Kamu personeli ‘Sıfır Atık’ konusunda bilinçlendiriliyor

a2a59dec-20d7-46e8-96da-81c8190bb368

‘Sıfır Atık’ projesiyle ilgili bugüne kadar İstatistik Kurumu, Adli Tıp ve İl Sağlık Müdürlüğü personellerine yönelik sunum yapıldı. Ortahisar Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü personeli Çevre Mühendisi Ezgi Kazan ve ‘Kuzey Entegre Atık’ personeli Çevre Mühendisi Esra Aydın kurumlarda çalışan personelleri atıkların geri dönüştürülmesi, ayrıştırılması, çevreye zararlı etkileri ve nasıl toplanması gerektiğiyle ilgili bilgilendiriyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının personeline; ambalaj atıkların geri kazanımı, bitkisel atık yağların geri kazanımı; atık piller, tekstil atıkları, atık ilaçlar, florasan lambaların ve elektronik atıkların ayrı toplanmasıyla ilgili bilgiler anlatıldı. 
d19875f1-f62a-4147-8d0c-dfaa3f544e05

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı’ya Anlamlı Ziyaret KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı’ya Anlamlı Ziyaret

“1 LİTRE ATIK YAĞ 1 MİLYON LİTRE SUYU KİRLETİYOR”

Çevre Mühendisi Ezgi Kazan Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü personeline yaptığı sunumda ‘Sıfır Atık’ konusunun atıkların ilk üretildiği mekânlarda, yani kaynağında başladığına vurgu yaparak şöyle konuştu: “Ambalaj atıkları cam, plastik, metal, olarak kaynağında ayrı toplanmalı. Yani oturduğumuz konutlarda, çalıştığımız işyerlerinde ve eğitim aldığımız kurumlarda bu tür atıkları ilgi bölümlerine atmak çok önemli. Atık ayrıştırma kaynağında başlar. Bunu asla unutmamalıyız. Yine bitkisel atık yağların kaynağında biriktirilmesi, lavabolara dökülmemesi gerekiyor. Bu şekilde denizlerin, içme sularının kirlenmesini önlemiş oluruz. 1 litre atık bitkisel yağ 1 milyon litre suyu kirletiyor. Bu suların temizlenmesi çok maliyetli ve külfetli bir iş. Biyolojik ve kimyasal arıtma tesisleri gerekiyor. Bunlar da çok pahalı tesisler. O nedenle atık yağları lavabolara dökmemek ve ayrı kaplarda toplamak çok önemli.”

“1. SINIF ATIK GETİRME MERKEZİ’NE ULAŞTIRIN”

Atık pillerin, kartuşların ve tonerlerin içindeki kimyasallardandolayı ayrı biriktirilmesi gerektiğini ifade eden Kazan, “1 adet atık pil içindeki ağır metallerden dolayı 4 metre kare toprağı kirletiyor. Atık ilaçların eczanelere ve atık getirme merkezlerine getirilmesi sağlanmalı. Bunların bünyesinde de kimyasallar var. Vatandaşlarımız, florasan lamba, elektronik atıklar ve diğer atıklarını Ortahisar Belediyesi 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’ne getirebilirler. Tekstil atıkları da geri kazanılabilir. Tekstil atıklarını geri dönüştüren fabrikalar var. Bunlardan iplik üretiliyor. Tekstil atıklarının kullanılabilir ve yeni olanları Afrika ülkelerine veriliyor.” diye konuştu. Ezgi Kazan, önümüzdeki hafta da Devlet Hava Meydanları ile DSİ personeline eğitim verileceğini belirterek, toplamda 40 kamu kurum ve kuruluşuna sunum yapılacağını aktardı. Etkinliğeçok sayıda İl Sağlık Müdürlüğü personeli katıldı. 

65 BAĞIMSIZ ATIK TOPLAYICI KAYIT ALTINA ALINDI 

Ortahisar Belediyesi, bütün binalarında ve ilçenin tamamında ‘Sıfır Atık’ projesini uygulayarak gerekli kriterleritamamladığı için Trabzon’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ‘Sıfır Atık’ belgesi alan ilk ve tek belediye oldu. Ayrıca, Ortahisar Belediyesi ilçe genelinde 65 bağımsız atık toplayıcıyı kayıt altına aldı. Resmi olarak atık toplama koşullarını karşılayan bu kişiler; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da onaylandı. 

Ortahisar Belediyesi ‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında eğitim öncesi kurumlara iç mekân kutuları, dış mekân kumbaraları ve bilgilendirici afişler dağıtıyor. Vatandaşlar, florasan lamba, elektronik atıklar ve diğer atıklarını Ortahisar Belediyesi’nin 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’ne, mahallelerde bulunan atık getirme evleriyle mobil atık getirme merkezlerine de atabilirler.  

Editör: Haber Merkezi