gerekirse kapatılması gerektiğini belirterek, “Trabzon’un turizmdeki geleceğini kurtarmak için mutlaka kayıt dışını önlemeliyiz. Tüm kurumların iş birliği içinde bu konuda çalışacağına inanıyorum” dedi.
MESLEK KOMİTESİ ÜYELERİYLE BİR ARAYA GELDİ
Turizmde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıya, TTSO Başkanı Erkut Çelebi, TTSO’nun otel, yurt, pansiyon ve tercümanların yer aldığı 25. Meslek Komitesi üyeleri, TTSO meclis üyeleri, TÜRSAB Bölge Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı, Trabzon Oteller Birliği Başkanı Mustafa Dündar ve diğer ilgililer katıldı. Toplantıda, Trabzon’da havalimanından başlayarak, konaklama, yeme – içme, transfer ve diğer alanlarda turistlerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.
ÇELEBİ: KAÇAK ÇALIŞAN İŞLETMELER DEVLETİ DE VERGİ KAYBINA UĞRATIYOR
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Trabzon’da turizmin sürdürülebilir hale gelmesi için halledilmesi gereken en önemli konunun denetim olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Toplantıda arkadaşlarımız birçok sorunu gündeme getirdi. En önemli konu denetimdir. Her kurum, sektörün tüm paydaşları denetimi etkili şekilde yapmalıdır. Kayıt dışı faaliyetler tespit edilir ve gereği caydırıcı şekilde yapılırsa turizmimizi ileriye taşıyabiliriz. Havalimanında yolcu karşılayan araçlardan ve kişilerden başlayarak denetim mekanizması oluşturulmalıdır. Belgeli tesisler dışında konaklama hizmeti veren evler, yurtlar, pansiyonlar mutlaka tespit edilmeli, devletin resmi işleyişi içine alınmalıdır. Sıkı denetimlerle belgesiz araçların turizmde hizmet vermesinin önüne geçilmelidir. Kayıt dışı faaliyet gösteren; konaklamasından yeme içme tesisine, transfer hizmeti veren aracından yol kenarında satış yapan kişiye kadar kapsamlı bir denetim uygulanırsa şikayetler en aza indirilecektir. Ayrıca kaçak çalışan tüm işletmeler devleti vergi kaybına uğratmakta, vergisini veren üyelerimize karşı haksız rekabet oluşturmaktadır.”
“ARACILAR BÜYÜK SORUN YARATIYOR”
Başkan Çelebi, aracıların Trabzon’a ve bölgede fiyatların yükselmesinin ve kayıt dışının artmasının en önemli unsuru olduğunu vurgulayarak,
“Sektörün en önemli sıkıntılarından biri de bir eylem planı oluşturmak için ihtiyaç duyulan bilgilere ulaşılamamasıdır. Havalimanından ve resmi kurumlardan turistlerin dağılımlarıyla ilgili sağlıklı bilgiler alınamıyor. Ayrıca şehir içinde turizme hizmet veren araçlara uygulanan kısıtlamalar ve yazılan cezalar sektöre büyük darbe vuruyor. Yetkili makamların sektörle istişare içinde bu konulara çözüm bulmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı.
“BAKANLIK GENELGESİNİN UYGULANMASINI İSTİYORUZ”
Çelebi, konaklama hizmeti veren tüm tesislerin Kültür ve Turizm Bakanlığınca belgelendirilmesinin 2021 yılında çıkan kanun uyarınca zorunlu olduğunu belirterek, “İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen konaklama işletmelerinin bir yıl içinde Bakanlıktan turizm işletme belgesi veya basit konaklama turizm işletme belgesi almaları zorunludur. Bu belgeyi almayan işletmeler faaliyetlerine devam edemez ve yetkili idare tarafından bir ay içinde kapatılmalıdırlar. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy imzasıyla 21 Haziran’da Valiliklere gönderilen genelgede, 17 Haziran 2022 tarihinden önce iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alan ancak basit konaklama turizm işletme belgesi veya turizm işletme belgesi almadan faaliyette bulunan tüm konaklama tesislerinin faaliyetlerine son verilmesi, iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının da iptal edilmesi için yetkili idareler aracılığıyla işlem başlatılması istenmiştir. Bu genelgenin gereğinin mutlaka uygulanmasını istiyoruz. Tüm üyelerimizden bu tür işletmeleri bize veya yetkili makamlara bildirmelerini bekliyoruz” diye konuştu. Çelebi, bu tür işletmelerin tespiti için sosyal medya ve internet üzerinden de bir tespit uygulaması yapılması gerektiğini vurguladı.
Başkan Çelebi, Trabzon’da zaman zaman eleştirilere neden olan fiyatlarla ilgili de “Tüm işletmeler görünür bir yerde mümkünse kapı önünde menü fiyatlarını müşterilere bildirmelidir. Herkes yediği karşılığında ne kadar hesap ödeyeceğini daha işletmeye girmeden bilmelidir. Her işletme kaliteli hizmetle yükümlüdür. Ancak bu şekilde turizmde gelecek yılları da garanti altına alırız” dedi.
“SEKTÖRÜN TALEPLERİNİ YETKİLİLERE İLETMEYE VE TAKİPÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, turizm sektörünün tüm paydaşlarıyla sürekli istişare halinde olduklarını vurgulayarak, “Gelen tüm talipleri gerek sözlü gerekse yazılı olarak ilgili tüm kurumlara ilettik, iletmeye de devam edeceğiz. Beklentimiz, Trabzon’da büyük emeklerle oluşturulan turizm altyapısının günlük rant kaygılarıyla heba edilmesinin önüne geçmektir. Bu anlamda tüm kurumları, sektörün tüm paydaşları iş birliği içinde çalışmalıdır” dedi.