7256 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile belediyelere borçlu mükellef ve abonelere borçlarını yapılandırma imkânı sunuldu. Bu kapsamda Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ Genel Müdürlüğüne borcu olan vatandaşlar için yapılandırma müracaatları başladı.

7256 Sayılı Kanun son dönemlerde çıkan en kapsamlı ve en avantajlı yapılandırma kanunu oldu. Özellikle peşin ödemeyi seçen mükellefler çok avantajlı olacak ve anapara ile birlikte hesaplanacak Yİ-ÜFE farkının, sadece yüzde onunu ödeyecek. Bu tutar dışında kalan gecikme zammı, gecikme faizi, vergi aslına bağlı vergi cezaları ve diğer fer’i borçlar silinecek ve tahsil edilmeyecek. 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ’ye borcu bulunan vatandaşlar, Kanun kapsamında 31 Ağustos 2020 tarihi ve öncesi borçlarını yeniden yapılandırabilecek. 31 Aralık Perşembe gününe kadar borçlarını yapılandıran vatandaşlar, ödemelerini 36 ay vade ile 18 taksite kadar yapabilecek. İsteyen vatandaşların pandemi dönemi nedeniyle Büyükşehir Belediyesine gelmeden internet üzerinden başvuru yapmaları ve borçlarını ödemeleri ile ilgili yazılım çalışmaları devam ediyor. Yazılım çalışmalarının kısa sürede bitirilmesi hedefleniyor.

31 AĞUSTOS 2020 ÖNCESİ BORÇLARI KAPSIYOR 
Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, borçlarını yapılandırmak isteyen vatandaşlar için şu ifadeler kullanıldı; “Belediyelerin ve su idarelerinin 31 Ağustos 2020 tarihi ve öncesinde tahakkuk etmiş ve 7256 Sayılı Kanun’un yayımlandığı 17 Kasım 2020 tarihi itibarıyla ödenmemiş olan bütün vergi, harç, harcamalara katılma payları, taşınmaz satış ve kira alacakları ile her türlü ücret alacakları (su, atık su, katık atık ücreti dahil) yapılandırma kanunu kapsamına girmektedir. Yapılandırma başvuruları 30 Kasım 2020 (dün) itibarıyla alınmaya başlamıştır.”

BORÇ 18 TAKSİTE BÖLÜNEBİLECEK 
“Kanun kapsamındaki borçlar için 31 Aralık 2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) Büyükşehir Belediyemize ve TİSKİ’ye başvuruda bulunulması gerekmektedir. Mükellefler peşin veya 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte de ödeme yapılabilecektir. İlk taksit ödemesi 31 Ocak 2021 tarihine kadar (bu tarih dahil), diğer taksitler ise bu tarihi takip eden ikişer aylık dönemler halinde yapılacaktır. 18 taksit, 36 ay sürede ödenecektir.” 

YAPILANDIRMANIN GETİRDİĞİ AVANTAJLAR NELER?
“Son dönemlerin en kapsamlı ve avantajlı yapılandırma kanunu olan 7256 Sayılı Kanun, özellikle peşin ödemeyi seçenlere çok ciddi avantajlar getirmektedir. Hesaplanan tutarların tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi halinde Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarların %90’ının tahsilinden vazgeçilecektir. Bu durumda anapara ile birlikte Yİ-ÜFE ye göre hesaplanan tutarın sadece yüzde 10’u tahsil edilecektir. Hesaplanan tutarların tamamının ilk iki taksit ödeme süresi içerisinde ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarlardan % 50 indirim yapılmaktadır. Bu durumda anapara ile Yİ-ÜFE’ye göre hesaplanan tutarın yüzde 50’si tahsil edilecektir. Yapılandırmadan yararlanılması halinde anapara dışında kalan gecikme zammı, gecikme faizi, vergi aslına bağlı vergi cezaları ve diğer fer’i borçlar silinecektir. Yine su, atık su, katı atık ücreti ile ilgili her türlü ceza, faiz ve zamların tahsilinden vazgeçilecektir. Anapara ile birlikte hesaplanacak olan Yİ-ÜFE değişim oranlarına göre hesaplanacak tutar tahsil edilecektir. Bunun dışında vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarının % 50’sinden vazgeçilecek ve Yİ-ÜFE değişim oranlarına göre hesaplanacak tutarla birlikte kalan % 50’si tahsil edilecektir. İdari para cezalarının tamamı ile birlikte Yİ-ÜFE değişim oranlarına göre hesaplanacak tutar tahsil edilecektir.”

TAŞINMAZ SATIŞI VE KİRALAMA ALACAKLARINDA İLK TAKSİT ŞUBATTA BAŞLAYACAK 
“Taşınmaz Satışı, İrtifa Hakkı ve Kiralama Alacaklarının Yapılandırılmasında ilk taksit ödeme süresi 2021 Şubat ayından itibaren başlayacak ve azami 18 taksit uygulanacaktır. Taksit sayısı, ödeme aralıkları ve taksit sayısına göre uygulanacak katsayılar, diğer alacaklarla aynı şekildedir. Yapılandırma yapılan bu alacakların gecikme cezası ve faizi gibi fer’ilerden vazgeçilecek, anapara ile beraber Yİ-ÜFE değişim oranlarına göre hesaplanacak tutar tahsil edilecektir.”