Trabzon'da katı atık krizi... Başkan Genç net konuştu: "Toplamayacağım"
 
 Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin su faturaları ile birlikte topladığı Katık Atık Bertaraf ve Toplama Bedellerinin, ilçe belediyelerine bırakılması düşüncesi krize neden olacak gibi duruyor

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin bugün yapılan açılış toplantısında ilk olarak söz alan CHP Grup Başkan Vekili Cüneyt Zorlu, ilçe belediyelerinin bu parayı toplayamayacağını söyledi. 

Cüneyt Zorlu ile aynı fikirde olduğunu ifade eden Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu ise, konunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. 

BİZ BU BEDELLERİ TOPLAYAMAYIZ

Zorlu, “Katı Atık Toplama ve Bertaraf Bedellerinin toplanmasını ilçe belediyelere bırakacağınızı söylemiştiniz. İlçe belediye başkanlarımız burada. Bu konunun, ne aşamada olduğunu bilmiyorum. Biz İlçe Belediyeleri bunu toplama şansımız yok. Sizleri de anlıyorum. Su bedeli daha düşük kalıyor, ancak bu bedeller faturayı şişiriyor. Bunları kamuoyuna açıklamakta zorlanıyorsunuz. Ancak bizlerin bunları toplama şansımız yok. Suyun kesilmesi ile ilgili bedel olmayan bu parayı bize ödemez. Emlak bedeli almakta nasıl zorlandığımızı siz Ortahisar Belediye Başkanlığı döneminden biliyorsunuz. Bu konuya ortak çözüm bulmak lazım” dedi. 

İMKANSIZ BİR ŞEY

Of Belediye Başkanı Sarıalioğlu ise, “Böyle bir çalışma başladığını ve meclis kararı almamız gerektiğini ifade ettiler. Ancak burada yeni arkadaşlarımızın, geçmiş dönemde bu konuyla alakalı vermiş olduğu mücadele sonucunda bedellerin TİSKi faturalarına yansıtarak tahsilatı yönünde adımlar atıldığını hepimiz bilmekteyiz. Bunun farklı uygulamayla su faturalarından çıkarılıp, ilçe belediyelerinin tahsiline gidilmesi zor, imkansız bir şey. Bu yeniden değerlendirilmeli. Su faturaları bunun yansıtılması ile fazla şişiyor olabilir ama yasal olarak tahsil edilmesi başka türlü mümkün değil” diye konuştu. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise, “Bu münhasıran ilçe belediyenini kalemlerinden bir tanesi. Usulen su faturaları ile toplanması konusunda böyle bir karar alınmıştı. Biz büyükşehir olarak toplamak istemiyoruz, toplamayacağız. Kendi tahakkunuzu emlak vergisi gibi oluşturup tahsilatı yapacaksınız. Biz bunu gelir tarifimizden çıkaracağız. O zaman emlak vergisini de biz toplayalım. Bunu sadece Büyükşehir Belediyesi aracılık yapıyor. Orta mutabakat değil. Bu şu anda bütün belediyelerde yapılan uygulama değil. İlçe belediyesinin yetkisinde. İlçe belediyesi belki almayacak, belki çok alacak, belki az alacak. Tarifesini de kendisi belirleyip, toplayacak. Kendi meclisinde alması yeterli. Emlak vergisini belirliyorsunuz. Büyükşehir Belediye Meclisi mi onaylıyor..  Bunu toplamayacağız. Önden size tebligatını yaptım” dedi. 

Zorlu, “Niye zorluk çıkarmaya çılışıyorsunuz” 

Genç, “Zorluk çıkarmıyorum. Ben sizin adınıza olan vergiyi toplamakla mükellef değilim. Arkadaşlar toplamayacağım. Yönetmelikle düzenlemişsiniz. 
Toplanan paranın ilçelere verilmesi ayrı bir konudur. Geçen ay bu ödemeleri yaptım. O sorundan kurtarmış oludunuz. Kendiniz toplarsınız.” 

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, “Bizleri zor durumda bırakamaya çalışıyorsunuz.” 
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, “Yönetmeliğe aykırı” 

Genç, “Yargıya gidersiniz zaman. Toplamayacağm. bu parayı” 

AK Parti Meclis Üyesi Faruk Kanca, “Yönetmelikte olsa bile, meclis kararları yönetmeliğin üstünde. Yargıtay bunu belirlemiş”

Zorlu. “Çöpü de siz toplayın” 

Trabzon Sürmene’yi sağanak yağış vurdu . Trabzon Sürmene’yi sağanak yağış vurdu .

Başkan Kaya, LGS Türkiye birincilerini makamında ağırladı
Başkan Kaya, LGS Türkiye birincilerini makamında ağırladı
Genç, "Cüneyt bey ben uygulama yapacağım. Zor durumda kalmazsınız. Siz, Ortahisar Belediyesisiniz. Bunun tahakkukunu yaparsınız”

I M G 6114

Genç, "Su parası sizin değil ki, o hizmeti ben veriyorum. Kafanıza göre uydurmayın. Arkadaşım bu bedel ilçe belediyesinin hak ettiği bedel mi? 
Katı Atık Bertaraf beledi büyükşehirin hak ettiği bedel. Katı Atık Toplama Bedeli ilçe belediyesinin hak ettiği bedel..” 

I M G 6110

Zorlu: “Ortahisar Belediye Başkanıyken, neden itiraz etmediniz” 

94Cb7Bbe 9Aa7 48B8 830F D2418B98Fd2D

Genç, “O zaman böyle bir kanaat oluştu. Bunu toplamak istemiyorum. Zaten toplamayacağım. Arkadaşlar siz bilirsiniz, toplamayacağım”

Editör: Ömer Altıntaş