Bakan Kacır Trabzon'da açıkladı! "Akıncı, İran Cumhurbaşkanının yerini 1,5 saatte tespit etti"
 
I M G 9640
Tahmini Okuma Süresi: 3 dakika
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı, “Bir Türk’ün Gözünden Uzay Yolculuğu’ programı kapsamında bugün Trabzon’a geldi. 

I M G 9638

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa, Bakan Kacır ve ilk Türk Astronot Gezeravcı’nın yanı sıra, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, İlçe Belediye Başkanları, AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu, kamu kurumlarının müdürleri, STK Temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

I M G 9641

Programda ilk olarak KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı kısa bir açılış konuşması yaptı. 
Ardından ise Bakan Kacır konuştu. 

Bakan Kacır, konuşmasının başında Türkiye’nin genç nüfusuna dikkat çekti. 
I M G 9639

Bakan Kacır, özetle şu ifadeleri kullandı: 

“Bizim savunma sanayinde, dünyanın dikkatini çeken başarı hikayelerimizi gencecik insanlar yazıyor. Bugün Milli İnsansız Hava Araçları dünyada 1 numara. Bu araçları geliştiren ekiplerin yaş ortalamaları 27 - 28.. 

NURİ DEMİRAĞ’IN ÜRETTİĞİ UÇAKLAR


Biz, gençlerimizin önünü açtığımızda, onların önlerindeki engelleri kaldırdığımızda ne kadar büyük işlere imza atabildikleri gök yüzünde ispat etmiş milletiz. 
Aslında çok daha evvel bu başarılara imza atabilirdi bu ülke. Biz TEKNOFEST’ler düzenliyoruz. Geçtiğimiz yılarda Karadeniz’de de düzenledik. 
İstanbul’da Atatürk Havalimanı’nda düzenliyoruz. 
Atatürk Havalimanı’nda bizden 60 yıl evvel TEKNOFEST’ler düzenlenmiş. 
Nuri Demirağ, Türkiye’de yerli uçakları üretmiş. Bu uçakların üretim sürecine katılacak teknisyenler, mühendisler, uçuşlarına katılacak pilotlar yetişsin istemiş. 
Atatürk Havalimanı’nda Gök Şenlikleri düzenlemiş. Tıpkı TEKNOFEST’ler gibi.. 
Atatürk Havalimanı’nda buluşmuşlar yerli uçakları izlemişler. 
Bütün bunları nereden biliyoruz. Kitaplarda Nuri Demirağ’ın hikayesi anlatılıyor. Ürettiği uçakların resimleri bulunuyor. 

VECİHİ HÜRKUŞ İSMİNİ DUYAN VAR MI?


Ama dünya gözüyle Nuri Demirağ’ın ürettiği uçakları görme imkanımız yok. Çünkü toprağa gömülmüşler. 
Daha geriye gidelim. Vecihi Hürkuş ismini duyan var mı? Son yıllarda hatırladık. 
Şimdi yeniden Vecihi Hürkuş’un hikayesini öğreniyor milletimiz. 
Vecihi bey bir İstiklal Savaşı Kahramanı.. 3 kez takdirname  almış. 
Ürettiği uçakların uçuşuna izin verilmemiş. Sertifika alıyım demiş. Bu defa da “Senin uçakların için sertifika düzenleyecek müessesimiz maalesef yok” denilmiş. 

Biz 2000’li yılların başında insansız hava araçlarını bilmiyorduk. Heron diye bir şey biliyorduk. Peçeteye selpak der gibi İHA’ya Heron diyorduk. Zannediyorduk ki bir tek İsrail’in yaptığı İnsansız Hava Araçları var. 

GÖZLERİNİN YAŞINA BAKMIYORUZ

Ne zaman ki kendi evlatlarımızın, bu ülkenin kendi insan kaynağının geliştirdiği mlli İHA’lar Devreye girdi, Türkiye o zaman terörle mücadelede netice elde etti. 

O teröristlerin arkasında kim olursa olsun, hangi ağa babalarına güveniyor olursa olsunlar, gözlerinin yaşlarına bakmıyoruz, bakmayacağız. 
Şimdi demekki, başarabiliyor muşuz.. Demekki çok daha geriden geliyor olmamıza rağmen, yani havacılıkta bizden çok daha tecrübeli, çok daha yatırım yapmış, 100 yıl boyunca uçaklar üretmiş, helikopterler üretmiş bakaca ülkeler olmasına rağmen teknolojide paradigma değişimine odaklandığımızda hepsinin önüne geçebiliyormuşuz.. 


Arzumuz iddiamız hedefimiz sanayinin tüm alanlarında benzer başarılar elde etmek. 

Aslında 80’lerde rahmetli Özel, başbakanlığı döneminde bir yandan Türkiye’nin uzayda sahip olmasını hayal ettiği uydular için yörünge haklarını güvence altına alırken, bir yandan da ODTÜ yerleşkesinde uzay araçları kurdurdu. 

Ama maalesef 80/‘lerin sonları, 90’lı yıllar tümüyle Türkiye’di siyasi istikrarsızlıkla geçti. Türkiye o yılları bütünüyle ıskaladı, kaybetti. 
2000’li yıllarda yine aynı sağlam irade sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı programlarla Türkiye Milli Uydu geliştirme imkanları kazandı. 

İRAN CUMHURBAŞKANI’NIN YERİNİ AKINCI TESPİT ETTİ! 


İran’da helikopter kazası yaşandı. Daha sonra komşumuz bizden Helikopter’in yerinin tespiti için Akıncı Taaruzi İnsansız Hava Aracını talep etti. Türkiye’den kalktı, İran Coğrafyasına geçti. Çok zor hava koşulları altında, çok sarp bir vadide, çok sisli bir havada çok kısa zaman içinde 1,5 saate yakın zaman içinde düşen helikopterin lokasyonunu tespit etti. Ve İranlı makamlara bildirdi. Bu zor coğrafyada bu misyonu yapabilmesi, Akıncı’nın sahip olduğu uydu bağlantısı sayesinde mümkün oldu. Ve elbette sahip olduğu diğer teknik galibiyetler sayesinde. 
Bu misyon Türkiye’nin teknoloji geliştirmeye bakış açısını da gösteriyor.

Editör: Melek Çakır