İ25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında 24 Kasım 2023 tarihinde Kahramanmaraş Caddesinden 15 Temmuz Şehitleri Parkına kadar “İnsana Sevgi Yakışır” temasıyla bir yürüyüş gerçekleştirildi. Etkinliğe Trabzon Valisi eşi olan Güllühan Yıldırım, vali yardımcısı ve kaymakam eşleri, STK temsilcileri, siyasi partilerin kadın kolları başkan ve üyeleri, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü kuruluş müdürleri ve çalışanları, Göç İdaresi İl Müdürü ve çalışanları, Trabzon Sivil Kadın İnisiyatif Grubu üyeleri, KADEM Trabzon başkanı Elif Yükünç, Trabzon’da kadın alanında hizmet veren birçok kadın Sivil Toplum Kuruluşu ve halkın katılımı ile gerçekleştirildi.
"İnsana Sevgi Yakışır" temalı yürüyüşte, kadına yönelik şiddete dikkat çekildi. Şiddete karşı topyekûn mücadelenin, kamu ile sivil toplumun dayanışmasının önemi vurgulandı. Yürüyüş sonunda konuşma yapan Trabzon Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü N. Seha Sağlam; Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamındaki çalışmaların, küresel bir sorun olan kadına yönelik şiddete karşı toplumsal farkındalığı artırma ve etkili stratejiler geliştirme çabası ile sonuca ulaşacağını ifade etti.
Sağlam konuşmasında; kadına yönelik şiddetle mücadelede 81 ilde uygulanan ulusal eylem planlarına vurgu yaparak, Alo 183 Sosyal Destek Hattı, KADES, elektronik kelepçe gibi caydırıcı mücadele yöntemleri hakkında bilgi vererek aynı zamanda kuruluşta bir süre misafir edilmesi gereken şiddet mağdurları için hizmet veren kadın konukevleri hakkında bilgi verdi. Dünya genelinde ve özellikle Gazze’de yaşanan kadın ve çocuk katliamlarına dikkat çekerek, şiddetin her türlüsü ile etkin mücadele ve işbirliği çağrısında bulundu. Şiddete karşı sıfır tolerans ilkesini benimsenmesi gerektiğini vurgulayan Sağlam, bu yıl Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlığınca belirlenen “İnsana Sevgi Yakışır” teması bakanlığımızın bakış açısının bir yansımasıdır dedi.
Sağlam sözlerine şöyle devam etti: “Birleşmiş Milletler tarafından “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü”, şiddetin sona erdirilmesine yönelik küresel bir çaba ve dayanışmanın bir ifadesi olarak 1999 yılında kabul edilmiştir. Kadınlara yaşama hakkının tanınmadığı bir ortamda kadına yönelik şiddeti konuşmak acizlik olarak karşımıza çıkmaktadır. Öncelikle kadının, çocuğun, insanın şiddet kültürüne karşı mücadelesi ve yaşama hakkı konuşulmalıdır. Kadınların temel hak ve özgürlüklerinin kullanımını engelleyerek potansiyellerini sınırlandıran kadına yönelik şiddetle, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tüm kurum ve kuruluşlarla, STK’larımızla topyekûn etkin bir şekilde mücadele edilmektedir.
Şiddetle mücadele sadece bireysel bir olgu değil toplumsal bir sorumluluktur. Şiddetle mücadele etmek amacıyla yürüttüğümüz çalışmaların daha etkin ve sürdürülebilir olması amacıyla Bakanlığımız düzeyinde 2007 yılından itibaren kadına yönelik şiddetle mücadelede ulusal eylem planları uygulamaya konulmuştur. Bu bağlamda İlimizde kamu ve sivil toplum kuruluşları işbirliği ile 2021-2025 yıllarını kapsayan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı kapsamında il eylem planı oluşturularak çeşitli düzenlemelerin hayata geçirilmesi, yürütülmesi ve takip edilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda, Alo 183 Sosyal Destek Hattı aracılığıyla kadın, çocuk ve yaşlılara yönelik şiddetle ilgili yardım ve danışmanlık hizmetleri sağlanmaktadır. Ayrıca şiddet mağduru kadınlara destek sunan kadın konukevlerimiz bulunmaktadır. Toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla bilinçlendirme kampanyaları düzenlemekte, sivil toplum kuruluşlarının kadına yönelik şiddetle mücadele konusundaki programlarına destek verilmektedir. Bu önemli çabalar, kadına yönelik şiddetle mücadelede etkili stratejilere odaklanmayı ve toplumsal değişimi teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Bugün dünyanın gözü önünde kadın ve çocuk katliamı olarak nitelendirebilecek durumlara Birleşmiş Milletlerin sessiz ve yetersiz kaldığını görüyoruz. Bugüne kadar İsrail saldırılarında Gazze’de Şeridi’nde 6 binden fazlası çocuk ve 4 bini kadın olmak üzere 14 bin kişinin katledildiğine üzülerek şahit oluyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi konuştuğumuz bir günde kadın ve çocuk katliamını gündeme almamız mümkün değildir. Birleşmiş Milletler'in sadece kâğıt üzerinde ve sözleşmelerde değil şiddet olgusuna karşı etkin ve kalıcı mücadele etmesi beklentimizi tekrar bildirmek istiyoruz. Gazze'deki çocuk ve kadın katliamı bugün büyük bir sorundur. Sessiz kalmak katliama ortak olmaktır. Mevcut durumu izleyince yaşama sevincimizi kaybediyoruz. Birleşmiş Milletler ’den acil bir kalıcı ateşkes bekliyoruz.
Toplum olarak, bu sorumluluğumuzu unutmamalı, kadına yönelik şiddete karşı sıfır tolerans ilkesini benimsemeliyiz. Unutmayalım ki, sevgi birleştirir, şiddet ayırır. Bu duygu ve düşüncelerle 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde tüm kadınlarımızın yanında ve destekçisi olduğumuzu belirtir, kadınların toplumda hak ettiği yere ulaşmasındaki tüm engellerin kalktığı bir dünya dilerim”
N.Seha SAĞLAM
Trabzon Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü