Büyükşehir’den Eğitimde İlçelere Tam Destek Büyükşehir’den Eğitimde İlçelere Tam Destek

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis ayı toplantıları üçüncü gününde Başkan Genç öncülüğünde yapıldı.

2024 yılı gelir tarifesinin evsel katı atık toplama taşıma aktarma ve bertaraf ücretinin Büyükşehir Belediyesi'nin gelir tarifesinden çıkartılması görüşüldü.

Bu maddeye göre bedelin su faturalarından çıkartılarak ilçe belediyelerinin kendileri tarafından toplanması gündeme gelmişti.

I M G 6412

CHP Trabzon Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Cüneyt Zorlu'nun açıklamaları

Bu konuyu önceden gündeme getirdik. Sizin de tepkiniz oldu. Bu sadece bizim değil ilçe belediyelerimizin sorunu. Şikayetlerini bize dile getiren belediyelerimiz de oldu. Sizin Ortahisar'ı yönettiğiniz dönemde, Sayıştay'ın bir raporu vardı. Orada bir bulgu vardı. 2023 taslak denetim raporunda atık su altyapı ve evbsel atık bertaraf tesisleri yönetmenliği. 22. maddesinde atık su ve evsel katı atık hizmetlerine ait ücretlendirme yapılan hizmetin karşılığı olarak müstakilen düzenli aralıklı olarak su faturaları üzerinden yapılır hükmü yer alıyor. ücrete esas miktar; atık ağırlığı, konteyner sayısı, hacmi, atık toplama aracı gibi değerler üzerinden belirlenir. Ücret tarifesinde, bu miktarlar esas alınarak tarifelendirilir ve bu ücretler düzenli olark su faturaları üzerinden yapılır diyor. Cevap vermişsiniz. Bu konuda Danıştay'ın da iki kararı var. Çerkezköy ve Tekirdağ belediyeleri arasında, Kapaklı ile Tekirdağ arasında yine mahkeme konusu olmuş. Belediyeler lehinde kararlar çıkmış. Çevre ve Şehircilik adına Turhan Konak beyin açıklaması var. Belediyelerin evsel katı atık hizmetleri konusunda, sonuç bölümünde, atık ücretleri belirlemede yetkili Büyükşehir olması nedeniyle ücretin, ilçe belediyesinin toplama taşıma hizmeti ve Büyükşehir'in verdiği bertaraf hizmeti bedeline karşılanabilirlik ve sürdürülebilirlik unsurları dikkate alınarak belirlenmesi gerekir diyor. Atık su biliyorsunuz, harcanan su üzerinden alınıyor. Sizin de onay verdiğiniz bir ödeme yöntemi belirlenmişti. Siz de tahsilatlar yaptınız ve nimetlerinden faydalandınız. Daha doğrusu yine açık veriyorsunuz. Açığı nasıl azaltırız diye bunu yaşadınız. Emlak vergisi ile toplayın dediniz, bunun mümkün olmadığını biliyorsunuz. Harcanan sudan alınması en mantıklısı. Bunun amacı Ortahisar Belediyesi'ni çalışamaz hale getirmektir. İlçe belediyeleri için topladığımız katı atık toplama bedelinin ilçe belediyelerine aktarmak size niye zor geliyor? Geçen 2 gün önce mantıklı bir açıklama yapamadınız. Toplamayacağım demekten başka bir şey söylemediniz. Güç zehirlenmesi yaşıyorsunuz ve sizi de bu hareketinizden dolayı kınıyorum. Kararınızı gözden geçirmenizi istiyorum.


Bizim Ortahisar olarak yaklaşık katı atık için her ay 7.5 milyon lira ödüyoruz. Toplamda 90 milyon ödememiz var. ÇTV ve katı atık toplama bedeli olarak da 3.5 milyon lira gibi gelir var. 90 ödüyoruz, 40-48 milyon gibi açık veriyoruz. Bizler için sürdürülebilir değil. Sizin inadınız yüzünde. Katı atık su faturalarını düşürmek amacınız halka şirin görünmek için mi, Ortahisar Belediyesi'ni zor duruma düşürmek için mi? Sanırım siyasi sebeplerle bunu yapıyorsunuz. Doğru bir yöntem değil. Aksi takdirde hukuk yoluyla hakkımızı arayacağız.

I M G 6402
Başkan Genç: "Sözlerinizi aynen iade ediyorum"

Başkan Genç: Sanki sadece Ortahisar’a özgü bir karar alıyormuşsunuz gibi bunu gündeme getirmeniz hoş değil. Su faturasında 40 tane bedel oluştu. 1'i de bu. Gerekçe bu, su faturalarını topluyoruz. Yargıya giderseniz gidin, hakkınız var. Emlak vergisi topluyorsunuz, bunu neden toplayamıyorsunuz? Yönetmeliğe aykırı ise yargıya gidersiniz. Yok, güç zehirlenmesi yok, kınıyorum. Ortahisar’ı sadece siz yönetmiyorsunuz, bizim de yetkimiz var. Sizin hakkınızı elinizden alıyormuşuz gibi konuşmayın. Bertaraf bedelini uygulamaya devam edeceğiz. Bu ifadelerinizin farklı cevapları da vardır bende ama aynı şekilde size iade ediyorum.

Editör: Ömer Altıntaş