Büyükşehir Belediyesinin piyasa ve cari ödemelerinde kullanılmak üzere Vakıfbank’ta yer alan 200 Milyon TL’lik kredi limitinin 500 milyon TL’ye çıkarılması için Başkan Ahmet Metin Genç’e, oy birliği ile yetki verdi.
 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi piyasa ve cari ödemelerinde kullanımda üzere, Vakıfbank’tan yer alan 200 Milyon TL’lik kredi limiti, 500 Milyon TL çıkarılacak. 

Büyükşehir Belediye Melcisi, kredi limitinin 500 Milyon TL’ye çıkarılması için yapılacak görüşmeler nedeniyle Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi, Başkan Ahmet Metin Genç’e oy birliği ile yetki verdi. 

Burada yapılan bilgilendirmede, Eylül ayı için Karagöz Meydanı’nın satışı gündemde olduğu, satışın gerçekleşmesi halinde ise kullanılmayabileceği kaydedildi.

Başkan Ahmet Metin Genç, “200 Milyon limitimiz vardı. 500 Milyon TL Vakıfbank’tan hemen kulanılması amacıyla karar almıyoruz. O limitimizi Vakıfbank’tan çıkartıyoruz. Satışlarımız söz konusu olursa, ihtiyaç oranında bu kredi limitimizden kullanım yapacağız” dedi. 
I M G 5046

6,5 MİLYAR BORÇ

CHP Grup Başkan Vekili Cüneyt Zorlu ise seçimlerin ardından belediyenin kullandığı kredilerin toplam miktarının 3 milyar TL’yi bulduğunu iddia ederek, “Sürekli yaptığımız bu büyük borçlanma, belediye bütçesinde dengesizlik yaratacağı aşikar. Gelir gider dengesini kullanmakta zorlandığınızı görüyoruz. Aldığımız kararlar ortada. Temel hizmetlerde de aksaklık başlıyor. Geçmişe dönük yapılan ihaleler berdelleri ve işler durdu. 

Bu krediler alınıyor ama faiz giderleri var. Bunlarda maliyeti arttıracak. Yüksek faiz oranları ile yapılan borçlanmalar, ama hoyratça kullanmaya devam ediyoruz. 

ZORLU;BELEDİYE İFLAS ETMİŞ

Yüksek faizli borçlanmanın sonucunda dış kaynak, emlak satışı ve bankalara bağımlı hale geldiğimiz görünüyor. Bu ne kadar sürdürülebilir. Belediye gerçekten iflas etmiş, batmış durumda. 3,5 milyar gibi borç var dediniz. Yaklaşık az önce saydığım tablo ile 3 milyar daha borçlanmadan bahsediyoruz. 6,5 Milyar borç ve bilinmeyen de var olduğu konuşuluyor. Bunun sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum. Vadeli alıyorsunuz, sanki ödenebilir gibi görünüyor ama 6,5 Milyar borçtan bahsediyoruz. Büyükşehir’in bu şekilde borçlanmasının doğru olmadığını düşünüyorum. 

Personel sayısı, alt yapı yatırımları, ödenemeyen işlerin devamı, bu borçlar çalışamaz hale geliyor. Bu borçları azaltmak için ne yapıyorsunuz?” Diye sordu. 
I M G 5045

SÖZLERİNİZE DİKKAT EDİN

Türkiye’de Tek Dünya’da Sayılı Ülkelerde Var Türkiye’de Tek Dünya’da Sayılı Ülkelerde Var

Başkan Ahmet Metin Genç ise, “6,5 Milyar borcumuz yok. Sözlerinizi dikkatli seçin “Büyükşehir Belediyesi iflas etti” deyip meclisin üyesi olduğunuz kurumu düşünerek konuşun. Borçları var ama ödeniyor, bir taraftan da kendi gelirleri ile faaliyetlerini yürütüyor. Projelerle kaynak üretiyor. Kurumun itibarına hassasiyet gösterin” dedi. 

Bu sırada Zorlu’nun araya girmesi sonrasında Başkan Genç, “Tamamen hepsi yanlış. 3,5 milyar borcun içerisindeki borcu alıp başka bir yere yatırmıyoruz. Daha önce yapıp bitiren işlerin ödemeleri yapıyoruz. Siz işin siyasetini yapıyorsunuz benle polemiği girmeyin. 3,5 milyar var, 6,5 milyar yok. Büyükşehir Belediyesi borcu yönetilebilir konumdadır. Siyaseti gidip dışarda yapın. “İkincisi bilineni var bilinmeyeni var” sözlerin de  son derce yanlış, Meclis üyesi sorumluluğuna yakışmıyor.

Büyükşehir belediyesi kurumdur, ciddi kurumdur. Bilinmeyeni diye bir şey olmaz. Bilinmeyeni diye manidar ifade kullanmaz. Sözlerimize dikkat edelim

Büyükşehir belediyesi bu borcu yönetir, sürdürür merak da etmeyin” dedi

Editör: Muharrem Altıntaş