Ekonomi

“Reel sektörün artan finansman maliyetleri düşürülmelidir”

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, iş dünyasının finansmana erişimde yaşadığı zorlukların üretim maliyetlerini dolayısıyla satış maliyetlerini de etkilediğini belirterek, “Ekonominin büyümesi üretimin sürmesine bağlıdır.

Bu nedenle reel sektörün artan finansman maliyetleri düşürülmeli, finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır” dedi.

Türkiye Finans Katılım Bankası Trabzon Ticari Şube Müdürü Şükrü Şimşek ve Portföy Yöneticisi Eren Akbulut, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ederek Başkan Erkut Çelebi ile görüştü, iş dünyasına destekler konusunda istişarede bulunuldu.

TTSO Başkanı Erkut Çelebi, iş dünyasının finansmana erişim, vade ve yüksek finansman maliyetleri konusunda sorunlar yaşadığını vurgulayarak, “İşletmeler bu zorlu koşullarda ayakta kalmaya çalışıyor. Ülkemizin üretimine, istihdamına, ihracatına katkıda bulunmak için çaba sarf ediyor. Bu noktada finansmana erişimde ve finansman maliyetlerinde gerçekten büyük sıkıntılar yaşanıyor. Finansmana erişim olmayınca üretime dönük bir yatırım yapma kapasitesi oluşmuyor. Finansman maliyetlerinin düşürülmesi, üretim maliyetlerini, üretimden tüketime kadar satış maliyetlerini de aşağı çekecektir. Bu anlamda bankalardan reel sektörün ihtiyacı olduğu zamanlarda maliyeti düşük finansmana erişim modelleri ortaya koymalarını beklemekteyiz.  Artan finansman maliyetleri o kadar artmıştır ki birçok işletmede istihdam maliyetini geçmiş, işletmeleri zor duruma düşürecek seviyeyle gelmiştir. Bu anlamda reel sektörünün ayakta kalmasına, üretimini, istihdamını, ihracatını sürdürmesine olanak sağlayacak finansman modellerinin ortaya koyulması gerekmektedir” ifadesini kullandı.