itibariyle attığı imzalarla birlikte raylı sistemle, demir yolu ile buluşuyor. Bunun heyecanını yaşıyorum.
Bizde bu dönem kıymetli Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde ve liderliğinde, şehrimizin evladı çok kıymetli Ulaştırma bakanımızın hızlı takibi ve talimatları ile birlikte seçimden sonraki 24. Günde bu önemli işin imzasını attık.
RAYLI SİSTEM 2028’DE…
2028 yılında da Trabzon’umuzu Raylı Sistemle buluşturmuş olacağız.
Daha çok çalışıp, Trabzon’umuzun daha yüksek standartlarla buluşturacağız.
Şu hususu bir teklif öneri Trabzon adına arz ederek sözlerimi tamamlamak istiyorum.
TRABZON’DA BÜYÜK, TRABZON FESTİVALİ YAPALIM
Buradaki buluşmalarımız tabiatı itibariyle hem İstanbul, hem de başkentte, hemşerilerimizle buluşmak güzel faaliyetler. Ama ben istiyorum ki Trabzon’umuzda daha geniş zaman dilimlerine yayılmak üzere, 1 hafta, belki 10 gün büyük bir Trabzon festivalini bütün yönlerimizle kültürümüzle, tarihimiz, sanatçılarımız, kültür insanlarımız, dışardaki bütün değerlerimiz, Ankara’da ki bürokratlarımız, siyasilerimiz, milletvekillerimiz, bütün toplum kuruluşları ile İstanbul Ankara’da ki dernekler federasyonları ile hep beraber Trabzon’da kültür sanat festivali, büyük Trabzon buluşmasını gerçekleştirelim istiyorum. Bunu Trabzon’a yapmak için bir teklif sunuyorum.
Bir festival mahiyetinde yapalım diye düşünüyorum” dedi.
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ise, özetle:
“Şehrimiz kadim bir şehir ve kültürüne sahip, ruhu olan bir şehirdir. Borç ok alanda, yayla ve doğa turizminde son yıllarda yaptığı atılımlarla ilgi merkezi haline gelmiştir.
Sayısız kültürel zenginliği, tarifsiz tabiat güzellikleri, doyumsuz doğa mandalara,I eşsiz lezzetleri ile sporun, sanatın müziğin şehri, Karadeniz’in göz bebeği olan Trabzon’umuzun maddi ve manevi tüm değerlerini Türkiye ve Dünyaya tanıtmak açısından Trabzon Tanıtım günleri önem arz etmekte.
Buraya gelen tüm misafirlerimize doyasıya yaşatmak istiyoruz.
Bilim, sanat, siyaset ve bürokrasi ve spor alanlarında birçok başarının yanı sıra, hamsisi, Akçaabat köftesi, Sürmen bıçağı gibi markalaşmış değerleri, Uzungöl’ü, sultan murat Yaylası, Hıdırnebi Yaylası, Çal Mağarası, Zümrüt Sahili gibi Sümela Manastırı, Atatürk Köşkü, Büyük Fatih Camisi ile bir çok tarihi değeriyle adından her daim söz ettirmeyi başaran, kemençesi ile kolbastısı ile hareketli bir şehir olan Trabzon’umuza hep birlikte şahit olacağız.
Burada harem stantta Trabzon’umuzun ayrı bir güzelliğini göreceğiz” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu,
“Trabzonlular olarak adeta cennetten bir köşe olan Trabzon’umuzla gurur duyarız.
Haklı bir gurur bu.
Çünkü Trabzon’umuzun her yeri bir başka güzel…
Haldizen, Karester, Şolma, Mavura, Kadırga, Sisdağı, Hıdırnebi, Beypınarı, Sultanmurat gibi başı dumanlı yaylaları,
Uzungöl, Aygır Gölü, Balıklı Göl, Altındere Vadisi Milli Parkı, Kayabaşı Tabiat Parkı, Çalköy Mağarası, Sera Gölü ve Değirmendere gibi eşsiz doğa harikalarıyla Allahu Teala özene bezene yaratmış.
Birçok vatandaşımızın, hatta başka ülkelerin resimlerde, televizyonlarda, mecmualarda gıptayla gördüğü manzaraları biz doyasıya yaşadık, yaşıyoruz hamdolsun.
Ecdadımız tüm bu nimetleri inanç, ahlak ve maneviyat mayasıyla yoğurmuş, nevi şahsına münhasır bir kimliği günümüze kadar ulaştırmış, ne kadar şükretsek azdır.
Kıymetli Hemşerilerim,
Bizler Trabzonlular olarak ülkemizin ihtiyaç duyduğu her alanda iş için aş için Türkiye’nin dört bir yanına kök saldık.
İşçi olduk, doktor olduk, memur olduk, asker olduk, esnaf olduk, sanayici olduk, iş insanı olduk, siyasetçi olduk.
Ama her gittiğimiz yerde kurduğumuz hemşeri ve yardımlaşma cemiyetleri ile kültürümüzü yaşattık, Trabzon’u, Trabzonluluk kimliğimizi tanıttık.
Trabzon Tanıtım Günleri gibi etkinlikler de sıla hasretinde kavrulan yüreklerin avunduğu güzide organizasyonlardır.
Tarihimizi, kültürümüzü, şehrimizin eşsiz doğa güzelliklerini ve ürettiklerini tanıtmak için çok iyi fırsatlardır.
Ancak en önemli özeliklerinden biri ise insanın doğduğu yer ile doyduğu yer arasında bir kardeşlik köprüsü kurmasıdır.
Trabzon ahenk içeresinde yaşayan binlerce yıllık bir kültür mozaiği,
Kardeşlik şehri, Kültür turizm ve ticaret şehri.
Böyle olduğu için de Trabzon’umuzun özelliklerini, zenginliklerini, bolluk ve bereketini tanıtmak, tattırmak ve göstermek için böyle günler beraberce düzenliyoruz.
MUHTEŞEM MEMLEKET HAVASINI SOLUMUŞ OLUYORUZ
Ama elbette burada aslolan ticaret değil, aslolan kaynaşmak, kucaklaşmak, hasret gidermek, şehirleri, kültürleri tanıtmak, bolluk ve berekete ortak olmaktır.
Bugün burada bir nebze de olsa muhteşem memleket havasını solumuş oluyoruz.
Bu ve benzer etkinlikleri sıklaştırmak, yurdumuzun dört bir yanında da gerçekleştirmek gerekiyor.
Çünkü Trabzon bunu hak ediyor.
Elbette meseleye sadece hemşeri gözüyle de bakmamak gerekir.
BUGÜN TRABZON, ESKİ TRABZON DEĞİL
85 milyon vatandaşımıza Trabzon’umuzu, Trabzon’umuzun zenginliğini, kültürünü, insanını ne kadar iyi tanıtırsak, şehrimizin geleceğine o denli büyük yatırım yapmış oluruz.
Değerli Hemşerilerim,
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde hem ülkemize hem de Trabzon’umuza; vefa borcumuzu, gönül borcumuzu, hizmet borcumuzu en iyi şekilde ödemek için gayret ediyoruz.
Hamdolsun bugün Trabzon, eski Trabzon değil.
EN YAŞANABİLİR KENTLER LİSTESİNDE 10. SIRADA
Trabzon’umuz ülkemizin en yaşanabilir kentler listesinde 10. sırada.
2023 yılında yaklaşık 1 milyar 58 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek Doğu Karadeniz illeri arasında en fazla ihracat yapan şehir oldu.
Son yıllarda sürekli artış gösteren bir turizm potansiyeli de elbette şehrimizde var.
TURİST SAYISI BU YIL 1,5 MİLYONU AŞACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ
2023 yılında Trabzon’umuzu 706 bin 532 yabancı, 612 bin 767 de yerli turist olmak üzere 1 milyon 300 binin üzerinde misafir ziyaret etti.
Bu sayının bu yıl 1,5 milyonun üzerine çıkacağı ile ilgili beklentilerimiz ve organizasyonumuz söz konusu. .
Peki, bunu nasıl sağlayacağız?
ELBETTE KALİTEYLE VE MARKALAŞMAYLA.
Elbette kalitelerime ve markalaşma ile..
Trabzon’umuzda bin bir çeşit ürün var, işte burada da bunları görüyoruz.
Bunları üretirken markalaşmaya önem vermemiz gerekiyor.
Ürünün aranan marka oldu mu, sizi Fizan’da da olsa seni bulurlar.
İyi bir marka ile tüm dünyaya açılmak mümkün.
Dünyada bunun pek çok örneği var.
Şahsen bu tür etkinlikleri, üreticilerimizin ufkunu açması noktasında da önemsiyorum.
Hükümet olarak biz her türlü desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz.
Değerli Hemşerilerim,
ULAŞIM, ERİŞİM DİYE BİR DERT YOK ARTIK.
Ulaşım, erişim diye bir dert yoktur artık diyebilirim.
Artık en kuzeyden en güneye, en doğudan en batıya ulaşılabilir, erişilebilir bir Türkiye var.
ULAŞIM ALTYAPISI ÇOK AMA ÇOK GELİŞMİŞ BİR TRABZON VAR.
Ulaşım altyapısı çok ama çok gelişmiş bir Trabzon’dan bahsediyoruz.
Son 22 yılda Trabzon’umuzun ulaşım ve iletişim altyapısına 147 milyar liralık yatırım gerçekleştirdik.
Trabzon’un 2003’e kadar sadece 56 kilometre bölünmüş yolu vardı biz 186 kilometre daha yaparak 242 kilometreye ulaştık.
Karadeniz Sahil Yolunu tamamladık.
Uzungöl Turizm Merkezi Yolu, Trabzon-Kireçhane YoluOf-Çaykara Yolu ve
Maçka-Karahava Arası Yolu gibi önemli karayolu projelerini hizmete verdik.
Karadeniz sahil yolundan tutun Tanjant yoluna birçok iş yaptık.
Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Erzurum ve bütün Doğu-Güneydoğu’ya bağlayan 14,5 km uzunluğunda Yeni Zigana Tüneli’ni çift tüplü olarak inşa ettik.
ZİGANA TÜNELİNDEN 2,5 MİLYON ARAÇ GEÇTİ
Açıldığı günden bu yana Yeni Zigana Tünelimizden yaklaşık 2,5 milyon araç geçti.
Hiç şüphesiz devam eden en önemli karayolu projelerimizden biri de Kanuni Bulvarı Yolu’ndaki çalışmalarımızdır.
Bildiğiniz üzere Kanuni Bulvarı; ana aksı toplamda 28 kilometre ama bağlantı yollarıyla beraber tam 62 kilometre bir proje.
Proje kapsamında bugüne kadar Akyazı Tüneli, Beşirli Tüneli, Bahçecik Tüneli ve son olarak Boztepe Tüneli’ni açtık.
Kanuni Bulvarı şehir merkezinden geçmesi nedeniyle zor bir proje.
Projemizin son aşamasına doğru geliyoruz.
Trabzon’umuzun bir diğer önemli karayolu projesi de Güney Çevre Yolu projemiz.
Trabzon’umuzun şehir içi ve transit trafiğini düzenlemek için projelendirdiğimiz Güney Çevre Yolu toplam 43,8 km uzunluğunda.
Üç Kısım halinde hayata geçireceğimiz çevre yolunun ilk etabının çalışmalarını hızlandırdık; hızlıca bitireceğiz.
Kıymetli Hemşerilerim,
Sizlerle Burada Büyükşehir Belediye Başkanımın paylaştığı bir müjde daha paylaşmak, tekrarlamak istiyorum.
Dün Trabzon Büyükşehir Belediyesi Yetkilileri ile bir araya gelerek “Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesini” hayata geçirecek protokolü de imzaladık. Hayırlı uğurlu olsun.
Trabzon’umuza; Akçaabat’tan Yomra Merkeze ulaşan; Şehir Hastanesi, Akyazı Stadyumu, Meydan, Üniversite, Otogar ve Havalimanı gibi bir çok önemli durağı içeren 31,9 kilometre uzunluğunda 56 istasyon içeren kent içi raylı sistemi kazandıracağız.
TRABZON HAVALİMANI GENİŞLETME ÇALIŞMALARI
Trabzon Havalimanı gerçekten yetmiyor. Mevcut havalimanını genişletme ile ilgili çalışmalara başlattık. Bunlar kısa vadeli çözümdür.
TRABZON YENİ HAVALİMANI YATIRIM PROGRAMINA ALINDI
Yeni Havalimanı projesini de yatırım programına aldık.
3.240 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pist inşa ederek geniş gövdeli uçakların da inebileceği bir havalimanına kavuşacağız.
70 bin metrekarelik terminal binasında yılda 15 milyon yolcuyu ağırlayabileceğiz.
Tamamlandığında Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek çok kıymetli bir eser olacaK” dedi.