İki sporcu; ödüle, erkek egemen olduğu düşünülen bir sporda azimleriyle başarı çıtasını yükseltmeleri ve kız çocuklarına rol model olmaları gerekçesiyle layık görüldü. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Mustafa V. Koç Spor Ödülü Jüri Başkanı Caroline N. Koç, Cumhuriyetin 100 yıllık tarihinde spor alanında ilham veren birçok başarı hikâyesi olduğunu belirterek, “Bu ödül, Mustafa’nın sadece sporun farklı branşlarına değil, Cumhuriyetimize duyduğu sevgi ve inanç açısından da çok doğru bir zemine oturuyor” dedi.
Yaşamı boyunca sporun birleştirici ve dönüştürücü gücüne tutkuyla inanan, sporu kişisel ve toplumsal gelişimin ayrılmaz parçası olarak gören Mustafa V. Koç’un idealleri ışığında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) iş birliğinde hayata geçirilen “Mustafa V. Koç Spor Ödülü” bu yıl yedinci kez sahibini buldu. Kalıcı teması, “Olimpik değerlere katkı” olarak belirlenen Mustafa V. Koç Spor Ödülü, 8 Kasım 2023 tarihinde İstanbul Valisi Davut Gül, Koç Ailesi üyeleri, Koç Holding ve Koç Topluluğu üst düzey yöneticileri, TMOK yöneticileri ve davetlilerin katılımıyla gerçekleşti. Mustafa V. Koç Spor Ödülü’nün sahipleri Milli Boksörler Busenaz Sürmeneli ve Buse Naz Çakıroğlu oldu. Çakıroğlu ve Sürmeneli; ödüle, erkek egemen olduğu düşünülen bir sporda azimleriyle başarı çıtasını yükselttikleri, spor ve daha pek çok alanda üstlendikleri sorumluluklarla özellikle kız çocuklarına rol model oldukları gerekçesiyle layık görüldü.
Caroline N. Koç: “Sporun iyileştiren gücüne gönülden inanıyoruz.”
Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Mustafa V. Koç Spor Ödülü Jüri Başkanı Caroline N. Koç yaptığı konuşmada, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü şükran ve özlemle anarak, Cumhuriyetin 100. yaşını kutladı.
Cumhuriyet tarihinde spor alanında birçok ilham verici başarı olduğuna dikkat çeken Koç, konuşmasında sporun evrenselliği, kadınların eşit temsili ve sporun yenileyici gücü olmak üzere 3 başlığa değinmek istediğini anlattı. Koç, 1924 yılında savaştan yeni çıkmış bir Cumhuriyet olarak 41 sporcuyu evrenselliğin sembolü olan Paris Olimpiyatları'na yolladığımızı hatırlatarak, bu adımın uluslararası alanda prestij ispatı anlamına geldiğini vurguladı. Sporda zemin bulan bir diğer Cumhuriyet kazanımının kadınların eşit temsili olduğuna dikkat çeken Koç, Olimpiyatlar’da bugüne kadar kazanılan 104 madalyanın 11’inin kadın sporcuların kazandığını, bu sayının artması için başarılı örneklerin takdiri hak ettiğini dile getirdi.
Koç, son olarak sporun yenileyici gücüne işaret ederek, bu anlayışın ürünü olarak 1938 yılında kurulan Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü’nü hatırlattı ve şöyle devam etti: “Bu kurumun ana hedefi; savaşa bağlı yoksulluk ve sürekli kesintiye uğrayan eğitim nedeniyle gelişimi olumsuz etkilenen gençlerin beden ve ruh sağlığını geliştirmekti. Sporun iyileştiren gücüne biz de gönülden inanıyoruz. 6 Şubat’ta büyük bir yıkımla başladığımız bu yılın devamında hayata geçirdiğimiz Umut Kentler’e bu inancımızı yansıttık. Topluluk Şirketlerimiz ile birlikte 5 ilde yaklaşık 20 bin kişinin yaşadığı Umut Kentler’in en kıymetli özelliğinin sosyal yaşam ve spor alanları olduğuna inanıyorum. Büyük bir travma yaşayan herkesin sporla desteklendiği alanlar oluşturmak ve bu konuda çocuklarımızdan, gençlerimizden olumlu geri dönüşler almak çok kıymetli.”
Caroline Koç, konuşmasını sonlandırırken, “Bugün görüyorum ki; Mustafa adına verilen bu ödül, sadece sporun farklı branşlarına değil, Cumhuriyetimize duyduğu sevgi ve inanç açısından da çok doğru bir zemine oturuyor” dedi.
Busenaz Sürmeneli: “Aydınlık yarınlara yürümenin birden fazla yolu var.”
Olimpiyat ve dünya şampiyonu ilk Türk kadın boksör Busenaz Sürmeneliyaptığı konuşmada, “Bugün burada Olimpiyat madalyalı 2 genç Türk kadını olarak, Atatürk’ün bizlere gösterdiği hedefe giderken elinden gelen en yüksek çabayı gösteren Cumhuriyet çocukları olarak bulunuyoruz. Aydınlık yarınlara yürümenin birden fazla yolu var. Bu yollardan en önemli olanlarından biri ise spordan geçiyor. Biz, aldığımız madalyalarla yalnızca kişisel başarılarımızı taçlandırmış olmuyoruz. Onca emek, değim yerindeyse kan ter gözyaşının sonucu avuçlarımızda tuttuğumuz o madalya, bizi izleyen, bizi takip eden on binlerce insana da bir şeyler ifade ediyor” dedi.
Buse Naz Çakıroğlu: “Bu ödülün sadece başarı ödülü değil; bir duruşu, gençliğe bir yol gösterişi ifade ettiğini çok iyi biliyorum.”
Olimpiyat gümüş madalyalı ve dünya şampiyonu ilk Türk kadın boksör Buse Naz Çakıroğlu, konuşmasına “Bugün aramızda olamasa da spora verdiği değer ve önemle ismini her duyan herkesin yüzünde tebessüm oluşturan Sayın Mustafa Koç’u sevgi ve saygıyla anıyorum” diyerek başladı ve şunları kaydetti: “Cumhuriyetimizin 100. yılında bu ödülü alabiliyor olmak benim için çok daha anlamlı. Çünkü bu ödülün sadece başarı ödülü değil; bir duruşu, gençliğe bir yol gösterişi olduğunu biliyorum. Sizlerden aldığım ilham ve güçle, yeniden sizlerin karşısında çok büyük başarılarla çıkabilmek için sabırsızlanıyorum.”
Eda Erdem: “Voleybol A Milli Takımının başarısının özüne baktığınızda, Olimpik Değerler olarak tanımlanmış; arkadaşlığı, saygıyı ve mükemmelliyetçiliği görürsünüz.”
Ödül törenine onur konuğu olarak katılan A Milli Kadın Voleybol Takımı Kaptanı Eda Erdem konuşmasına “Sizlerle birlikte Olimpik Değerleri ve sporun evrensel dilini kutlamak adına burada olduğum için onur duyuyorum” diyerek başladı ve “Bugün Voleybol A Milli Takımının başarısının özüne baktığınızda, Olimpik Değerler olarak tanımlanmış; arkadaşlığı, saygıyı ve mükemmelliyetçiliği görürsünüz. Ve elbette bir takım oyununun olmazsa olmazı, dayanışma ile zirveye çıkar dünya birinciliğine ulaşırsınız” dedi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün hayal ettiği aydınlık ve çağdaş Türkiye yolunda yürümeye özen gösterdiklerini belirten Erdem, “Bizi rol model olarak gören kız çocuklarına; hayal kurmalarını, hayallerinin peşlerinden gitmelerini ve başarana kadar mücadele etmekten asla vazgeçmemelerini öğütlüyoruz. Aydınlık ve çağdaş Türkiye yolunda, Paris 2024 Olimpiyatları’nda ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğimize inancım tam” ifadelerini kullandı.
Nihat Usta: “Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız ve Paris 2024’e sayılı günlerin kaldığı dönemde, Mustafa V. Koç Ödülü’nü yedinci kez takdim ediyor olmaktan gurur duyuyoruz.”
TMOK Başkan Vekili Nihat Usta ise konuşmasında şunları kaydetti: “Türk sporunun ve sporcularının Olimpiyat Oyunları yolunda yanında olan, ülkemizin en köklü sivil toplum kuruluşlarından Türkiye Milli OIimpiyat Komitesi olarak, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız ve Paris 2024’e sayılı günlerin kaldığı dönemde, uzun yıllardır iş birliği ve dostluk geliştirdiğimiz Koç Ailesi ile rahmetli Mustafa Koç’un anısını yaşattığımız, yaşamının pek çok alanında birçoğumuza ilham kaynağı olan değerlerini yansıttığımız Mustafa V. Koç Ödülü’nü yedinci kez takdim ediyor olmaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz. Sportif yeteneğini ahlaki değerlerle taçlandıran, örnek sporcu kişilikleri ve başarıları ile gençlerimize ve tüm toplumumuza ilham olan şampiyon milli boksörlerimiz Busenaz Sürmeneli ve Buse Naz Çakıroğlu’nu gönülden kutluyor, Türk sporuna olan katkılarının bundan sonra da artarak devam etmesini diliyorum.”
Mustafa V. Koç Spor Ödülü Seçici Kurulu:
- Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı, Avrupa Olimpiyat Komiteleri Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Arat
- Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ
- 2009 Paralimpik Okçuluk Dünya Şampiyonu, 2008 Pekin Paralimpik Oyunları Okçuluk Şampiyonu Gizem Girişmen
- 2012 Londra Olimpiyat Oyunları Kadın Voleybol Milli Takım Kaptanı, Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve TMOK Yönetim Kurulu Üyesi Esra Gümüş Kırıcı
- Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi, KASFAD Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Canan Koca Arıtan
Mustafa V. Koç Spor Ödülü Jürisi:
- Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Mustafa V. Koç Spor Ödülü Jüri Başkanı Caroline N. Koç
- Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç
- Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Üyesi Prof. Dr. Uğur Erdener
Sen