GÜNDEM

Büyükşehir’den Kahverengi Kokorca İle Mücadeleye Destek

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, tarım ürünlerini tehdit eden ve ekonomik zarara neden olan kahverengi kokarcayla mücadele çalışmalarına destek veriyor. Şehir genelinde belirlenen 600 noktada belli aralıklarla ilaçlama çalışması başlatıldı.

Türkiye'ye yaklaşık 7 yıl önce giren ve özellikle Karadeniz Bölgesi'nde fındık başta olmak üzere yüzlerce bitki türüne zarar veren kahverengi kokarca ile mücadeleye Trabzon Büyükşehir Belediyesi de ortak oldu. Başkan Ahmet Metin Genç’in talimatı doğrultusunda, bölgedeki tarıma büyük zarar veren kahverengi kokarcanın yok edilmesine yönelik çalışmalarda Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği yapıyor. Kokarcanın zarar verdiği başta fındık olmak üzere, elma, armut, şeftali, Trabzon hurması, turunçgil, mısır, biber, fasulye, domates gibi 300'den fazla bitki türünün yapılan ilaçlamayla kurtarılması hedefleniyor.

İLAÇLAMA YAPILIYOR
Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “2017 yılından beri kahverengi kokarca böceği ile mücadele devam ediyor. Bu kapsamda 2024 yılında kışlak mücadelesi öncesi "cezbet-öldür" yöntemiyle zararlı yoğunluğunun azaltılması hedeflenmektedir. Bu amaç için toplayıcı nitelikte ruhsatlı feromon (VİT HALYS) kullanılarak bir noktaya toplanan zararlının imhası gerçekleştirilmektedir. Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından il genelinde 600 nokta belirlenmiş olup bu noktalara 5-7 günlük periyotlar halinde ilaçlama yapılmaktadır. Böylece kışlama öncesi ergin böcek sayısı azaltılmış olacaktır. Ayrıca daha az kimyasal kullanılacağı için doğal yaşam en az düzeyde etkilenecektir. Bu kapsamda gelecek sezonlarda yaşanması muhtemel sorunları engellemek amacıyla Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç’in talimatları doğrultusunda Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ekiplerimiz kahverengi kokarca mücadelesinde görevlendirilmiştir. İş birliği halinde yapılan çalışmalarla kahverengi kokarca popülasyonunu azaltarak, çiftçilerimizin zararını en aza indirgemek amaçlanmaktadır" denildi.