Trabzon İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi, yerel mahkemenin kararına itiraz ederek istinaf yoluna gitti. Samsun Bölge İdare Mahkemesi, yerel mahkemenin ‘yürütmeyi durdurma kararını’ haklı bularak bu karara itirazı reddetti. 

CHP Trabzon Teşkilatı Ankara'da sefalet ücretine “hayır”mitingine katıldı CHP Trabzon Teşkilatı Ankara'da sefalet ücretine “hayır”mitingine katıldı

Katı atık toplama bedellerinin büyükşehir belediyesi tarafından değil, ilçe belediyeleri tarafından tahsil edilmesi gerektiği yönündeki karar, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya ve CHP Grup Başkan Vekili Cüneyit Zorlu’nun itirazlarına rağmen Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 10.07.2024 tarihinde kabul edildi. 
Ortahisar Belediyesi, bu kararla ilçe belediyelerinin katı atık toplama bedelinden mahrum bırakılarak, kamu hizmetlerini yürütebilmesi açısından telafisi güç veya imkansız zararlar doğabileceği nedeniyle Trabzon İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak yürütmenin durdurulması talebinde bulundu. Trabzon İdare Mahkemesi, ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi, geri adım atmadı ve istinaf yolunu tercih etti. Samsun Bölge İdare Mahkemesi, yerel mahkemenin ‘yürütmeyi durdurma kararını’ haklı bularak Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin itirazını reddetti. 
“ADALETSİZLİĞE ‘DUR’ DEMEK İÇİN MAHKEME SÜRECİNİ BAŞLATTIK”
Büyükşehir Belediyesi’nin meclis kararının artık geçersiz olduğunu ifade eden Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Cüneyit Zorlu, “Su faturalarına yansıtılan katı atık toplama bedellerinin ilçe belediyeleri tarafından tahsil edilmesi kararı, ilçe belediyelerini çok zor durumda bıraktı. Bu karara itirazlarımız, su faturalarında indirime gidilmesi yönündeki önerimiz dikkate alınmadığı gibi büyükşehir kendi adına katı atık bertaraf bedelini ve çevre vergisini su faturalarına yansıtmaya devam etti. ‘Büyükşehir’e var, ilçe belediyelerine yok’ denildi. Bu adaletsizliğe ‘dur’ demek için mahkeme sürecini başlattık, yürütmenin durdurulmasını, sonrasında da kararın tamamen iptalini istedik. Hem Trabzon İdare Mahkemesi, hem de Samsun Bölge İdare Mahkemesi, ilçe belediyelerine büyük mağduriyet yaşatan bu karara karşı Ortahisar Belediyesi’nin lehine karar verdi. Tüm ilçe belediyeleri bu kararı bekliyordu. Bu andan itibaren Büyükşehir’in meclis kararı, mahkeme sonuçlanana kadar geçersizdir” dedi. 
“SAYIN GENÇ, SULH YOLUNU TERCİH ETMELİDİR” 
Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin geri adım atmaması nedeniyle 3 ay boyunca ilçe belediyelerinin katı atık toplama bedellerinin su faturalarına yansıtılmadığını ve vatandaşlardan toplu şekilde tahsil edilme yoluna gidilmesi zorunluluğunun doğacağını ifade eden Zorlu, “Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin ısrarı yüzünden ekonomik anlamda dar boğazda olan vatandaşımıza bir yük daha yüklenmiş oldu. 3 aylık bedeli vatandaştan tahsil etmek zorunda. Mahkeme süreci devam ediyor, nihai karar verilene kadar yine bedeller artarak devam edecek. ‘Uyum içinde süreci yönetmek istiyoruz’ şeklinde açıklamaları bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, bu niyetine göre davranarak bu karardan vazgeçmeli ve sulh yolunu tercih etmelidir. Biz Sayın Genç’in artık bu hatada ısrarcı davranmayarak hem vatandaşları hem de ilçe belediyelerini mağdur etmeyecek yönde karar alacağına inanıyoruz. Yasal olarak gecikmeden dolayı cezai soruşturmaya da sebebiyet verilmemesini istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi