Meslek liselerini tercih eden öğrencilerimiz erkenden iş hayatına atılma avantajını yaşayacaklar” dedi. Çelebi, TTSO olarak yönetiminde yer aldıkları Ortahisar Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin de 7 alanda eğitim verdiğini vurgulayarak, “Sadece kız öğrencilerin eğitim gördüğü okulda öğrencilerimiz birçok dalda kendilerini yetiştirebilir, meslek sahibi olup girişimciliğe adım atabilirler” ifadesini kullandı.
7 ALANDA EĞİTİM VERİLİYOR
Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında imzalanan, mesleki eğitim ile reel sektörü birbirine entegre edecek olan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında TTSO’nun da yönetiminde yer aldığı protokol okullarından biri olan Ortahisar Borsa İstanbul MTAL’da 7 alanda eğitim verildiğini belirten Başkan Erkut Çelebi şunları söyledi:
“Adalet, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Grafik ve Fotoğraf, El Sanatları Teknolojisi, Moda Tasarım Teknolojileri, Yiyecek- İçecek Hizmetleri, Güzellik Hizmetleri alanlarında eğitim veriliyor. Yiyecek – İçecek Hizmetleri Bölümüne 30 öğrencimiz LGS sınav sonuç puanıyla alınıyor. Bu alanda öğrenciler Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları olarak yetişirken ağırlıklı İngilizce olmak üzere Rusça ve Arapça da öğreniyor. Mezuniyet sonrası alacağı diploma ve ustalık belgesi niteliğindeki İş Yeri Açma Belgesi ile kendi iş yerini kurabileceği gibi sektörde çalışabiliyor ya da üniversiteye devam edebiliyor. Aynı zamanda mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlar, istedikleri takdirde Avrupa Yeterlilik Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploması alabiliyorlar. Bu belgede alınan ve başarılan modüller, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösteren bilgiler yer alıyor. Bu sertifika/diplomayla Avrupa’da da mesleklerinde çalışma imkanına sahip olabiliyorlar.”
“GENÇLERE ÖNERİMİZ MESLEK LİSELERİNİ TERCİH ETMELERİ”
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin ara eleman azlığı olduğunu belirterek, “Neredeyse tüm sektörlerde büyük bir ara eleman sıkıntısı var. Herkes mühendis, mimar, doktor olacak diye bir kural yok. Bu mesleklerin sağlıklı şekilde yapılabilmesi, üretimin devamı, çarkların dönmesi için ara elemanlar büyük önem taşıyor. Ara elemanların en büyük kaynağı da meslek liselerimiz. Meslek liselerini tercih edecek olan öğrencilerimiz, genç yaşta meslek sahibi olmanın yanı sıra, hayata erken atılma, hatta belki birçoğu mesleğinde girişimci olma fırsatını yakalayacak. Şu anda birçok sektörde ara elemanlar beyaz yakalılardan fazla gelir elde edebilecek pozisyonda. Meslek liseleri aslında ekonominin temelini oluşturan kurumlardır. Biz de bu nedenle iş dünyası olarak TOBB öncülüğünde meslek liselerimizin daha etkin eğitim – öğretim verebilmesi için bir çalışma başlattık” dedi.
Çelebi, amaçlarının mesleki eğitimin piyasanın ihtilaçlarına cevap verebilecek düzeye getirilmesi olduğunu da vurgulayarak, “İlimizde başta turizm sektörü olmak üzere birçok alanda nitelikli, yetişmiş ara elemanlara ihtiyaç var. Bu anlamda meslek liselerinde verilen eğitimin çok önemli olduğuna inanıyor ve geliştirilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Meslek lisesinden sonra isteyen öğrencilerimiz üniversite hayatına devam edebilir, isteyenler iş hayatına atılabilir. Ayrıca özellikle kız öğrencilerimizin girişimci olması, işyeri açması için de önemli fırsatlar ve destekler bulunuyor” diye konuştu.
Ortahisar Borsa İstanbul MTAL hakkında detaylı bilgilerin okulun web sitesi https://trabzonimkbkizmeslek.