Başkan Kaya, “Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da başlattığı, Mansur Yavaş’ın Ankara’da uyguladığı, projeleri Trabzon’a kazandırıyoruz”

504Edd23 372E 4F12 Ac4C 3A49Ececab11
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, bazı gazete ve çevrelerin dezenformasyonuna rağmen vaatlerini ve projelerini bir bir gerçekleştirmenin heyecan ve mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Halk Ekmek, bizim seçim dönemi vaatlerimizdendi. Bunu manipüle etmeye çalışan bir anlayış var. Günü geldiğinde bunu Trabzonlularla paylaşacağım. Bizim tek gayemiz, tek derdimiz Trabzon’a hizmet etmektir” diye konuştu.
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Başkan Yardımcısı Alper Öztürk ile birlikte 24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü kapsamında Trabzon’daki gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya geldi. Toplantıya Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersen Küçük, Trabzon’daki gazete, internet siteleri ve sosyal medya yayın kuruluşlarının temsilcileri ve muhabirleri katılım gösterdi. Sağlıkçılar Parkı’nda yapılan toplantıda Başkan Kaya, gazetecilerin 24 Temmuz Bayramını kutladı, toplantıya katılım gösteren gazetecilere teşekkür etti.

21F8F4F0 2Fb9 4F74 84A4 5650Bd188A30
"SU FATURALARI ÜZERİNDEN ALGI YAPILIYOR”
Şehrin gündeminde olan konularla ilgili konuşan Başkan Kaya, Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsil edilen su faturalarından ilçe belediyeleri adına toplanan katı atık toplama ve bertaraf bedeli ücretinin kaldırılmasıyla şu değerlendirmeyi yaptı:
“Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan kararla ilgili mahkeme sürecini başlattık. Su faturalarında 10 yıldır uygulanan ama bugün, “Uygulanmasını istemiyoruz” diyerek Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın isteğini ortaya koyduğu bir durum var. Kamuoyu doğru bilgilendirilmiyor, burada bir haksızlık var. Algı operasyonu yapılıyor, tamamen algılara yönelik bir uygulama. Pratikte ve uygulamada vatandaşa faydası olmayacak, aksine sıkıntı çıkaracak bir uygulama. Ortahisar Belediyesi’ni sıkıntıya sokmak için yapılan bir uygulama.”

Ortahisar Belediyesi 2025-2029 Stratejik Planı Kabul Edildi Ortahisar Belediyesi 2025-2029 Stratejik Planı Kabul Edildi

Dcccf52A 1489 4757 8751 74Eaa1437578
“SU FATURALARINDA KESİNLİKLE İNDİRİM YOK”
Bir su faturası örneğini gösteren Başkan Kaya, “Bu hepimize gelen 600 liralık su faturası. Bu su faturasının içinde ne var? 338 TL TİSKİ’nin su bedeli, 175 lirası Büyükşehir Çevre Temizlik Vergisi ve Katı Atık Bertaraf Bedeli, 87 lirası ise ilçe belediyelerinin Katı Atık Toplama Bedeli. Şimdi Büyükşehir Belediyesi ne diyor? Bu 600 liralık faturanın 513 lirasını ben vatandaştan alayım. Kalanı da ilçe belediyesi alsın. Ancak sonuçta yine vatandaşın cebinden 600 TL çıkacak. Vatandaş 600 TL ödeyecek ama tek parça halinde değil, bunu iki parça halinde ödeyecek. Su faturalarında kesinlikle bir indirim yok. Bu uygulama vatandaşın lehine değil, aleyhinedir, zararınadır. Vatandaşın zarar görmemesi adına, bu algının doğru anlaşılması adına bu bilgilendirmeyi doğru yapma ihtiyacı duyduk."
“HALK EKMEK BİZİM SEÇİM DÖNEMİ VAADİMİZDİ”
Başkan Kaya, Ortahisar Halk Ekmek müjdesini açıkladıktan sonra bir gazetenin, “Amaç Büyükşehir Belediyesi’nin önünü kesmek” şeklindeki haberlerini manipülasyon olarak değerlendirdi ve eleştirdi. 
Başkan Kaya, “Bizim seçim döneminde yaptığımız 41 proje vaadimizin sosyal belediyecilik kısmında halk süt ve halk ekmek var. Bu bizim vaatlerimiz arasında ama “Bizim projemizi çaldınız, biz yapacaktık da önünü kesmeye çalışıyorsunuz” diye bunu manipüle etmeye çalışan gazetecinin gözüne sokuyorum bunu. Bugün o adayın projeleri arasında böyle bir vaat var mı? Biz, “Kent lokantası açacağız” dedik. Kent lokantası, halk ekmek, bu uygulamalar CHP’li belediyelerin uygulamaları. AKP’li hiçbir belediyenin böyle bir uygulaması var mı? Adına gazete denen bu gazete, Büyükşehir’in önünü kesmek için açıklama yaptığımızı söylüyor, böylesine saçma bir gazetecilik olmaz. Biz projelerimizi bir bir hayata geçiriyoruz. Takdir edecekleri, alkışlayacakları yerde “Büyükşehir yapacaktı” diyorlar. Hangi AKP’li belediyenin böyle bir uygulaması var? Bu uygulamalar Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da başlattığı, Mansur Yavaş’ın Ankara’da uyguladığı, bizim de yaptığımız, yapacağımız projedir” diye konuştu.

99D8B110 Bf4C 48B6 8Fec 94017Ee796Cd
“BİZ ALGI YAPMIYORUZ, VAATLERİMİZİ BİR BİR GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
“Biz algı yapmıyoruz, vaatlerimizi bir bir gerçekleştiriyoruz” diyen Başkan Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bunu manipüle etmeye çalışan bir anlayışla karşı karşıyayız. Söylenecek çok şey var ama şunu söylemeden geçemeyeceğim. Biz seçildiğimiz günden beri şuna dikkat ediyoruz; biz dedik ki ‘bütün kaynaklarımızı ve elde ettiğimiz gelirleri, ürettiğimiz katma değeri, bu şehrin insanların faydasına’ kullanacağız. Rantçı değil, halkçı bir anlayışla belediyecilik yapacağız. İlk günden itibaren Trabzonlunun bir kuruşu çarçur olmasın diye gayret ediyoruz.”

Aa3D68Ef 2D5E 4C2A B8Ee 23Fae6Ae81E3
“REKABERLİK’ ANLAYIŞI İÇİNDE HAREKET ETMELİYİZ”
Belediyeler olarak Trabzon halkının yararına olan bir rekabet ve beraberlik anlayışı içinde hareket edeceklerinin altını çizen Başkan Kaya, bu durumu ‘rekaberlik’ kavramıyla şöyle açıkladı:
“Rekaberlik, bir taraftan rekabet eden ama şehrin insanının menfaati için de yeri geldiğinde birlikteliği önemseyen bir anlayış. Biz rekaberlik kavramını yol haritamızın en önünde tutuyoruz. Rekabetin gücünden halk yararlansın istiyoruz. Halkın faydasına olan işlerde rekabet edelim ama şehrin faydasına olan işlerde de birlik ve beraberlik içinde hareket edelim. Bizim bütün gayretimiz şehrimizin en güzel şekilde yönetilmesi, rekabetin gücünden halkımızın yararlanmasıdır. Biz bunun gayreti içindeyiz.”
BAŞKAN KAYA, GAZETECİLERİN SORULARINI CEVAPLANDIRDI
Başkan Kaya, toplantıda daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Su faturalarındaki ilçelere ait katı atık toplama bedelinin nasıl tahsil edileceği, bu bedelin belediye gelirleri içindeki toplam payı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belediyelerle ilgili açıklamalarıyla ilgili bir soru üzerine Başkan Kaya şu açıklamayı yaptı:
“Ortahisar Belediye Başkanının bindiği arabada haciz var. Başka söze gerek yok. Göreve geldiğimizde, Başkana tahsis edilen 3 araçta icra vardı. “Başkanın arabasında haciz olmaz” dedim. Biz arsa tahsisiyle icrayı kaldırıp ve araç sayısını bire düşürüp hizmetlerimizi sürdüreceğiz. Ayrıca kurumlardan gelen icralar var, yaptırım tehditleri var. Şu binayı yıkmazsanız yargılanırsınız, şu geçmişten gelen alacağı almazsan yargılanırsınız” gibi. Biz sabırla mücadele ediyoruz. Günü geldiğinde, çözüm üretemezsek bunları Trabzonlularla paylaşacağım. Bizim tek derdimiz Trabzon’a hizmet etmektir”. 
5B9Aaa6A Db38 4456 B0Fd 543904C1Dc98
“KATI ATIK TOPLAMA BEDELİNDEN VAZGEÇEMEYİZ, KANUNUN EMRİDİR”
“Bizim gelirlerimiz içinde katı atık toplama bedeli, aylık 7 milyon lira civarında bir katkısı oluyor bize. Bu geliri biz nasıl toplayacağız? Yasa, bunu ‘su faturası ile toplayın’ diyor. Bu yasayı biz çıkarmadık. Murat Zorluoğlu Başkanımız bu uygulamayı başlattığında, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet bey alkışlamış, teşekkür etmiş. Ama aynı Ahmet bey bugün ondan vazgeçtiğini söylüyor. Bu durumu vatandaşlarımızın takdirine bırakıyorum. Eğer uygulama doğru idiyse niye vazgeçiyorsunuz, yanlışsa niye alkışladınız? Bizim bu geliri toplamamız engellenmeye çalışıyor. Mali hizmetlerde arkadaşlarımızla, diğer belediyelerde uygulamalara bakıp çalışma yapıyorlar. Mutlaka toplayacağız, çünkü kanunun emri. Vatandaş bunu bir faturada kolay öderken şimdi ayrı bir fatura ile nasıl ödeyecek? Ahmet bey algı yapıp, “Bakın faturalar düştü” demeye getiriyor. Düşmedi! Düştü gibi görünen faturanın diğer tarafını ben tahsil edeceğim. Bu durumu vatandaşa anlatalım bakalım, vatandaş bir seferde ödediği şeyi iki parçada ödeyecek, acaba ne diyecek?”
“BELEDİYELER MUHALEFETE, CHP’YE GEÇTİĞİ İÇİN BÖYLE UYGULAMALARA YÖNELİYORLAR”
“Sayın Cumhurbaşkanının açıklamasına gelince, yıllardır uygulamadıkları bir takım uygulamaları uygulamaya başladılar, bunun arka planında birçok belediyenin muhalefete, CHP’ye ye geçtiğini anlamak için kahin olmaya gerek yok. 20 küsur yıldır yönettiğiniz ülkede böyle bir karar alıyorsanız belediyelerin büyük kısmının CHP’ye, muhalefete geçtiği içindir, halkı düşünmüyorlar. Yapsınlar bakalım, biz elimizden geldiğince kaynaklarımızı verimli kullanıp, tasarruf edip kurumsal kapasitemizi artırarak yeni kaynaklar yaratarak bir şekilde ayakta durmaya çalışacağız, projelerimiz gerçekleştirmeye çalışacağız.”
200 GRAMLIK EKMEĞİ, VATANDAŞIMIZA 8 TL’DEN SATACAĞIZ
Açıklandığında kamuoyunda heyecan yaratan Halk Ekmek uygulamasıyla ilgili soruyu cevaplandıran Başkan Kaya, “Çalışmamızı tamamen Fırıncılar Odamızın koordinasyonuyla yapıyoruz. Belediye Başkanlığı adaylık dönemimizde, odayı ziyaret ederek bunun ayrıntıları paylaştık 5-6 ay önce. Fırıncı esnafımızın mağdur olmaması için, Fırıncılar Odamızdan 200 gr. ekmeği alış fiyatı olan 8 liraya alıp aynı fiyattan vatandaşımıza satacağız. Bunu Fırıncılar Odası üretecek, onlardan alacağız. Satış yerlerine gelince, mahalle muhtarlarımızdan gelen talepler doğrultusunda satış yerlerini oluşturacağız. Cuma günü ilkini, belediyemizin karşısındaki alana koyacağız. Ardından taleplere göre hareket edeceğiz. 10-12 yer belirledik ancak bunlar artacak, çünkü çok derin bir yoksulluk ve geçim sıkıntısı var. Umut ediyorum ki, Büyükşehir Belediyesi de bunu diğer ilçelerde yapar. Çünkü bu uygulama vatandaşımızın menfaatinedir. Hatta kent lokantasını diğer ilçelerde açar. Vakfıkebir’den bir vatandaşımız Trabzon’a geliyor 50 lira veriyor, 50 liraya Kent Lokantasında yemeğini, 50 lira verip geri dönüyor. Toplam maliyeti 150 lira. Bize, “200 lira karım var, ben bu yemeği Vakfıkebir’de 350 TL’ye yiyebilirim” şeklinde konuştu.
“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, İLÇELERDE KENT LOKANTASI AÇSIN, KISKANMAM, ALKIŞLARIM”
“Buradan çağrı yapıyorum, lokantacı esnafımızı mağdur etmeyecek şekilde Büyükşehir Belediyesi ilçelerde kent lokantası açsın. Burada yemek yiyen herkes, “Allah razı olsun” diyor. Vatandaşın duasını alsınlar. Ben kıskanmam, aksine teşekkür ederim çünkü bu vatandaşımızın lehine bir uygulamadır.” Basın toplantısının ardından Başkan Kaya, katılım sağlayan bütün gazetecilere teşekkür etti.
BAŞKAN KAYA, PERSONELİNİ ONURLANDIRDI
Başkan Kaya, toplantının sonunda Sağlıkçılar Parkında güvenlik görevlisi olarak görev yapan Adem Topal isimli personele, çocuklara gösterdiği ilgi ve alaka dolayısıyla vatandaşlardan aldığı teşekkür mesajları üzerine, teşekkür belgesi vererek onore etti.

Editör: Ömer Altıntaş