Ortahisar Belediyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve Türk Ocakları Trabzon Şubesi’nin işbirliğinde KTÜ Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi’nde; Mütefekkir, Yazar, Siyasetçi ve Şair Ziya Gökalp’in vefatının 100. yılı anısına sempozyum düzenledi.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumda, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, KTÜ Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bayram Sevinç, KTÜ Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uğur Üçüncü ve Türk Ocakları Trabzon Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hikmet Öksüz protokol konuşmalarını yaptı.
Ankara’da TUSAŞ Tesislerine yapılan terör saldırısını lanetleyerek konuşmasına başlayan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, “Ankara Kahramankazan ilçemizde, TUSAŞ tesislerine gerçekleştirilen hain terör saldırısında şehit olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, milletimize başsağlığı diliyorum. Dost ve düşman herkes bilmeli ki; bu cennet vatan ömür boyu Türk yurdu olarak kalacak, bin yıllar boyunca huzurun, kardeşliğin adresi olacaktır. Bunu bozmak isteyenlere asla izin vermeyeceğiz” dedi.
“GÖKALP, ATATÜRK’ÜN DÜŞÜNCE DÜNYASINI VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KURULUŞ FELSEFESİNİ DERİNDEN ETKİLEDİ”
Ziya Gökalp’ın fikirlerinin, vefatının üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen hâlâ güncelliğini koruduğuna vurgu yapan Başkan Kaya, “Sosyolog, düşünür, edebiyatçı ve siyasetçi kimlikleriyle; tarihten felsefeye, sosyolojiden halk kültürü incelemelerine kadar birçok alanda verdiği eserlerle Türk düşünce hayatına yön veren en önemli isimlerden biri olan Ziya Gökalp’ın fikirleri, vefatının üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen hâlâ güncelliğini korumaktadır. Gökalp bu anlamda, kendisi için “Fikirlerimin babası” diyen Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün düşünce dünyasını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesini derinden etkilemiştir” şeklinde konuştu.
SEMPOZYUMUN TEMALARI VE KONU BAŞLIKLARI
“Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp ve Asra Hitâbı” ana başlığı “Muhayyile, Mukaddime ve Mefkûre” alt başlığıyla düzenlenen sempozyum ilgiyle takip edildi. Sempozyumda “Mütefekkir ve Mefkûre”, “Asır ve İctimaiyyat”, “Kurucu Mücadele, “Temeddün, Kültür ve Asrileşme”, Simgesel Uzam ve Yansımaları”, “Ziya Gökalp ve Türk Ocakları”, “Gökalp ve Değişim Teorileri”, “Mefkure”, ”Milliyetçilik, Kültür, Medeniyet ve Millet İnşası”, “Gökalp ve Türk Sosyolojisi”, “İktisadi Türkçülük” başlıkları ele alındı.
Sempozyumun 1. oturumunda Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur- “Türk Ocakları ve Ziya Gökalp”, Prof. Dr. Bayram Sevinç- “Modern Dünya İnşasında Kutsal ve Seküler Konumlandırma ve Sosyal Değişme”, Prof. Dr. Nevin Güngör Ergan- “Türk Sosyolojisinde Mefkûre ve Millet İnşa Süreci, Ziya Gökalp, Mehmet İzzet ve Ziyaeddin F. Fındıkoğlu Çizgisi” konu başlıklarıyla ilgili sunum gerçekleştirdi.
Türk Ocakları Trabzon Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hikmet Öksüz Sempozyumun ardından yaptığı açıklamada: “Trabzon Türk Ocağı olarak planladığımız ve Ortahisar Belediyemiz ve Karadeniz Teknik Üniversitesi işbirliği ile Ziya Gökalp anısına düzenlediğimiz sempozyum büyük bir dinleyici ilgisiyle gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma katkı sağlayan kurumlarımıza, hocalarımıza ve dinleyicilerimize teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.
Katılımcılar
Prof. Dr. Ali UTKU – Atatürk Üniversitesi
Prof. Dr. Bayram SEVİNÇ – Karadeniz Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Fatih Mehmet SANCAKTAR – İstanbul Üniversitesi
Prof. Dr. Hikmet ÖKSÜZ – Karadeniz Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. İbrahim Ethem ATNUR – Milli Savunma Üniversitesi
Prof. Dr. Mine GÖZÜBÜYÜK TAMER – Karadeniz Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Nevin GÜNGÖR ERGAN – Hacettepe Üniversitesi
Prof. Dr. Uğur ÜÇÜNCÜ – Karadeniz Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Yıldız AKPOLAT – Dokuz Eylül Üniversitesi
Doç. Dr. Ahmet KARAÇAVUŞ – Karadeniz Teknik Üniversitesi
Doç. Dr. Ahmet KÖKSAL – Karadeniz Teknik Üniversitesi
Doç. Dr. Hüseyin YADİGAROĞLU – Karadeniz Teknik Üniversitesi
Doç. Dr. Ülkü KÖKSAL – Karadeniz Teknik Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi Hakan SOYDAŞ – Karadeniz Teknik Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi Nurettin ÇAKICI – Trabzon Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi Saim Çağrı KOCAKAPLAN – Marmara Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi Serdal FİDAN – Karadeniz Teknik Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi Zübeyde DEMİRCİOĞLU – Medeniyet Üniversitesi
Arş. Gör. Özlem ARSLAN – İstanbul Üniversitesi
Temalar ve Konu Başlıkları
Mütefekkir ve Mefkûre
Asır ve İctimaiyyat
Kurucu Mücadele
Temeddün, Kültür ve Asrîleşme
Simgesel Uzam ve Yansımaları
Ziya Gökalp ve Türk Ocakları
Gökalp ve Değişim Teorileri
Mefkure
Milliyetçilik, Kültür ve Medeniyet
Millet İnşası
Gökalp ve Türk Sosyolojisi
İktisadi Türkçülük