Ekrem İmamoğlu Taziye Ekrem İmamoğlu Taziye

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Ticaret İl Müdürlüğü ile Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği paydaşlığında düzenlenen Ahilik Haftası kutlamalarına katıldı. Programda Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İnci, Trabzon İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bahittin Murat Yakın, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Ticaret İl Müdürü Kasım Tiryaki, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi, Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara ve çok sayıda vatandaş yer aldı. Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Ahilik, köklü geçmişiyle sadece mesleki bir yapı değil, toplumumuzun her kesimine hitap eden, üretimden tüketime, ticaretten sanayiye kadar geniş bir alanda bizlere rehber ve yaşam biçimidir. Ahilik mesleki dayanışmayı ve iş ahlakını teşvik eden aynı zamanda manevi değerlerimizi de yücelten toplumsal huzuru ve refahı amaçlayan bir sistemdir. Sadece ticari manada mal alışverişini önemseyen, önceleyen bir iş değildir” dedi. 
4864F5Ec 9C57 47D2 A5A4 2E84C8D8C36E

MAZLUMLARIN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Başkan Genç, şunları kaydetti: “Bu değerler yüzyıllardır toplumumuzu bir arada tutmuş, hem dayanışma hem de yardımlaşma kültürümüzü yaşatmıştır. İş yerlerimizin kapılarının sadece alışveriş için değil aynı zamanda birer dostluk ve bir dayanışma merkezi olarak da açık kalmasını sağlamalıyız. Unutmayalım ki güçlü bir ekonomi aynı zamanda güçlü bir toplum demektir. Bu nedenle esnaf ve sanatkarlarımızın her zaman olduğu gibi bundan sonra da yanlarında olmaya devam edeceğiz. Biz büyük bir milletiz. Ahilik geleneğimizi sadece bu topraklarda değil tüm dünyada yaşatıyoruz. Afrika’da Rusya-Ukrayna savaşından dolayı özellikle tahıl konusunda sıkıntı yaşarken Cumhurbaşkanımız oradaki kardeşlerimize el attı. Bu da esasında bir ahilik örneğidir. Çünkü biz her şeyden önce kardeşiz ve bu işi biz kardeşlik müessesesi olarak görüyoruz. Yine terör devleti İsrail'in saldırıları sonrasında savaş ve abluka altında olan Gazze'deki vatandaşlarımıza el uzatmak, onların dertleriyle dertlenmek, uğraşmak, didinmek esasında böyle bir davranışın önemini ortaya koyuyor. Zira bizler tarihimizden aldığımız güçle hem kendi coğrafyamızda hem de dünyanın dört bir yanında mazlumun yanında olmaya devam edeceğiz. Bizler sadece kendi vatandaşımız için değil tüm insanlığın huzuru ve refahı için de mücadele eden bir milletin evlatlarıyız. Bu duygu ve düşüncelerle bu güzel geleneğimizin kurucusu olan, Ahi Evran Veli'yi rahmetle anıyorum. Bu vesileyle bütün esnaflarımızın Ahilik Haftası'nı yürekten kutluyorum.”

2B31B463 B7F8 46E1 8Db7 B59Af6B585D1

ÇOK YÖNLÜ BİR KURUMDUR
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, “Ahilik çok yönlü bir kurumdur. 13. yüzyılda Türk İslam tarihinin önemli şahsiyetlerinden biri olan Ahi Evran tarafından temelleri atılan, iktisadi ve siyasi hayatımızda önemli bir yer tutan ahilik teşkilatı aynı zamanda Anadolu'nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda, yaygınlaşmasında, köklenmesinde büyük rol oynamıştır. Ahilik teşkilatı, ahlakın ticaret hayatında vazgeçilmez olduğunu mensuplarına her daim telkin etmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun dünyanın en büyük güçlerinden biri olmasında ve yüzyıllarca hüküm sürmesinde Ahilik teşkilatı çok önemli bir paya sahiptir. Bugün de necip milletimiz aynı anlayış ve felsefeyi sürdürmektedir. Dolayısıyla bizlerin de toplum olarak en önemli mayamız, en önemli harcımız yine esnaf teşkilatımızdır. Elini açık tut, kapını açık tut, sofranı açık tut. Bu düstur ile kurulan ve işleyen Ahilik teşkilatının her eylül ayında kutladığımız Ahilik Haftası münasebetiyle 'Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir' diyen Ahi Evran'ı rahmet ve minnetle yad ederken başta tüm esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere bütün hemşehrilerimizin Ahilik Haftası'nı kutluyorum” diye konuştu. 
979B7F3E B3D2 4B61 A06E 89E8Dbf64F5B

TRABZON GERÇEK ESNAF ŞEHRİDİR
Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara ise, “Akıl, ahlak, bilim, çalışma, adalet ve emniyet ilkeleri üzerine kurulmuş olan Ahilik, insanların her yönde yetişmesini sağlayan mesleki bir ahlak mektebidir. Anadolu'da temelleri atılan Ahilik birçok etnik kökenden oluşan ve birbiriyle kavga halinde olan topluluğa adeta kılavuz olmuştur. Ahşap oyması ustamız Yaşar Ercin ağabeyimize Kırşehir'de Ahi Esnaf Beratı tevdi edilecek. Yaşar ağabeyimiz Türkiye'de bu beratı alan 3. kişi olacak. Kendisini tebrik ediyorum. Böylece Trabzonlu esnaf ve sanatkarlar son sekiz yılda Türkiye çapında yedi büyük ödül kazanarak, Trabzon'un gerçek bir esnaf şehri olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. Bu ödüllerin dördü kadın esnafımıza verilmiştir. Tebrik ediyorum" dedi.

2024 YILININ AHİSİ, KALFASI VE ÇIRAĞI BELİRLENDİ
TESOB tarafından belirlenen ve Valilik bünyesinde oluşturulan değerlendirme komisyonuna sunulan adaylar arasından yapılan seçimde; Trabzon’da 2024 yılının Ahisi ahşap oyma ustası 79 yaşındaki Yaşar Ercin, 2024 yılının kalfası hasır işlemeci Temel Atakan Kılıç, 2024 yılının çırağı ise terzi Gülhanım Başaran olarak belirlendi. Gülhanım Başaran aynı zamanda Türkiye’de 2024 Yılının Çırağı seçildi.

Editör: Ömer Altıntaş