Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Trabzon Ticaret Borsası (TTB) ve KOSGEB iş birliğiyle düzenlenen KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı ve Avrupa Yeşil Mutabakatı hakkında bilgilendirme toplantısı Trabzon’da yapıldı. TTSO çok amaçlı toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Yıldız, TTB Meclis Başkanı Nevzat Özer, Trabzon KOSGEB Müdürü Muhammed Mustafa Kurt oda ve borsa üyesi sanayici ve işletme temsilcileri katıldı.

MUZAFFER YILDIZ:” YEŞİL DÖNÜŞÜM İŞLETMELERİMİZE REKABET AVANTAJI VE FIRSAT SAĞLIYOR”

Toplantının açılış konuşmaları bölümünde TTSO yönetim kurulu üyesi Muzaffer Yıldız sürdürülebilir ve çevre dostu bir sanayi yapısının oluşturulmasına yönelik önemli adımların tartışılacağı bu etkinlikte biraraya geldiklerini belirterek, “KOSGEB'in Yeşil Sanayi Destek Programı kapsamında sunulan desteklerin, ülkemizdeki işletmelerin çevresel sorumluluklarını yerine getirmeleri ve yeşil üretim süreçlerine geçiş yapmaları açısından büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum” dedi.

Programın sadece çevreye duyarlı bir üretim modeli oluşturmayı teşvik etmekle kalmadığını ifade eden Yıldız, aynı zamanda işletmelerin bu süreçte maliyetlerini düşürmelerine ve kaynak verimliliğini artırmalarına da katkı sağladığını vurguladı. 

Yıldız, desteklerin etkin bir şekilde kullanılabilmesinin önemli onduğunu dikkat çekerek işletmelerimizin geleceğe nasıl daha güçlü bir şekilde hazırlanabileceği konularına bu toplantının faydalı olacağını söyledi.

Toplantıda Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı kapsamında işletmelerimizi bekleyen önemli değişimler üzerinde görüşlerin paylaşılacağını kaydeden TTSO yönetim kurulu üyesi Muzaffer Yıldız şöyle konuştu: 

“Bildiğiniz üzere, AB Yeşil Mutabakatı, ekonomik büyüme ile çevresel sürdürülebilirliği bir arada yürütmeyi amaçlayan kapsamlı bir dönüşüm programıdır. Bu mutabakat, ihracat yapan işletmelerimizi yakından ilgilendiren yeni düzenlemeler ve standartlar getirmektedir. Bugün, bu değişimlere nasıl uyum sağlayabileceğimizi ve yeşil dönüşümün işletmelerimiz üzerinde yaratacağı etkileri tartışacağız.

Son olarak, yeşil dönüşümün yalnızca bir zorunluluk değil, aynı zamanda rekabet avantajı sağlayan bir fırsat olduğunu vurgulamak istiyorum. Verimliliği artırarak, maliyetleri düşürerek ve yenilikçi çözümler üreterek, bu sürecin işletmelerimizi global pazarda daha rekabetçi bir konuma taşıyacağına inanıyorum. Bu etkinlikte edineceğimiz bilgiler ve yapacağımız fikir alışverişleriyle, hep birlikte daha sürdürülebilir bir gelecek için önemli adımlar atacağımızı umuyorum. Katılımınız ve katkılarınız için şimdiden teşekkür ederim.”

NEVZAT ÖZER: “BORSA OLARAK ÜYELERİMİZİN YEŞİL DÖNÜŞÜME UYUM SAĞLAMASINA DESTEK OLUYORUZ”

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nevzat Özer Avrupa Yeşil Mutabakatı, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme modeline geçişte önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi.

Başkan Özer bu mutabakat, sadece çevresel değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal açıdan da köklü değişiklikleri beraberinde getirecek kapsamlı bir plan sunduğunu ifade ederek, “Avrupa Birliği, bu mutabakat ile 2050 yılına kadar iklim nötr bir kıta olmayı hedeflemektedir. Trabzon Ticaret Borsası olarak bizler de bu dönüşüm sürecinde önemli bir sorumluluk üstleniyoruz” dedi.

TTB Meclis Başkanı Nevzat Özer şunları söyledi: 

Vali Yıldırım’dan Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası Mesajı Vali Yıldırım’dan Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası Mesajı

“Üyelerimizin ve sektörümüzün Yeşil Mutabakat kapsamında yer alan düzenlemelere uyum sağlaması hem rekabet gücümüzü artıracak hem de gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefimize katkı sunacaktır. 

Bu nedenle, bu süreçte üyelerimizin bilinçlendirilmesi ve gerekli adımların atılması için yoğun bir çalışma içerisindeyiz.

Bugünkü toplantımızın amacı, Avrupa Yeşil Mutabakatının getirdiği yenilikler ve sorumluluklar hakkında sizlere kapsamlı bilgi sunmak, karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak ve sektörümüzün bu süreçte nasıl bir yol izlemesi gerektiğini değerlendirmektir. 

Bu çerçevede, bu bilgilendirme toplantısının hepimiz için faydalı olacağına ve ileriye dönük stratejilerimize ışık tutacağına inanıyorum.”

MUSTAFA KURT:” KOBİLERİN YEŞİL DÖNÜŞÜMÜNE KOSGEB GERİ ÖDEMELİ DESTEK SAĞLIYOR”

Trabzon Müdürü Muhammed Mustafa Kurt Dünya Bankası'nın desteğiyle gerçekleştirilen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında düzenlediğimiz bilgilendirme toplantısında sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu aktardı. 

KOSGEB, TÜBİTAK ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının işbirliğiyle gerçekleştirilmekte olan bu projenin üç ana bileşenden oluşmakta olduğunu anımsatan Kurt konuşmasını şöyle devam eti:

“Birinci bileşen de KOSGEB olarak bizler KOBİ'lerin yeşil dönüşüm faaliyetlerine yönelik geri ödemeli destekler sağlıyoruz. Bu destekler ile yenilenebilir enerji, kaynak verimliliği, atık yönetimi ve döngüsel ekonomi gibi alanlarda gerçekleştirilecek projeleri teşvik ediyoruz. Başkanlığımızın bu alana verdiği önem, yeşil dönüşümün ülkemizdeki sürdürülebilir kalkınmasındaki kritik rolünü pekiştirmeyi amaçlamaktadır. 

İkinci bileşen de TÜBİTAK tarafından yeşil inovasyon faaliyetlerinde bulunan firmalar desteklenmektedir. Yeşil startuplar, KOBİ'ler ve büyük firmalar bu desteklerden yararlanarak yeşil teknolojiler, ürünler ve süreçler geliştirebilecektir. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise projenin teknik destek bileşeni altında proje yönetimi, ihtiyaç analizi, kapasite geliştirme ve Yeşil Sanayi Akademisi gibi iş paketlerini yürüterek projenin etkin bir şekilde yönetilmesini sağlayacaktır.”

“ULUSLARARASI FON KAYNAKLARI İLE KOBİLERİN YANINDA OLACAĞIZ”

Trabzon Müdürü Muhammed Mustafa Kurt Projenin 8 Aralık 2020 tarihinde lansmanı yapılarak başlatıldığını hatırlatarak şöyle konuştu:

 “O günden bu yana kobilerimizin projemize yoğun ilgisi bizleri çok memnun etmektedir. Bu vesileyle proje olan ilgilerinden dolayı tüm kobilerimize teşekkürlerimi arz ederim. Yeşil dönüşüm sadece çevresel sürdürülebilirlik değil aynı zamanda ekonomik rekabetçilik, yatırım olanakları ve dijitalleşme gibi birçok alanda da büyük fırsatlar sunduğunu vurgulamak istiyorum. Başkanlığımız hem merkezi bütçe ile hem de Türkiye Yeşil Sanayi Projesinde olduğu gibi uluslararası fon kaynaklarıyla KOBİ'lerin yanında olmaya devam edecek. Arkadaşlarımız birazdan yapacakları anlatımlarla sizlere hem yeşil dönüşümle gelen ticari paradigma değişimi hakkında değerli bilgiler verecekler, hem de bu dönüşüme geç kalmamak için yeşil Sanayi Destek Programı kapsamında neler yapılabilir örneklerle açıklamaya çalışacaklar. Umarım etkin ve verimli bir gün geçiririz.” 

BİLGİLENDİRME VE SORU CEVAP BÖLÜMÜ YAPILDI

Türk Standartları Enstitüsü Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Müdürü Mehmet Ergün “Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” konusunda katılımcılara bilgilendirmede bulundu.

KOSGEB Proje Yönetimi Dairesi Başkanlığı Sürdürülebilirlik Destekleri Müdürlüğü KOBİ uzmanı Volkan Kaya ise “Yeşil Sanayi Destek Programı” konusunda sunumunu yaptı. Ergün ve Kaya sunumların ardından katılımcıların sorularını cevapladılar. 

Editör: Haber Merkezi