Etkinliğin açılışına TTSO Başkanı Erkut Çelebi, TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yetim, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan, DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar, Trabzon İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zühal Akyüzlü, Eskişehir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elif Gürkaynak, Şanlıurfa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanvekili Hatice Kübra İlhan, TTSO yönetim kurulu ve meclis üyeleri, kadın girişimciler ve öğrenciler katıldı.
TTSO’nun Trabzon’un ekonomisi ve ticareti ile turizmini anlatan filmlerinin izlenmesinin ardından etkinliğin açılışını yapan TTSO Trabzon AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yakup Karbuz, Trabzon AB Bilgi Merkezi olarak toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya gayret ettiklerini, kadınların hayatın her alanında ön planda olması için de çaba harcadıklarını vurguladı.
EREN: TİCARET VE SANAYİDE KADIN SAYISI ARTARSA KALİTE DE ARTAR
Etkinliğin açılışında konuşan TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, “Bu etkinliği, girişimci kadınlarımızın dijital girişimcilik ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı konularında bilgi edinmelerinin yanında Trabzon'u daha iyi tanımaları, yerel iş birlikleri, sektörel fırsatları görmeleri ve sosyal ve kültürel etkileşimlerini artırmaları adına çok değerli buluyoruz. Kadın girişimcilik Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin uzun yıllardır üzerinde çok çalıştığı ve ülkemizde her yıl pozitif yönde gelişim gösteren bir olgudur. Sosyal ve politik olarak güçlü olması gereken kadının ekonominin de içinde yer alması ticaret ve sanayide kaliteyi de artırmaktadır. Geliştirilen iş fikirleri sayesinde kadınlarımız toplumsal bir sorumluluk üstlenmekte, topluma ihtiyacı olan hizmet ve ürünü vasıflı ve kaliteli bir şekilde sunmaktadır. Girişimci ruh zaten ticaretin içerisinde olan risk alabilme özelliğini de doğurur. Bu özellik sizleri sadece kendi şehriniz ve kendi pazarınızla sınırlı kalmamaya zorlar. Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantılar ve benzerleri sizlere yeni kişiler, yeni imkanlar tanıma fırsatı sunacaktır. Bu bağlamda şehrimiz Trabzon uluslararası ticaret, lojistik, tarihi ve turistik potansiyeli ve avantajlarıyla herkes için çeşitli girişimcilik hikayeleri barındırmaktadır” dedi.
ÇELEBİ: GİRİŞİMCİ OLACAĞIZ, GÜÇLÜ OLACAĞIZ
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, konuşmasına bir süre önce hayatını kaybeden Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva’yı anarak başladı. Çelebi, “Şahsen tanıma fırsatı buldum. Çok genç yaşta kaybetmemizden dolayı üzüntümü belirtmek istiyorum. Müthiş bir kadındı. Gerçekten Türklük ve Türkiye savunucusu bir kadındı. Hepimiz bir hedef uğruna bir mücadele veriyoruz. Paşayeva tüm hedefini Türklük uğruna, Turancılık uğruna, Kızıl Elma uğruna veren bir kadındı. Kendisine, ülkemize, milletimize, Türk toplumuna faydalı olan bütün kadınlara, hayatlarını kaybedenlere rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. Gerçekten müthiş kadınlar. Bu kadınlara ihtiyacımız var” dedi. Salonda bulunan gençlere de seslenen Başkan Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizi dinleyen gençlere sesleniyorum; geleceğimiz sizlersiniz. Girişimci olacağız ve güçlü olacağız. Geçmişimizi, tarihimizi bilmekte fayda var. Biz kimiz, nereden geldik. 3- 4 bin yıllık bilinen tarihimizde gerçekten dünyaya damga vuran birkaç ender ulustan bir tanesiyiz. Hatta tek ulusuz. Burada bir milliyetçilik yapmıyorum. Türk kadınının ruhundaki gücü sizlere söylemeye çalışıyorum. Gerçekten damarlarımızdaki bu kan oldukça dünyada yapamayacağımız şey yoktur. Geleceğimiz için çok çalışacağız, çok mücadele vereceğiz ve güçlü olacağız.”
Çelebi, Avrupa’da fuarlara gitmek amacıyla başvuru yapan iş insanlarının vize başvurularının sonuçlandırılmamasını da eleştirdi.
AKYÜZLÜ: YENİ İŞ BİRLİKLERİNİN ÖNÜ AÇILACAK
TOBB Trabzon İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve TOBB Kadın Girişimciler Yönetim Kurulu Üyesi Zühal Akyüzlü, “Girişimci Kadınlar etkinliği şüphesiz ki farklı coğrafyalarda bulunan bu üç şehri bir araya getirerek girişimci iş kadınları arasında sektörel, ticari iş birliklerinin yapılacağı, sosyo – kültürel bağların kurulacağı, hatta yeni girişimcilerin de önünü açan kolektif bir süreç başlatacaktır. Dijital dönüşümle, dünyamız başka bir sürece evrilirken ülkemiz de bu dönüşümdeki payını yükselen bir trendle almaktadır. Daha çok girişimci kadının dijital ekosistemde yer alması ve bu toplantıların üç şehrin girişimci kadınları arasında iş birliğini güçlendirmesini temenni ediyorum” diye konuştu.
GÜRKAYNAK: BU TOPLANTILARIN FARKINDALIK YARATACAĞINA İNANIYORUM
TOBB Eskişehir İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elif Gürkaynak, etkinlikte yaptığı konuşmada, “Eskişehir, Şanlıurfa, Trabzon AB Bilgi Merkezleri ve Kadın Girişimciler Kurullarımızın desteğiyle gerçekleştirilen Girişimci Kadınlar Buluşmaları biz kadın girişimcilerin vizyonuna çok önemli katkılar sağladı. Bu buluşmalar sayesinde farklı şehirlerdeki kadın girişimciler kurullarımızın çalışmalarını kıyaslama imkânı bulduk. İş birliği yapabilmek ve ortak çalışabilmek için zemin hazırladık. Ayrıca panelistlerin vermiş olduğu bilgilerle de iş hayatına dair farklı bir bakış açısı kazandık. Trabzon’da da Yeşil Mutabakat ve Dijital Girişimcilik başlığı altında, uzmanların ve çok değerli konuşmacıların görüşlerini dinleyeceğiz. Yeşil mutabakat hepimizin artık sıkça duyduğu, Avrupa Birliği’nin çok önem verdiği konuların başında geliyor. Yeşil mutabakat ile Avrupa Birliği belirli sektörlerde üretim yapılırken karbon salınımını azaltmayı ve 2050 yılında nötr hale getirmeyi hedefliyor. Elbette bu hedef dünyamızın geleceği için çok önemli. Diğer bir yandan bugünün konularından biri olan dijital girişimcilik meselesi de ticaret için çok önem teşkil ediyor. Çünkü şirketleri, yapılan işleri dijital ortama taşımak artık olmazsa olmazlardan biri haline geldi. Bugün ele alınacak olan yeşil mutabakat ve dijital girişimcilik konularının biz kadın girişimciler için farkındalık yaratacağına inanıyorum” diye konuştu.
İLHAN: KADINLAR ÇALIŞIYOR, ÜRETİYOR, ÜLKEMİZİ KALKINDIRIYOR
TOBB Şanlıurfa Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Vekili Hatice Kübra İlhan, “Kadın Girişimciler Kurulu Başkanımız ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekilimiz Sayın Cevahir Asuman Yazmacı’nın selam ve sevgilerini iletiyorum” ifadesiyle başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yaklaşık 3 hafta önce Eskişehir’de Eskişehir’in başarılı ve güçlü kadınlarıyla bir aradaydık. Geçen hafta kadim şehrimiz Şanlıurfa’da programa ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşayarak amazon kadınlarımızla bir araya geldik. Şimdi de Trabzon’da dik yamaçların güçlü kadınlarıyla bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Farklı coğrafyaları ve farklı coğrafyalardan kadınları tanımak bizlere ülkemizin zenginliğini bir kez daha göstererek ne kadar şanslı olduğumuzu hissettiriyor. Girişimciliğin bir türü veya boyutu olarak dijital girişimcilik, bir ülkenin iktisadi açıdan gelişiminde, istihdamın artmasında, inovasyon anlayışının gelişip yayılmasında oldukça önemli bir konuma sahip durumdadır. Dijital girişimcilik kapsamında mobil internet, sosyal medya gibi pek çok dijital platformdan faydalanılmakta, bu platformlar sayesinde girişimciler tüketicilere geleneksel girişimcilik anlayışına kıyasla daha kolay, daha ucuz ve istedikleri her zaman erişebilmektedirler. Dijital girişimcilik perspektifinde gerçekleşecek olan etkinliğimizin girişimcilerimize yeni ufuklar açacağına Şanlıurfa, Eskişehir ve Trabzon arasında iş birliğini güçlendirerek ileriye taşıyacağına inanıyorum. Kadınlar çalışıyor, üretiyor, istihdam sağlıyor, ülkemizi kalkındırıyorlar. TOBB çatısı altında el ele verip kimi zaman güçlerimizi birleştiriyor, kimi zaman birbirimizden ilham alıyor, bu ailenin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz.”
YETİM: DİJİTALLEŞME KADIN GİRİŞİMCİLERE ÖNEMLİ FIRSATLAR SUNUYOR
Açılış programının son konuşmasını yapan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yetim, “Temel amacımız, kadın girişimciliğinde yeşil dönüşüm ve dijital girişimcilik konusunu istişare etmektir. Biliyorsunuz, bu programın ilki Eskişehir'de, ikincisi odamız ev sahipliğinde Şanlıurfa'mızda düzenlendi. Üçüncüsü ise bugün burada, Trabzon'da yapılıyor. Her şeyden önce böyle ağır, ama aynı zamanda da değerli bir yükün altına giren iş dünyamızın kadın temsilcilerine teşekkür etmek istiyorum. Bu tarz çalışmalar, gerçekten de kadın girişimciliği konusunda her üç ilimiz ve genel olarak ülkemizin iktisadi kalkınma ve büyümesi adına büyük bir önem taşımaktadır” dedi. Yetim, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Günümüz dünyası ‘Dijital Çağ’ olarak adlandırılıyor. Hızla ilerleyen teknolojik gelişmelerle birlikte her geçen gün daha da önem kazanan dijitalleşme, iş dünyası ve girişimcilikte büyük değişim ve dönüşümlere yol açıyor. Dijitalleşme süreci, ekonomik kalkınma ve büyümeye olumlu etkisi, inovasyon süreçlerine katkısı, ticaret, sanayi ve hizmet sektöründe sağladığı yenilikler, iş dünyası için zaman ve mekân anlamında pratik ve nitelikli bir işleyişi sağlaması, aynı zamanda çevre dostu ve ekolojik bir mahiyete sahip olması açısından büyük bir önem arz etmektedir. Gelişen teknolojinin hız, maliyet, yenilikleri öğrenme, prestij ve itibar, ulaşılabilirlik, kullanılabilirlik ve elbette sürdürülebilirlik gibi konularda avantaj sağlaması dijital girişimciliği cazip hale getirmektedir. Günümüz iş dünyası da bu anlamda, girişimcilikte bilgi ve iletişim teknolojilerine öncelik tanımaktadır. Dijital girişimcilik, bize stratejik ve yapısal olarak geleneksel girişimcilik anlayışını aşmamız gerektiğini gösteriyor. Aynı zamanda da iş modelinde yeniliği ve küreselleşme süreçlerini teşvik eden dijitalleşme, işletmeler için artık stratejik bir yönetim konusu haline gelmiş bulunmaktadır. Dijital girişimcilik, fırsat eşitliği çerçevesinde kadın girişimciliği hususunda da bünyesinde büyük imkânlar ve fırsatlar taşımaktadır. Yıllarca dezavantajlı konumda kalan kadınların girişimcilik potansiyelinin açığa çıkarılacağı bir zeminin oluşturulması ve fırsat eşitliği çerçevesinde tüm imkânların sağlanması gerekir. Dijitalleşme, işte bu nokta da büyük bir rol oynayabiliyor. Kadınların ayırım olmadan her sektörde girişimci olarak bulunmasının ve bunu dijital ve ileri teknoloji aracılığıyla yapmasının sektörel kalkınmaya ve büyümeye ayrı bir anlam ve vizyon katacağından şüphemiz yoktur. Dolayısıyla, kadın girişimciliğine ve bunun hem sosyal görünürlük kazanıp toplumsallaşmasına hem de dijital alanda güçlenmesine büyük önem ve destek vermeliyiz.”
PLAKET TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Etkinliğin açılış programının son bölümünde TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren ile TTSO Başkanı Erkut Çelebi, misafirlere günün anısına plaket takdim ederken, kendilerine sunulan plaketleri de aldı. Eren ve Çelebi Ayrıca Şanlıurfa TSO Başkanı Mehmet Yetim’e Trabzonspor forması hediye etti.
YEŞİL DÖNÜŞÜM EĞİTİMİ VE DİJİTAL GİRİŞİMCİLİK PANELİ
Etkinliğin ikinci bölümünde Dış Ticaret Danışmanı – Akademisyen Zeynep İyiler tarafından katılımcılara Yeşil Dönüşüm Eğitimi verildi ve soruları yanıtlandı. Yine Zeynep İyiler moderatörlüğünde gerçekleştirilen Dijital Girişimcilik Panelinde ise Oniki CEO’su ve ETİD Genel Koordinatörü Ziya Kızıltan, E-ticaret Uzmanı Mert Tanciğer, armut.com kurucusu Başak Taşpınar Değim ile Rent Go Trabzon Şehir Ofisi Müdürü Serap Ayaz katılımcılarla deneyimlerini paylaştı ve sorularını yanıtladı.