KTÜ'de öğrenci kontenjanları azaltıldı! Rektör Çuvalcı, son 4 yılını değerlendirdi
 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, görev süresi boyunca KTÜ için yapılan çalışmaların değerlendirdiği bir basın toplantısı düzenledi. 

KTÜ Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen toplantıya KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, rektör yardımcıları, genel sekreteri katıldı. 

Çuvalcı, “KTÜ’nün 12 fakültesi, 6 enstitüsü, 1 yüksekokulu ve 8 meslek yüksekokulu bulunuyor. Trabzon Üniversitesi bizden ayrılınca sayılarımızda biraz düşme oldu.


Akademisyen sayılarımız ise 2020 yılında 2153 iken 2024 yılında 2206 akademisyene ulaşıldı. Şu anda öğretim elemanı başına 13 öğrenci düşüyor. Bunun ideal sayısı 15 olarak hesaplanıyor. KTÜ’de idari personel sayısı ise 3 bin 527 kişi olarak belirlenmiştir. 
I M G 9015

DEPREM DÖNEMİNDE KTÜ 

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Covid sürecinde aldığımız tedbirlerin faydasını bu süreçte gördük. Kesintisiz eğitim ve öğretim hayatımıza devam ettik. 

YENİ BÖLÜMLER AÇILDI 


Bu dönemde 4 doktora, 16 yüksek lisans, 7 lisans ve 7 de ön lisans programları açarak şehrimize gelen öğrenci popülasyonunda artış sağladık. İhtiyaçlara göre program açılışına devam edeceğiz. 

SEKTÖR KAMPÜSTE PROGRAMIYLA

Firmalardaki temsilcilerin kendi uzmanlık alanlarıyla bizim kampüsümüzde ders veriyor olmasından öğrencilerimizin duyduğu memnuniyeti gördük. Bu süreçte çok kıymetli bir çalışma oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yürüttüğümüz bu süreçten fazlasıyla verim alındı. 

KTÜ’DE ÖĞRENCİ KONTENJANLARI AZALTILDI 

Hocalarımızın az öğrenciyle daha yüksek kalitede ilgilenebileceğini düşündüğümüz için bazı çalışmalar yaptık. Tıp Fakültesi kontenjanı düşürüldü. 200 öğrenci alabiliyorken bu kontenjanı 120’ye düşürdük. Bunu diğer bölümlerde de gerçekleştirmek üzere YÖK’e başvurduk.

KTÜ ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ FAYDALARI NELER? 

Maliye Bakanlığı, araştırma üniversiteleri için ekstra bir bütçe sağlıyor. Bu destek sayesinde yurt dışı destekli çalışmalar daha rahat desteklenebiliyor, TÜBİTAK çalışmalarında Rektörlük kaynaklarına destek veriliyor. Araştırma Üniversitesi olmak üniversiteyi mali yönden fazlasıyla rahatlatıyor.

Üniversite bünyesinde yer alan akademik personelin ülke ihtiyaçlarına yönelik de hizmetler verdiğini kaydeden Çuvalcı, şunları kaydetti:

"Hocalarımızı şehir, bölgeyle ve ülke problemlerini çözmeye doğru yöneltmek istiyoruz. Bu konuya da önem veriyoruz. Üniversitemize talep, danışmanlık, eğitim analiz talepleri geliyor. 2020'de 604 talep gelmiş. 2023'de 1082 talep gelmiş üniversiteye. Bunlar daha çok Trabzon, Doğu Karadeniz ve Orta Karadeniz ama İstanbul ve Ankara'dan da var. Hatta Düzce var."

KTÜ Farabi Hastanesinde bir yıl içerisinde 763 bine yakın kişiye çeşitli sağlık hizmetleri yapıldığını dile getiren Çuvalcı, "Trabzon'un nüfusunun 780 bin olduğunu düşünürsek yani Trabzon'da herkes yılda bir defa Farabi Hastanesi'ne gelmiş. Sağlık Bakanlığı'nın sağlık turizminde yürüttüğü çalışmada şu ana kadar 5 bin 971 hastaya hizmet verdik. 62 ülkeden 19 milyon 140 bin lira civarında bir gelirimiz var." diye konuştu.

Öğrencilerin yeni kayıt döneminde neden KTÜ'yü seçmeleri gerektiğini ilişkin gelen soru üzerine Çuvalcı, şöyle devam etti:

"Köklü bir üniversiteyiz. Akademik hocalarımız yetkin, bir dünya öğrenci yetiştiriyor, bir marka değerimiz var. Kampüsümüz doğal bir arboretum. Havaalanına yürüme 5 dakika. Şu anda mesela KYK yurtlarında kontenjan problemi yok, barınmak çok önemli. Sporu ve kültürel faaliyetlerimiz çok yaygındır, etkindir. Mesela şu anda spor salonlarımız, müzik kurslarımıza devam ediyoruz. KTÜ, sadece eğitim öğretimi değil, sosyalleşme yeri. Burası sadece diploma alınan bir yer değil. TEKNOFEST ekipleri şu anda öğretilere geliyor."

Öte yandan Çuvalcı, KTÜ'de gerçekleştirilecek rektörlük seçimlerinde rektörlük için aday olanlara da başarılar dilediğini söyledi.

Editör: Ömer Altıntaş