Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu, toplantı öncesi koronavirüs tedbirleri kapsamında ekipler tarafından etraflıca dezenfeksiyon işleminden geçirildi. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Adanur,Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Selahattin Aydınlı,TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş ,Trabzon Şoförler ve Otomonibilciler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta ve çok sayıda basın mensubu katıldı .
ASIM AYKAN’A TAZİYELERİNİ SUNDU
Başkan Zorluoğlu, toplantının başında ağabeyini kaybeden Trabzon eski Belediye Başkanı Asım Aykan’a taziyelerini ileterek, “Daha önce Trabzon’da Belediye Başkanlığı ve milletvekilliğimizi de yapmış, şu anda Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimler Politikaları üyesi olarak görev ifa eden Sayın Asım Aykan’ın ağabeyi Cemil Aykan’ın vefatından derin üzüntü duydum. Cemil ağabeye Allah’tan rahmet, Sayın Asım Aykan büyüğümüze ve tüm yakınlarına sabır diliyorum” dedi.
ATAMAN’A GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETTİ
Koronavirüs testi pozitif çıkan Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Atilla Ataman’a da geçmiş olsun dileklerini ileten Başkan Zorluoğlu, “Meclis Başkan Vekilimiz Atilla Ataman, maalesef koronavirüs rahatsızlığı nedeniyle toplantılarımıza katılamıyor. Genel durumu iyi. Allah hepimizi bu illetten muhafaza eylesin. Bu vesile ile Atilla ağabeye hem şahsım hem Meclis adına yürekten geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. İnşallah kısa zamanda toparlanır ve renkli simasıyla Meclisimize güç katmaya devam eder” ifadelerini kullandı.
GANİTA-FAROZ PROJESİ İLE İLGİLİ SUNUM YAPILDI
Toplantıda daha sonra gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddeleri arasında yer alan Ganita-Faroz Sahil Bandı Düzenlemesi Kentsel Tasarım Projesi ile ilgili, Fen İşleri Dairesi Başkanı Murat Öztürk tarafından Meclis üyelerine sunum yapıldı. Pandemi tedbirleri nedeniyle özet olarak yapılan sunumda Daire Başkanı Öztürk, projenin tanıtımı ile ilgili şu ifadeleri kullandı; “Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak Ganita-Faroz bölgesinde ihalesini yapacağımız projemizi tamamlamış bulunmaktayız. Toplamda 200 bin metrekarelik alanımız, yaklaşık 3 kilometrelik de bir sahil şeridimiz var. Projeyi tasarlarken eski Ganita, eski Faroz ve aradaki aksları göz önünde bulundurarak proje ofisleri ile mimar arkadaşlarımızın öngörüleri ve Sayın Başkanımızın takdiri ile Ganita’yı eski haline dönüştürecek bir proje ortaya çıkardık. Projemizi oluştururken Gazipaşa’dan ve Cumhuriyet Caddesi’nden farklı yol aksları oluşturduk. Moloz’da yapılan caminin etrafındaki düzenleme ile birlikte Ganita etrafındaki bölgemizi birbirine bağlayacak eğimi düşük köprülerle birlikte iki taraftaki alanın yaya sirkülasyonunu sağlamayı hedefledik.”
PROJENİN İÇERİSİNDE NELER OLACAK?
“Proje kapsamında 1 adet restoran, 4 adet kafe, 7 adet büfe, 1 adet personel birimi, 2 adet bebek bakım ve engelli tuvaletleri, 2 adet su deposu oluşturuldu. 76 bin metrekarelik yeşil alan mevcut. Yaklaşık olarak 3 kilometreye yakın bisiklet ve yürüyüş yolu olacaktır. Bin 500 metrekarelik toplam üstyapı alanı bulunmaktadır. İnovatif çocuk oyun alanları, kafeler, büfeler, gün batımı, gün doğumu terasları, yürüyüş ve bisiklet yolları, su gösterilerinin olduğu alanlar bulunmakta. Faroz’a doğru olan kısımda ise denize doğru inen iskeleler, seyir terasları oluşturuldu. Aralıklı olarak büfeler yerleştirildi. Balık tutma alanları, bu alanlarda engellilerin, yaşlıların ve çocukların kullanabileceği alanlar ve çocuk oyun köyü oluşturuldu.”
TRABZONLULARI SAHİLLE BARIŞTIRMAK İSTİYORUZ
Sunumun ardından açıklamalarda bulunan Başkan Zorluoğlu, “Ganita-Faroz Projesi’ne özel önem veriyoruz. Projesi tamamlanmış olup, 8 Ocak tarihinde ihalesi yapılacaktır. Biz bir yıldır bu projenin üzerinde çalışıyoruz. Çok emek harcadığımız bir proje. Ve çok önemli bir rekreasyon alanı olarak Ganita’yı eski günlerdeki gibi tekrar canlandırmayı amaçlıyoruz. Ganita’dan Faroz’a kadar bütünüyle yürüyüş ve bisiklet yolu, denize dik iskelelerle balık tutma alanları olan, su ve ışık gösterileri, inovatif çocuk oyun alanları, gençler için Trabzon’da görülmemiş çok özel birtakım alan uygulamaları bulunan, Trabzonluların tekrar sahille barışık hale gelmesine büyük katkı yapacak önemli bir proje. Şimdiden Trabzon’umuza hayırlı olsun” diye konuştu.
SAHİLLER VATANDAŞIN ORTAK MALIDIR
Sabah saatlerinde 3 önemli projeyi yerinde incelediğini dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Yalıncak plajının olduğu alana gittim. Orada bir çalışmamız yarın itibarıyla başlıyor. Yaklaşık 1 kilometrelik alanda sahil ve plaj düzenlemesi yapıyoruz. Sadece plaj değil, yeşil alanlar, kafeler, dinlenme alanları, yürüyüş ve bisiklet yolları ile insanların kışın da zaman geçirmesini sağlayacak büyük bir proje. Bir bölümünde ayrıca su oyunları ve survivor alanları gibi düzenlemeler de var. Trabzon’da şöyle bir sıkıntı var. Merkezde yol geçmiş, denizle şehri ayırmış. Merkezden biraz dışarı gittiğimizde de yapılan siteler, oteller denize doğru kendi önlerini mülkleri gibi kullanmışlar. Bu anlayıştan vazgeçilmeli. Sahiller tüm vatandaşın ortak malıdır. Ve devlet, vatandaşların sahillere ulaşabilmesini sağlayacak tedbirleri almak zorundadır. Burada da görev belediyelere düşmektedir. Bu manada oralardaki var olan işgalleri kaldırıyoruz. Ve malımıza sahip çıkıyoruz. Oradan başlayarak Trabzon’un tekrar sahille buluşmasını, vatandaşların sahillerden özgürce faydalanmasının önünü açıyoruz. Elbette zorlukları var ama bunları da üstleniyoruz. İnşallah Trabzon’da Meclisimizin de desteğiyle bu tür işgalleri peyderpey ortadan kaldıracağız. Ve Trabzon yeniden her noktadan denizle buluşulabilecek bir hale gelecek” dedi.
ŞEHRİMİZ ÖNEMLİ BİR YATIRIMA KAVUŞACAK
Trabzonspor Tesisleri’nde hayata geçirilen Sporda Performans, Ölçüm ve Yetenek Merkezi’nde de inceleme yaptığını dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Projenin yapım inşaatı başladı. Türkiye’de 2’ncisi Trabzon’da yapılacak. Sporcuların çok erken yaştan itibaren performanslarının ölçüldüğü ve buna göre yönlendirilecekleri bir mekanizma oluşturuyoruz. Diğer taraftan sporcu sağlığı anlamında da çok çeşitli aktiviteler olacak. Yüksek hassasiyeti olan teknolojik aletlerle orayı tefriş ediyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl temmuz ayında inşaatı bitecek ve tamamlandığında sadece Trabzon’un değil, bölgeye hatta Gürcistan ve Orta Asya’ya kadar bir hinterlanddan sporcuların ölçümlerini merkezimizde yaptıracağız. Çok iddialı bir projedir. Başta Gençlik ve Spor Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Yine Trabzon Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültemiz yanımızda. Rektörümüze, dekanımıza ve Gençlik Spor İl Müdürümüze de teşekkür ediyorum. Projemiz tamamlandığında şehrimiz spor anlamında çok önemli bir yatırıma kavuşmuş olacak” şeklinde konuştu.
ÇÖMLEKÇİ PROJESİ İÇİME SİNDİ
Çömlekçi projesinin son durumu ile ilgili de bilgi veren Başkan Zorluoğlu, “Çömlekçi’de yüklenici 108 tane konut, 20 tane de iş yeri olacak şekilde, 1’inci etap dediğimiz 2,3 hektarlık alandaki yatırıma başladı. Yani şu anda fiilen inşaat yükseliyor. Projede otopark sayısının biraz artması gerekiyor. TOKİ Başkanımızla bir görüşme yapacağım. Bu konuda projede bir değişikliğe gitmek istiyoruz. İnşallah 500 gün sonra 1’inci etap yükselecek. Güzel bir proje oldu. Benim içime sindi. 2’nci etapla ilgili de geçtiğimiz günlerde TOKİ Başkanımızla bir toplantı yapmıştık. 2’nci etapta da hatırı sayılır bir kısmın kamulaştırması yapıldı. Şimdi acele kamulaştırma kararı ile kalan kısımların kamulaştırmasını yapacağız. Anlaşabildiklerimizle anlaşacağız, anlaşamadıklarımızla da kamulaştırma suretiyle yıkımı süratle tamamlayacağız. Şu anda TOKİ 2’nci etabın projesini yapıyor. İnşallah süratle 2’nci aşamayı da başlatmak istiyoruz. Böylece birkaç sene içerisinde yükselecek yepyeni bir Çömlekçi Mahallesi, şehrimize güzellik katacak” ifadelerini kullandı.