Törene; Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Türk Sınai Mülkiyet Değerleme, Mühendislik ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş (TÜRKSMD) Genel Müdürü Sacide Kasapoğlu ve Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgeniştirak etti.
2-6 Ekim 2024 tarihlerinde Adana’da TEKNOFEST kapsamında düzenlenen “ISIF’24 (International InventionsFair) 9.Uluslararası Buluş Fuarı”nda, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) 10 Madalya kazanarak büyük başarı elde etti.
KTÜ Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma (UYGAR) Merkezi tarafından desteklenen ve tüm süreçleri yürütülen 10 buluş değerlendirmeye alındı. 298'i yerli, 56'sı yabancı,toplam 354 buluşun sergilendiği fuarda, KTÜ akademisyenlerinden ve Trabzon TEKNOKENT firmalarından Dynamic Academy Kurucusu Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık ile Dr. Öğr. Üyesi Fatih Yesevi Okur tarafından geliştirilen “Titreşime Dayalı Yapı Sağlığı İzlemesinde Derin Öğrenme Tabanlı Anormallik Tespit Sistemi” başlıklı buluş,fuarın en prestijli ödülü olan “GRAND PRIX” Ödülü’nü kazandı. Ödülü, KTÜ’lü akademisyenlere, CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan takdim etti.
Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Dr. Öğr. Üyesi Fatih YeseviOkur ve Dr. Ebru Kalkan Okur tarafından geliştirilen "Mühendislik Yapılarında Gerçek Zamanlı Dinamik Karakteristiklerin Otomatik Takip Yöntemi" başlıklı patent iseAltın Madalya ile ödüllendirildi.
KTÜ’ye bir diğer Altın Madalya “Gemilerde Denge Kontrolüne İlişkin Bir Sistem” başlıklı buluşa sahip olan Doç. Dr. Emre Peşman, Dr. Öğr. Üyesi Hasan Ölmez, Dr. Öğr. Üyesi Hasan İslam Çopuroğlu, Arş. Gör. Mehmet Zeki Şenertarafından kazandırıldı.
KTÜ’ye Gümüş Madalya Kazandıran Projeler;
OKTA ARGE-Prof. Dr. Oktay Yıldız’ın, “Propolis Özütleme, Konsantre Etme ve Uçucu Bileşen Elde Etme Makinesi” başlıklı buluşu,
Doç. Dr. Uğur Uzuner ve Öğr. Gör. Kerim Sönmez’in,“Hayvancılık ve Kümes Hayvanları Sistemlerinin Solunum Havasının Sabitlenmesi ve Alg Yetiştiriciliğinde Kullanımı” başlıklı buluşu,
Prof. Dr. İsmail Kaya, Yeşim ER, Zübeyir Turğut’un,“Magnetik Tutma Esaslı Uzun Ömürlü Çok Kullanımlık Yüzey Elektrik Potansiyellerini Ölçmek İçin Elektrot Tasarımı” başlıklı buluşu,
Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Doç. Dr. Mustafa Aslan, Öğr. Gör. Dr. Hüseyin İpek, Öğr. Gör. Altuğ Uşun ve Öğr. Gör. Kutay Çava’nın, “Fotopolimer Reçine Kullanılarak Elyaf Takviyeli Kompozit Üretim Cihazı ve Fotopolimer Reçine Kullanılarak Elyaf Takviyeli Kompozit Üretim Yöntemi” başlıklı buluşu,
Dr. Öğr. Üyesi Raşit Sezer’in, “Alüminyum Al-Si Döküm Alaşımlarında Silis Modifkasyonu İçin Kullanılmak Üzere Bir Toz Karışımı ve Üretim Yöntemi” başlıklı buluşu,
Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Kahramanmaraş Sütçüİmam Üniversitesi ortak çalışması olan Prof. Dr. Ayfer Dönmez Çavdar, Prof. Dr. Tuğrul Çavdar, Doç. Dr. Sevda Boran Torun, Dr. Öğr. Üyesi Ercüment Öztürk, Prof. Dr. Fatih Mengeloğlu ve Büşra Avcı’nın “A Hybrıd ThermoplastıcComposıte Materıal Production System And Method” başlıklı buluşu oldu.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü ve Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak tarafından buluşçu ve akademisyenlere ödülleri takdim edildi.
KTÜ’ye Bronz Madalya kazandıran proje ise Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Prof. Dr. Ümit Alver, Doç. Dr. Mustafa Aslan, Dr. Öğr. Üyesi Raşit Sezer, Öğr. Gör. Dr. Hüseyin İpekve Öğr. Gör. Kutay Çava’nın, “Üç Yönlü Periyodik Minimal Yüzey (Üpmy) Desenli Çekirdek Yapıya Sahip Hibrit Sandviç Kompozit Panel” başlıklı buluşu oldu. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü ve Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak tarafından buluşçu ve akademisyenlere ödülleri takdim edildi.
Adana TEKNOFEST'teki törenin ardından KTÜ Senato Salonu’nda Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı başkanlığında düzenlenen bir tören ile buluş sahibi akademisyenlere, “KTÜ Ekolü”ne sağladıkları katkı ve başarılı projeleri adına Tebrik Belgesi takdim edildi.
Rektör Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, törende yaptığı konuşmada, “Gerek buluşları desteklenen araştırmacı sayımızdaki yükseliş gerekse de Üniversitemizde üretilen bilimsel çıktılardaki artış ile bugün geldiğimiz noktada, ‘Araştırma Üniversitesi’ ve ‘Tam Akredite’ statüsü ile çift markaya sahip olan Üniversitemiz, bilimin baş döndürücü değişimlere ve gelişimlere sahne olduğu günümüz teknoloji dünyasında, çağın ötesine ulaşmaya adaydır.” sözlerine yer verdi. Tören, hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi.