Trabzon Ticaret Borsası (TTB) ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) işbirliği ile eğitim ve istihdamda olmayan gençlere yönelik eğitim projesi uygulanacak.

IMG_8418

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı ile imzalanan proje TTB ile KTÜ Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile ortaklaşa gerçekleştirilecek.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı”kapsamındaki projenin borsanın direkt veya endirekt iştigal alanına giren konuları kapsadığına dikkat çekerek 1 yıl süreli uygulama ile ilgili şunları söyledi:

“Proje 60 kursiyerin katılımı ile yapılacaktır. Mesleki eğitim kapsamında genel uluslararası ticaret ve teknik İngilizce, kirleticiler, GDO, hijyen, etiketleme, organik üretim, ambalajlama kuralları, pazarlama standartları ve araştırmaları alanındakurslar verilecektir. Bu kurslar ile işsiz olan ve işgücünü katılmak isteyen gençlerimizin mesleki nitelikleri arttırılacak ve piyasada talep edilen işgücü haline geleceklerdir.”

Eyyüp Ergan, satış ve pazarlamaya meraklı 15-29 yaş aralığındaki gençlerin yararlanabileceği projenin en önemli özelliklerinden birinin de katılımcıların yarısının kadınlardan oluşturulması olduğuna dikkat çekerek; “60 gencin, alanında uzman eğitmenler tarafından verilecek mesleki ve beceri geliştirme eğitimleri ile iş gücü piyasasına katılımları sağlanacaktır. Böylece istihdam sağlayan KOBİ’lerin de dış pazarlara erişim becerileri artırılarak rekabet edebilirlik düzeylerinde artış sağlanmasına katkıda bulunulacaktır.Yetiştirilecek gençlerin özellikle dış ticaret, organik üretim ve pazarlama standartları gibi günümüzün aranılan istihdam taleplerine cevap verecek olmaları, hem işsizliği önleyecek, hem de sektörde kalifiye elamanların yer almasını sağlayacaktır. ”dedi.

Eğitim konuları ve süreler

Mesleki Eğitim kapsamında Genel Uluslararası Ticaret ve Teknik İngilizce eğitimleri her grup için 80 saat olmak üzere toplam 240 saat, Kirleticiler, GDO, Hijyen, Etiketleme, Organik Üretim, Ambalajlama Kuralları, Pazarlama Standartları ve Pazarlama Araştırmaları eğitimleri her grup için 40 saat olmak üzere toplam 120 saat olarak uygulanacak. 

Böylece kursiyerlerin mesleki niteliklerinin artırılmasına destek olacak 10 farklı kurs alanında 1440 saat ders verilecektir. Genel Beceriler kapsamındaki Formal ve İnformal İletişim Becerileri eğitimleri her gruba 40 saat olmak üzere toplam 120 saat, Yumuşak Beceriler kapsamındaki Özgüven ve Motivasyon Konuları eğitimleri her gruba 8 saat olmak üzere toplam 24 saat uygulanacaktır. Eğitimlerin haftanın iş günlerinde, günde 8 saat olmak üzere uygulanması, her bir kursiyer için toplam 67 iş günü sürmesi öngörülmektedir.

Eğitimlerin Konumu

60 asil 10 yedek kursiyer seçiminden sonra kursiyerler 3 eşit gruba bölünecektir. Her grup için bir eğitim salonu oluşturulacaktır. Günde 8 saat sürecek eğitimler, alanında yetkin eğitmenler tarafından Trabzon Ticaret Borsası’ndaki eğitim salonlarında gerçekleşecektir.

Yararlanılacak hizmetler

Alanında Uzman Kişiler Tarafından Verilen Seminerlere Katılma İmkânı

İyi işler, ihracatta sorunsuz iletişim ve yönetim alanında başarı hikâyeleri, ihracatta yenilikçi yaklaşımlar ve sorunların çözümü için farkındalık yaratmaya yönelik seminerler düzenlenecektir. Seminerler, alanında uzman akademisyenler veya ilgili alanda en az 5 yıllık tecrübeye sahip sertifikalı uzmanlar tarafından verilecektir. Her bir seminer 1 gün içerisinde tamamlanacak olup toplamda 3 gün olması planlanmaktadır.

Çalışma Ortamlarını Yerinde Görme İmkânı

Kursiyerlere iyi ve yenilikçi uygulama örneklerini göstermek amacıyla katılımcı şirketler ve TTB üyesi şirketler tarafından teknik ziyaretler düzenlenecektir. Bu sayede kursiyerlerin gelecekte olası çalışma ortamlarını görmeleri ve istihdam edilmeleri halinde karşılaşabilecekleri ortam hakkında fikir sahibi olmaları amaçlanmaktadır.

DOKKAF Kariyer Fuarına Katılım İmkânı

Proje kapsamındaki kursiyerler, KTÜ’nün ev sahipliğinde Doğu Karadeniz Bölgesi’nde faaliyet gösteren dokuz üniversitenin 150’den fazla firma ile ortaklığında öğrenci ve mezunlara yönelik düzenlenen DOKKAF’a katılacak. Doğu Karadeniz Kariyer Fuarı’nda proje hizmet ve faaliyetlerinin tanıtımı için bir stant açılacak. Bu noktada yüzlerce firmanın yer alacağı bu kapsamlı fuarda kursiyerler işverenlerle yüz yüze görüşme fırsatı bulacak. Ayrıca görüşme yaptıkları firmalarda iş imkânları ve staj olanakları bulabilecekleri bir ortam bulacaklardır.

Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetlerinin Sağlanması 

Proje kapsamında sertifika almaya hak kazanan en az 57 kursiyerin Bireysel Eylem Planı planları (BEP) Trabzon İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından hazırlanacaktır. BEP aylık olarak tasarlanacak ve iş arama faaliyetleri, iş görüşmeleri, İş Kulüplerine katılım, seminerler, istihdam fuarları, kariyer günleri vb. iş arama faaliyetlerini içerecektir. Bu noktada işgücü piyasasına girmesi muhtemel adaylar olan NEET’lere İş ve Meslek Danışmanlığı, CV Hazırlama, İş Arama Becerileri vb. bilgiler verilecektir. 

Eğitimlere katılacak 60 Neet Kurrsiyerine günlük 10 € harcırah verilecektir.

Toplamda 60 kursiyer 4 aylık iş arama sürecinde proje bütçesinden desteklenecektir.

Proje kapsamında eğitimlerini başarıyla tamamlayan 3 kişiye 200 € taşınma desteği sağlanacaktır.

Başvuru Kriterleri

Gençlerin satış ve pazarlamaya meraklı olmaları ile temel bilgisayar ve İngilizce bilgisine sahip olmaları da artı özellik olarak değerlendirilecek.

Detaylı bilgiler Pazarkapı mahallesinde bulunanTrabzon Ticaret Borsası’nın 1. Katında yer alan proje ofisinden ya da 0462-3264505- 18 (dahili)nolu telefondan alınabilecek. 

Eğitime başvuracaklarda aranacak kriterler:

15-29 yaş aralığında olmak,

Eğitim ve İstihdam Süreçleri Devam Etmiyor Olmak,

Tercihen üniversite mezunu olmak,

Erkeklerde tercihen askerlik görevini tamamlamış ya da 2 yıl tecilli olmak,

Satış ve pazarlamaya meraklı olmak, 

Temel bilgisayar ve İngilizce bilgisine sahip olmak,

Not: Başvuru sırasında kursiyerlerden özgeçmiş, nüfus cüzdanı fotokopisi, vesikalık fotoğraf, diploma fotokopisi ve alınan sertifikaların fotokopileri istenecektir.

Başvuru linki: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf21EftczwSF65V4GnhD_YfnK1YEHFgDsTsH1AmizzH9wEQHA/viewform

Editör: Muharrem Altıntaş