Akçahasat Tesislerinde işlenen aronya bitkisinin artıklarındanelde edilen doğal boyalar, projenin merkezinde yer alıyor. Bitkinin suyu, posası ve çekirdeğinden tarihi Türk motifleriyle bezenmiş halılara estetik değer katan renkler üretiliyor. Boyama sürecinde ladin bitkisi, tuz ve sirke gibi doğal malzemelerle renklerin kalıcılığı artırılıyor ve iplerin dokusu iyileştiriliyor.

E4D6D42F 5364 4Ebb B21D 9Ab89F6C7068

BAŞKAN'IN KATILIMIYLA RENKLİ ANLAR

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim’in projeye verdiği önemi göstermek için halı dokuma kursunu bizzat ziyaret etti. Başkan Ekim, kurs eğitmeni Ülker Tosun’dan koyun yününden iplik elde edilmesinden doğal boyama sürecine, dokuma tekniklerinden son aşamadaki halı motiflerine kadar her adımı detaylıca öğrenmeye özen gösterdi.

30Af231E 9086 4D30 A86C Ecd07415630C

Koyun yünlerinin temizlenip taranmasıyla başlayan süreç, ipliklerin eğrilmesi ve doğal boyalarla renklendirilmesiyle devam etti. Başkan, ipliklerin aronya boyasıyla buluştuğu aşamada renklerin nasıl hazırlandığını bizzat izledi. Ladin bitkisi ve tuz kullanılarak boyaların nasıl sabit hale getirildiğini öğrenirken, şurup hazırlama sürecinde karışıma kendi elleriyle katkıda bulunmayı da ihmal etmedi.

Başkan, kursiyerlerle birlikte halı tezgâhının başına geçti ve Türk düğümü (pazırık düğümü) tekniğini denedi. Halı dokuma işleminin inceliklerini deneyimlerken, figürlerin anlamlarını öğrenerek "hayat ağacı", "koç boynuzu", "yıldız" ve "anka kuşu" gibi motiflerin Türk kültüründeki derin bağlarını öğrendi. 

"Halkın Sesi Mecliste Yankılandı: Adaletsizliğe Karşı Mücadele Çağrısı" "Halkın Sesi Mecliste Yankılandı: Adaletsizliğe Karşı Mücadele Çağrısı"

Başkan Ekim, “Aronya bitkisiyle yapılan bu doğal boyama ve geleneksel motiflerimiz, geçmişimizle geleceğimiz arasında bir köprü kuruyor. Bu projenin kadınlarımızın emeğiyle hayat bulması ise ayrı bir gurur kaynağı. Hepinizi yürekten tebrik ediyorum. Akçaabat Belediyesi olarak her zaman yanınızdayız.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi