Trabzon Kent Konseyi Başkan adayı Hasan Karal, yürütme kurulu üyeleriyle birlikte bugün bir basın toplantısı düzenledi. 7 Ocak tarihinde yapılacak Genel Kurul öncesinde bugün Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında adaylığını açıklayan Karal, yürütme kurulunu da tanıttı.
Toplantıya ilk olarak geçmiş dönemlerde yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek başlayan Karal, Bizim görevimiz çıtayı daha da yükseklere çıkarmaktır. Adeta bir sporcu gibi her daim ileriye ve yukarıya bakarak sürekli yeni fikir ve projeler üreterek şehrimize ve icra makamlarına katkı koymak amacını taşımaktayız” dedi.
Karal, “Çalışkan, azimli, samimi ve dayanışma içinde yaşayan Trabzon halkı, kadınıyla erkeğiyle el ele vererek her zorluğun üstesinden gelmeyi başarmıştır. Bu noktada çok sayıda STK’ya sahiptir. Ortak akıl noktasında insanımızın bu vasıfları, şehrimizi her alanda ileriye taşımamız için üretilecek proje ve fikirlerle icra makamlarına katkı sağlayacaktır. Trabzon Kent Konseyi bu noktada aracı kurum olacaktır” diye konuştu.
DELEGELERİ, BELEDİYENİN İLGİLİ DAİRE BAŞKANLIĞI BELİRLİYOR
Üniversiteler ve milli eğitime bağlı bir çok eğitim kurumunun gençlere ışık tuttuğunu belirten Karal, “Bizim bir görevimiz de bu eğitim kurumlarımızla ortak akılla hizmet edecek projeler üretmektir. Gençlerimize daha iyi imkanlar sunmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu manada tüm meclislerimizin olduğu gibi Gençlik Meclisimizin çalışmalarını çok önemsiyor ve destekliyoruz” dedi.
7 Temmuz tarihinde yapılan ve kendisinin Kent Konseyi Başkanı Seçildiği, ancak sonrasında mahkeme kararıyla iptal edilen seçimle ilgili de konuşan Karal, “Mahkeme kararı doğrultusunda yenilecek seçim için delege belirleme ve davet süreçleri Belediyenin ilgili daire başkanlığı tarafından yürütülmektedir” diye konuştu.
2 dönem Trabzon Kent Konseyi’nde görev aldıklarını hatırlatan Karal, ‘Hedef 2061 Trabzon’ sloganı ile devam etmek istediklerini belirterek, kurumsallık noktasında neler yaptıklarını anlattı. Karal, “
Kurumsallık noktasında yapılanlar,
* Trabzon Kent Konseyine mevcut Hizmet Binasının kazandırılmıştır.
* Yönerge değişiklikleri yapılarak daha şeffaf bir yönetişimin önü açılmıştır.
* Seçimlerde işaret usulünden gizli oy açık tasnife geçilmiş, tüm paydaşlara bir sicil numarası verilmiştir.
* Meclislerin kendi yürütme kurullarının oluşturulması sağlanmış, Her bir meclis için 10 kişiden oluşan ve seçimle göreve gelen Yürütme Kurullarının oluşumun önü açılmıştır.
* Yürütme Kurulu, Meclisler ve Çalışma Gruplarının uyum içerisinde çalışmasını sağlayarak Trabzon’daki sivil toplum temsiliyetinin güçlendirilmesi yönünde önemli adımlar atılmıştır.
* Kent Konseylerinin Trabzon genelinde tüm ilçelerimize kurulmasına yönelik çalışmalar yapılmıştır.
TANINIRLIK VE PROJE BAZLI ÇALIŞMALAR
Tanınırlık noktasında yapılanlar:
* Web sayfası ve sosyal medya paylaşım süreçleri işler hale getirilmiştir. Kent konseyi hizmet binasının mesai saatleri içinde açık olması sağlanmıştır.
* Paydaşlar ve Sivil toplum bileşenleri ziyaret edilerek konseyin çalışmaları anlatılmış, paydaşların görüş ve önerileri alınmıştır.
* Şehre yönelik yapılan projelere görüş ve katkılar sunmak amacıyla paydaşlarla sık sık bir araya gelinerek istişareler yapılmıştır.
* Trabzon Ulaşım Master Ana Planına destek sağlanmıştır.
* Maraş Caddesinin trafiğe kapatılması noktasında 6.000 kişiden alınan verilere dayalı rapor oluşturularak Belediyenin ilgili daire başkanlığına teslim edilmiş, sürece yönelik bilgilendirme yapılmıştır.
* Kent Konseyi adına şehirle ilgili projeler üretilmiş ve çıktıları kamuoyu ve paydaşlarla paylaşılmıştır.
Proje Bazlı Çalışmalar:
* Kentlilik Bilinci Oluşturma Projesi Kapsamında Çalışmalar yapılmış sürecin projelendirilmesi noktasında adımlar atılmıştır.
* Yerel Yönetimlerin 2024-2029 yıllarını kapsayan stratejik planlamalarına altlık teşkil edecek Trabzon halkının hizmet önceliklerinin belirlenmesine yönelik görüş ve beklentilerini yansıtan “Stratejik Bütçe Çalışması” tüm ilçeler ve Büyükşehir için araştırılarak raporlanmış ve ilgililere teslim edilmiştir. Bu kapsamda 17.000 kişi ile yüz yüze görüşmeler yapılarak 13.000 civarında geçerli veriye sahip vatandaşlarımızın düşünceleri ilçe ve büyükşehir bazlı olacak şekilde 19 farklı rapora dönüştürülmüştür.
* Yürütme Kurulu, Meclisler ve Çalışma Gruplarını daha aktif hale getirerek kendi projelerini hayata geçirmeleri yönünde imkan ve teşvikler sağlanmıştır.
* Kamuoyuna yönelik yapılacak her türlü açıklama ve çalışma sonuçlarının bilimsel veriye dayalı olmasına özen gösterilmiş, Kent konseyi bünyesinde kararların oy birliği ile alınması noktasında ortak aklın işletilmesine gayret gösterilmiştir.
* Akçaabat Kent Konseyi, Ortahisar Kent Konseyi ve Trabzon Kent Konseyi olarak şehrin bütününe hitap eden konularda toplantılar yaparak ortak aklın büyümesine önem gösterilmiştir.
* Yürütmenin ve Meclislerin yıl içerisinde Genel Kurullarını yönergeye uygun zaman dilimlerinde ve paydaş katılımları ile yapması sağlanmıştır.
* Belediye hizmetlerinin halkın ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda belediyenin ilgili birimleriyle istişarelerde bulunarak projeler üzerine varsa öneri ve eleştirilerini dile getirilmiştir.
* Turizm paydaşlarının katılımı ile Trabzon Turizm Eylem Planını hazırlanarak konsey paydaşları ve kamuoyu ile paylaşılmıştır.
* Kent Konseyi tarafından hazırlanan Trabzon Turizm Eylem Planının takibi noktasında çalışmalar başlatılmıştır.
Geleceğe Doğru Hedef ve Düşüncelerimiz:
* Özelde Trabzon genelde Doğu Karadeniz Bölgesinde küresel ısınma, kuraklık sorunu ve sera gazı yayılımını merkeze alan uluslararası bilim insanlarını buluşturan bir konferansın Trabzon’da yapılması için çalışma yapmak.
* Trabzon’un öğrenci kenti olma özelliğini daha da güçlendirecek Gençlik Meclisimiz önderliğinde çalışmalar yapmak.
* Trabzon’un lojistik önemine binaen Trenle buluşmasına yönelik kamuoyu oluşturma çalışmalarına destek vermek konuyla ilgili çalıştay ve paneller düzenlemek.
* “Paydaş Toplantıları” başlığı ile oluşacak gündemlere yönelik olarak paydaşlarla buluşma ve istişare toplantıları düzenlemek.
* Kırsal alanda vatandaşların turizmden daha fazla yararlanmalarına yönelik çalışmalar yapmak bu amaçla eğitimler planlamak.
* Her türlü turizm verisinin toplanacağı ve yapay zeka yöntemleriyle yordanarak Trabzon turizminin geleceğine yönelik Sürdürülebilir Turizme noktasında veriye dayalı politikalar üretmek.
* Kent Konseyi olarak, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve kent sakinleri arasında iş birliğini ve koordinasyonu sağlayarak ortak akılla, kentin ihtiyaçlarına yönelik proje fikirleri üreterek icra makamlarına sunmak.
* Kent Konseyi olarak, yaptığımız ve yapacağımız çalışmaları, aldığımız kararları açık bir şekilde paydaşlarla paylaşmak. Kent insanının ve paydaşların bilgi edinme hakkını destekleyerek, her konuda hesap vermeye hazır bir anlayışla çalışmak.
* Kent Konseyi olarak, gelecek nesillerin de kentte yaşama hakkını gözeterek; çevreye duyarlı projeler üreterek doğaya ve doğal kaynakların korunmasına ön ayak olmak.
* Engelsiz şehir tasarımları noktasında proje ve fikirler geliştirerek icra makamlarına önermek.
* Geleceğe yönelik stratejiler geliştirerek daha yaşanabilir bir Trabzon inşasında katma değeri yüksek proje fikirleri üreterek icra makamlarına destek olmak.
* Şehrimizi geleceğe hazırlarken, teknolojiyi en etkin şekilde kullanan, veriye dayalı yönetim ve akıllı şehir uygulamalarıyla şehrin hayatına dokunacak proje fikirlerini önceleyen çalışmalar yapmak.
* Trabzon’un sosyal hayatını zenginleştirme noktasında yeni sosyal alanlar oluşturmasına yönelik fikirler ve projeler üreterek icra makamlarına sunmak.
* Ulaşım noktasında, hafif raylı sistem, güney çevre yolu, kuzey-güney bağlantı yolları, sarp-samsun otobanı, tren yolu ile ilgili kamu projelerine destek vererek kamuoyunu canlı tutmak.
* Şehrin güneye doğru büyümesine yönelik yeni fikirler geliştirmek.
* Trabzon, metrekaresine en fazla sanatçının düştüğü bir şehirdir. Ekonomik kalkınmayı turizmde arayan bir şehir olarak, turizmle doğrudan etkileşimde olan kültür ve sanat etkinliklerini canlı ve sürdürülebilir halde tutacak çalışmalar yapmak.
* Kültürel ve sanatsal zenginliği değerlendirerek, bu alandaki kültür merkezlerinin ve yapılacak etkinliklerin sayılarının arttırılmasını sağlamak. Bu noktada taraflarla projeler oluşturmak ve geliştirmek. Teknoloji destekli sanal müze uygulama ve projelerini turizme kazandırma noktasında öncülük yapmak.
* Şehrimizde yaşayan her bir bireyin refahını ve mutluluğunu önemseyerek engelli, gençlik, emekli ve kadın meclislerimiz ile dezavantajlı gruplara yönelik projeler geliştirmek ve bu grupların hayatlarını kolaylaştırmak için belediyelere projeler sunmak.
* Tüm şehirlerimizin kültürünü ve gastronomi zenginliğini buluşturacak bir "Türkiye Adası" oluşturma projesini şehrimize kazandırma noktasında kamuoyu oluşturmak.
* Trabzon, son yılların yıldızı parlayan turizm şehirlerinden biridir. Güney Doğuya ve Kafkaslara açılan bir kapı olarak, lojistik alanda da önemli bir merkezdir. Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirme noktasında ilgili paydaşlarla proje önerileri üzerinde çalışmalar yapmak.
* Trabzon, aynı anda dört mevsimin yaşanabildiği nadir şehirlerden biridir. Bu özelliği ile farklı mevsimlerde farklı güzellikleri barındıran bu şehirde turizmin dört mevsim yedi gün 24 saat yaşanmasına yönelik planlamalara destek olmak, fikir sağlamak.
* Bir önceki dönemde hazırladığımız Trabzon Turizm Eylem Planının izleme süreçlerini tamamlamak.
* Halkımızın denizle ve doğayla daha fazla buluşmasını sağlayacak, yeni sosyal alanlar oluşturmaya yönelik fikirler ve proje önerileri üzerine çalışmalar yapmak.
* Şehrimizin sokak ve caddelerini yeşille buluşturacak, mahallelerimizde limon, mandalina ve portakal çiçeklerinin kokusunu tekrar hissetmemizi sağlayacak projeleri mahalle muhtarlarımız ve paydaşlarımızın destekleriyle icra makamlarına sunmak.
* Gençlerimiz, kadınlarımız ve çocuklarımız için sosyal imkanlar yaratacak mahalle bazlı proje fikirleri geliştirmek.
* Engelli çocuğu olan ailelerin hayatlarını kolaylaştıracak proje önerileri geliştirmek.
* Sivil toplum kuruluşlarının, derneklerimizin, muhtarlarımızın ve diğer paydaşlarımızın konsey bünyesinde adil, şeffaf ve kabul edilebilir kriterlerle temsilini sağlayacak yönerge çalışmalarını en kısa zamanda tamamlamak.
* İlimizde ve farklı illerde bulunan kent konseyleri ile ortak çalışmalar yapmak.
* Hedef 2061 Trabzon kapsamında, tüm paydaşlarımızla işbirliği içinde şehrimize yönelik projelere katkı sağlamak ve yeni projeler üretilmesi noktasında aktif çalışmak”
TRABZON’UN PARLAK GELECEĞİNE OLAN İNANÇLA…
Karal, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Trabzon’umuzun geleceği için hep birlikte çalışmaya, el ele vermeye, ötekileştirmeden ortak aklın hakim olduğu Hedef 2061 Trabzon’unu birlikte oluşturmayı arzulamaktayız. Unutmayalım ki, ortak akıl ve dayanışma ile aşamayacağımız hiçbir zorluk yoktur. Trabzon'un parlak geleceğine olan inancımla, inatçı, çalışkan, azimli insanına olan sonsuz minnet ve güvenimle, sivil toplum bileşenlerimizin ortak aklıyla; Hedef 2061 Trabzon