MECLİS TOPLANTISI ÖNCESİNDE OSBÜK HEYETİ AĞIRLANDI
TTSO ağustos ayı meclis toplantısı öncesinde, yönetim kurulu toplantılarını Trabzon’da gerçekleştiren Organize Sanayi Bölgeleri Üst Yönetimi (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükçü ve yönetim kurulu üyeleri, TTSO meclis üyeleri, Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri ve meslek komitesi üyelerinin de katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi.
ÇELEBİ: TÜRKİYE CUMHURİYETİ BÜYÜK BİR DEVLET, YATIRIM ADASI PROJESİNİ ANCAK DEVLETİMİZ BİTİRİR
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, meclis toplantısı öncesinde OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü ve yönetim kurulu üyelerini ağırladıklarını belirterek, “Kendilerine hoş geldiniz diyorum” ifadesini kullandı. Başkan Çelebi, Arsin Yatırım Adası Endüstri Bölgesi konusunda katılımcılara bilgi verirken şu ifadeleri kullandı:
“Proje 277 hektar alan üzerine planlanmış, bazı geri çekmelerle 246 hektarlık bir alan üzerine dolgu yapılacak. Yaklaşık dolgu 58 milyon tona yaklaşıyor. Büyük bir arazi. Burası bir OSB değil. Orta ve yüksek teknoloji üretim yapacak firmalar burada olacak. İnovasyon ve katma değer üretecek fabrikaların yer alacağı bir bölge olarak düşünülüyor. Cumhurbaşkanımız yine bir ağustos ayında burayı Endüstri Bölgesi ilan eden karara imza attı. Ancak o günden bu yana geldiğimiz nokta istenilen nokta değil. Buranın dolgusunun bizim tarafımızdan yapılması istendiği, yine bizim tarafımızdan yatırımcı bulunması istendiği için gecikme oldu. Şu andaki durumda yaklaşık 580 bin liralık harcımız var onu yatıracağız. Sağlık koruma bandının onayını da aldıktan sonra buraya hafriyat dökmeye başlayacağız. 61 kamyonla ilk dolguyu biz dökeceğiz. 61 kamyon da Arsin OSB başkanından geldi. Burada dökülmesi gereken kamyon sayısının 3 milyon civarında olduğunu da belirteyim. Çok büyük bir proje. Bunu bizim imkanlarımızla yapma şansınız yok. Elimizde bir flash bellek her gittiğimiz yerde projeyi tanıtmaya çalışıyoruz. Hem de kendi ülkemiz içindeki dinamiklere, büyük firmalara da bu bellekleri ulaştırarak yatırım talebinde bulunacağız. Önceki gün basın toplantısında basın mensubu arkadaşlardan da rica ettim; siyasilere baskı yaparak bu projeyi bitireceğiz. Nasıl Rize’de dolgu yapıyorlarsa; havalimanına yaptıkları 100 milyon ton civarındaydı, ondan daha az bir miktar lojistik merkezini de dolduruyorlar şu anda. Biz de bu projemizin dolgusunu devletimizin yapmasını istiyoruz ve bekliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlet, hükümetimiz büyüktür. Bunu ancak onlar başarır diye düşünüyorum. Bu dolgu yapıldıktan sonra biz altyapısını ve diğer işlemleri yaparız. Rakamlar gerçekten büyük. Konuşulan fiyatlar 6 milyar lira civarındaydı ama giderler artınca daha fazla bir rakama da çıkmıştır. Oda olarak bu rakamların altından çıkmamız kolay değil. Hükümetimize pası attık artık.”
“ZOR COĞRAFYADA ZOR İŞLER YAPIYORUZ”
Başkan Çelebi, Trabzon’daki organize sanayi bölgeleri konusunda da bilgi verirken, “Mevcut 4 tane OSB’miz var, 3’ü faal durumda. Vakfıkebir’in altyapısı bitmek üzere. 150 civarında talep var. Yeni yerlere ihtiyacımız var. OSBÜK yönetim kurulu üyelerimiz de gördüler. Zor bir coğrafyada zor işler yapıyoruz. Arsin OSB’yi görünce biraz rahatladılar. Dağlarda OSB yapıyoruz. Ama oralara bile çok talep var. İnsanlarımız çok girişimci. Ne kadar zor şartlar olursa olsun buralarda yer almak istiyorlar. Yeni arsalar gerekiyor. Bizim Trabzon’un batı kısmında 3 tane OSB var, doğuda bir tane var. Doğu tarafında bir OSB’ye daha ihtiyacımız var. O konuyla ilgili çalışmalar yapıyoruz” dedi.
“SU ÜRÜNLERİ İHTİSAS OSB’Sİ VE TEKSTİL OSB HEDEFİMİZ”
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, “Önceki bakanımız Mustafa Varank beyle Araklı ilçesinde 200 dönümlük Tekstil OSB konusunda görüşmüştük. O çalışmalar da yapılıyor” dedi. Su Ürünleri İhtisas OSB’si konusunda da bilgi veren Başkan Çelebi, şunları söyledi:
“Ankara’da OSBÜK toplantısında yeni bakanımıza Su Ürünleri İhtisas OSB’ye ihtiyacımız olduğunu ilettik. Balıkçılık işi yapan firmalarımız bütün OSB’lere yayılmış durumda. Arıtma ve su konusunda büyük sıkıntılar çekerek üretim yapıyorlar. Yeni güney çevre yolu etrafında, su kaynaklarına yakın ve yerleşim yerlerinden uzak bir alanda Su Ürünleri İhtisas OSB kurulması için çalışma yapacağız. Tüm OSB’lerde balık işlemesi yapan firmalar yer istiyor. Bir firmamız su kaynağı bulmak için sondaj yapıyor ki tesis kursun. Koku yapıyor bu firmalar bu nedenle hepsini bir yerde toplamak gerekiyor.”
“FİRMALAR OSB’DE ÜRETTİĞİ ÜRÜNÜ NEREYE KOYACAK?”
Başkan Çelebi, OSB’lerde gerçekten zor ve dar alanlarda üretim yapıldığını da ifade ederek, “Firmalar en fazla 10 dönüm yer alabiliyorlar. 15 dönümü de arsa birleştirmeyle alabiliyorlar. Üretim, depolama, hammadde yerleri lazım. Depo olarak bazı alanların kullanılması kaçınılmaz bir durum. Hammaddesini, ürettiği ürünleri nereye koyacak? Konya, Gaziantep, Kayseri gibi bölgelerde OSB’ler çok geniş. 50 - 60 dönümlük parseller oluyor orada. Bu alanı istediği gibi kullanıyor firmalar. Sağlık koruma bantları da önemli bir konu. Karadeniz’de 50 metrelik sağlık koruma bandı çok fazla. Bu konuyu da Sağlık Bakanlığı ile görüşeceğiz. 10 metrelere çekmek gerekiyor bu alanı” ifadesini kullandı.
KÜTÜKÇÜ: TRABZON, SANAYİ ÜRETİMİYLE DE ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR
OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü, TTSO meclis, meslek komitesi ve Yüksek İstişare Kurulu üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, misafirperverlikleri için tüm TTSO heyetine teşekkür etti. Kütükçü, Trabzon’un 3’ü aktif biri kuruluş aşamasında olan 4 organize sanayi bölgesiyle diğer özelliklerinin yanında sanayi üretimiyle de adından söz ettiren bir il olduğunu ifade ederek, “Trabzon, 1 milyar doları aşan ihracatıyla da adından söz ettiriyor. Bu ay yönetim kurulu toplantımızı Trabzon’da yapmaktan dolayı mutluyuz” ifadesini kullandı.
“SU ÜRÜNLERİ İHTİSAS OSB’SİNE GEREKEN DESTEĞİ VERECEĞİZ”
Memiş Kütükçü, “Erkut başkanımızın ifade ettiği Su Ürünleri İhtisas OSB projesini çok doğru bir proje olarak bulduğumuz ve destekleyeceğimizi bir kez daha ifade ediyorum. Su Ürünleri İhtisas OSB, tam da ihtisas OSB’lerin ruhuna uygun bir proje. Çünkü belli sektörlerin bir araya gelerek, kümelenme oluşturarak, ortak altyapı yatırımlarıyla, ölçek ekonomisinden de yararlanarak oluşturduğu bu bölgeler; sektörlerin doğru lokasyonlarda doğru bölgelerde konuşlandırılabileceği bir yapı olarak ortaya çıkıyor. İnşallah önümüzdeki dönemde hep beraber bu projeyi gerçekleştirmek hepimize nasip olur. Bu konuda gereken desteği vereceğimizden kuşkunuz olmasın” dedi.
“ÜLKEMİZ YOLUNA ÜRETİM ÜLKESİ OLARAK DEVAM EDECEKSE DOĞU YAPILANMASI GEREKEN ALANLAR OSB’LERDİR”
OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü, OSBÜK’ün Türkiye genelinde 395 OSB’nin bağlı olduğu, 2001 yılında kanunla kurulmuş yasal bir üst kuruluş olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“OSBÜK, OSB’lerin çatı kuruluşudur. Türkiye’nin dört bir tarafında üretim faaliyeti gerçekleştiren, üretim üsleri diye nitelendirdiğimiz üretim sahalarının, kümelenmelerinin oluştuğu planlı sanayi alanları OSB’lerdir. Onurla tüm platformlarda ifade ettiğim gibi; Cumhuriyet tarihimizin en başarılı projelerinden bir tanesi. Bu projeyi artık ihraç ediyoruz. Gönül coğrafyamızdaki ülkelere organize sanayi bölgeleri kuruluşunu ve yapısını ihraç eder hale geldik. Bu yapıları geliştirmek, bu yapıları daha yukarılara taşımak önemlidir. Üretim, yatırım, ihracat, istihdam mottosunun gereği olarak ülkemiz yoluna üretim ülkesi olarak devam edecekse, doğru yapılanması gereken alanlar organize sanayi bölgeleridir.”
“TÜRKİYE’DE YATIRIM İŞTAHI ÇOK YÜKSEK; SANAYİCİLERİMİZE HIZLA YER TEKLİF EDEBİLİR HALE GELMEMİZ GEREK”
Başkan Memiş Kütükçü, “Erkut başkanımız Tekstil OSB projesinden bahsetti. Şu anda Türkiye genelinde tüm şehirlerimiz, tüm OSB’lerimiz genişleme alanı açma ya da yeni OSB’ler kurma çalışmaları yürütüyor. Çünkü Türkiye’de halen yatırım iştahı çok yüksek. Bu bir ülke için son derece değerli ve son derece önemlidir. Dolayısıyla sanayicimizin yatırım iştahı varken, Şinik OSB’den bile yer talep edebilirken, biz bu sanayicilerimize hızla yer teklif edebilir duruma gelmemiz lazım ülke olarak. Şinik OSB, Beşikdüzü OSB’nin şartlarını yerinde gördük. Bölge ziyaretlerinin bize inanılmaz büyük katkısı oluyor. Yerinde yaptığımız gözlemler yeni politikalar üretme konusunda çok verimli oluyor. Biz Türkiye genelindeki OSB’ler ve OSBÜK olarak, Türkiye genelindeki 365 oda borsayla ve TOBB ile yol yürüyoruz. Türkiye’de odalar, OSB’lere öncülük eden çok önemli paydaşlarımızdır. İç içe geçmiş yapılarız. Beraber üreten, beraber politika üreten, ülkemizi beraber geleceğe taşıyan yapılarız” dedi.
“ERKUT BAŞKANIN KIZIL ELMASI YATIRIM ADASI”
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü, TTSO yönetimine ve meclisine çalışmalarında başarı dileklerini ileterek sözlerini şöyle sona erdirdi:
“Projelerinizi görev döneminizde hayata geçirebilmenizi diliyorum. Her başkanın bir kızıl elması olur. Anlıyorum ki Erkut başkanımızın da kızıl elması Yatırım Adası Endüstri Bölgesi. Dolayısıyla başkanımızın da kızıl elmasına ulaşmasını temenni ediyorum. Trabzon’un çılgın projesi diyebileceğimiz, sıra dışı, bir o kadar da kritik ve önemli bir proje. Bu yatırımın da gerçekleştiğini hep beraber görürüz diye ümit ediyorum.”
KÜTÜKÇÜ’YE PLAKET TAKDİM EDİLDİ
TTSO Başkanı Erkut Çelebi ile Meclis Başkan Yardımcıları Hülya Ulusoy ve Selçuk İskender, katılımları nedeniyle OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü’ye günün anısına plaket takdim etti.
TTSO AĞUSTOS AYI MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü ve yönetim kurulu üyelerinin ayrılmasının ardından TTSO ağustos ayı meclis toplantısı Hülya Ulusoy başkanlığında gerçekleştirildi. TTSO’nun ağustos ayı faaliyetlerinin yer aldığı filmin izlenmesinin ardından tarife talepleri onaylandı.