Türkiye son zamanlarda komşularına baktığında dost bir ülke görmekte zorlanıyor. Öfke ve tepkileri üzerine çeken Türkiye’nin Amerika basınına göre tek bir soru var, o da Katar. Birçok Arap ülkesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İslamist politikalarını bir tehdit olarak algılıyor. Avrupa Birliği özellikle Türkiye’nin Akdeniz konusunda iddia ettiği haklar ve dağıttığı yargılar konusunda gerginlik yaşıyor. NATO üyelerinden ABD, Türkiye’ye Rus savunma sistemi alması nedeniyle ciddi yaptırımlar uyguluyor. Fakat buna rağmen Türkiye’nin arası Rusya’yla da iyi değil.
Şu an Türkiye’nin tek dostu Katar olarak görünüyor. Economist’in haber başlığı “Türkiye’nin en azından Katar’ı var” şeklinde. Türkiye- Katar arası ilişki ilk kez 2000’li yılların başında Doha’ya yaptığı yatırımlar ile başlamıştı. Birçok yatırımcı başkent Doha’ya akın etmişti. Kriz yaşayan Türkiye, bu nedenle bu küçük ve zengin Katar’a güvenmekte ısrarcı.
İki ülke de yıllar önce Arap Baharı’nı desteklemiş, despot hükümetleri kızdırmıştı. Ancak durum İslamcılara karşı döndüğünde birçoğu Türkiye ve Katar’a sığınmak zorunda kalmıştı. Katar’ın İslamcılara verdiği destek, S. Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn ile arasının açılmasına neden olmuştu. Bunun yanı sıra bu ülkeler Türkiye’nin Doha’da bulunan askeri üssünü de bozmasını istiyordu. Fakat Katar, Türkiye ile ilişkilerini güçlendirmiş ve Türkiye’den kendisine daha fazla askeri üs göndermesi konusuna izin vermişti. Bu da 5 binden fazla Türk askerinin söz konusu üste ağırlanabilmesi anlamına geliyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göre bu durum bir “”kardeşlik sembolü”. Bu süreçten sonra iki ülke birlikte hareket etmeye başladı. Türkiye Katar’a silah yardımında bulunurken Katar’da Türkiye’nin Libya ve Suriye’ye müdahalesi konusunda destek vermeye devam etti. Daha da önemlisi Katar’ın, Türkiye’nin finans ile ilgili işlerini üstlenmesiydi. Türkiye 2018’de nakit konusunda sıkıntı yaşarken Katar’dan milyarlarca dolar yatırım sözü aldı ve merkez bankası ile döviz takası yapmayı kabul etti.
Türkiye, geçtiğimiz Kasım ayında kur krizi yaşaması nedeniyle Katar tekrar devreye girdi ve %10 oranında hisse satın aldı. Bunun yanı sıra Katar, İstanbul’da bir liman için yatırım sözü verdi. Bu gelişmelerin yanında Antalya Limanı’nın işletme hakkını da bir Katar şirketi aldı. Buradan da anlaşılacağı üzere Katar Türkiye’nin en büyük yabancı yatırımcıları arasında yer almakta.
Birçok eleştirmen Katar ve komşularının Türkiye ile aralarındaki ilişkilerinde değişim yaşanabileceği konusunda şüpheli.
Bana göre Türkiye ile Katar’ın bir araya gelmesini sağlayan koşullar tam anlamıyla değişmedi. Bu yüzden de aralarındaki yakınlık devam edecektir. Fakat söz konusu olan istikrar meselesi halen Körfez ülkelerinde tartışılmaya devem ediyor.