SİYASET

CHP Grup Başkanvekili Zorlu, Büyükşehir Meclisi’nde sordu:  Ortahisar’ın Meydan bölgesinde neden yeri yok?

Ortahisar Belediyesi Başkan Yardımcısı ve CHP Grup Başkanvekili Cüneyit Zorlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı toplantısında Ortahisar Belediyesi’nin Meydan bölgesinde kullanabileceği bir alanın olmadığını gündeme taşıdı.

Başkanvekili Zorlu, “Kunduracılar ve Kahramanmaraş caddeleri ile Uzunsokak gibi sokaklarımız, bizlere ait değil, Büyükşehir’e ait. Burada bir metrekare yerimiz yok” dedi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı toplantılarının üçüncü gününde gündem dışı söz alan Ortahisar Belediyesi Başkan Yardımcısı ve CHP Grup Başkanvekili Cüneyit Zorlu, çeşitli konularda görüşlerini açıkladı, cevaplanması talebiyle bazı sorular sordu.


ORTAHİSAR’DAKİ ANA CADDELERİN ORTAHİSAR BELEDİYESİNE DEVREDİLMESİ TALEBİ
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in başkanlık yaptığı ve Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya ve Meclis üyelerinin de katıldığı toplantıda konuşan Zorlu, Ortahisar’da bulunan ve Büyükşehir Belediyesine devredilen Kahramanmaraş ve Kunduracılar caddeleri ile Uzunsokağın durumuyla ilgili konuştu: 
“2014 yılında Trabzon, büyükşehir kapsamına alınınca, ilçelerin birtakım mülkleri, araç parkları, caddeleri ve sokakları paylaşılmıştı. Bu mal paylaşımında Ortahisar’a bir haksızlık yapıldığını biliyorum ve Belediye Başkan Yardımcısı olarak da bunu yaşıyorum. Sizin de bu konuda birtakım serzenişlerinizin olduğunu biliyorum. Örnek verecek olursak, Kunduracılar ve Kahramanmaraş caddeleri ile Uzunsokak gibi sokaklarımız, bizlere ait değil, Büyükşehir’e ait. Burada bir metrekare yerimiz yok. Bir çadır kurup, bir sandalye koyacağımız bir alanımız yok. Bu konuda beraber bir çalışma yapabileceğimizi söylemiştiniz, ama bir adım atamadık. Bir an önce bu adımın atılması gerekiyor. Ortahisar Belediyesi, Meydan’dan Atatürk Alanı’na giremiyor. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değildir. Bu konuda bilgi istiyoruz” 
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise, yasada ne yazıyorsa onu uygulamak durumunda olduklarını fakat caddelerin durumunun yeniden ele alınabileceğini söyledi.

ESKİ CUDİBEY İLKOKULUNUN ARAZİSİNİN DURUMU
Cumhuriyet mahallesinde bulunan eski Cudibey İlkokulunun arsasının son durumunu soran Zorlu, “Bizim grubumuzun karşı oyuna rağmen daha önce burada satış yönünde karar alınmıştı. Burada L şekilde bir ticaret alanı yapılacak, yaklaşık 5 bin 700 metre kare tabanda bir alan var. 2 bin 500 metrekare bir inşaat yapılabilecek. Toplam 10 bin metrekare civarında bir yapılaşma olacak. Ancak burada 3 bin 200 metrekare kalan bir kısım var, çekme sınırlarıyla düşündüğümüz zaman bu alan, yani Karagöz Meydanı olarak yapılması gereken alan, 2 bin 200 metrekare civarında bir alan. Bu alan Ortahisar Kaymakamlığı ile Ortahisar Belediyesinin arasında kalan alan gibi bir alan olacak. Burada bir park ya da meydandan bahsetmek ne yazık ki mümkün değil. Çok küçük bir alan oluyor. Ayrıca burasını satıyorsunuz, alan vatandaş her ne kadar Koruma Kurulu kararında, ‘burası park olacak, biz bunu denetleyeceğiz, bu olmadan ruhsat vermeyeceğiz’ dense de, yarın kendi kârı doğrultusunda burayı kullanacaktır. Alan vatandaş izin vermezse etrafındaki yapılaşmada sıkıntı olacaktır. Burada Uzunsokak’tan gelen Temel ve İnci sokak olarak iki sokak var, bunların Tanjanta bağlanması mümkün. Bunların gündeme alınmadığını görüyorum, hazır bu işi yaparken bu alanları faydalı şekilde kullanmak şehrimiz adına çok önemlidir. Ortahisar ilçesinin sınırları içerisinde bir arazi olduğu için, Ortahisar Belediyesi olarak ruhsatı bizim vermemiz ve denetlememiz gerektiğini düşünüyoruz. Ortahisar Belediyesi olarak bundan faydalanmak isteriz, bu konuda da bir çalıma yapılmasında fayda var” dedi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, oranın satış kararının alındığını, 25 Eylül’de ihaleye çıkılacağını belirterek, “İnşallah fazla kişi girer ve rekabet artar. Böylece daha fazla gelir elde edilir” dedi.
Genç, projede iyi bir meydan alanı oluşacağını da kaydetti.

ZORLU, YENİ HAVALİMANININ YAPILIP YAPILMAYACAĞINI SORDU
Trabzon Havalimanında yeni yapılan Dış Hatlar Terminaliyle ilgili konuşan Zorlu, yakında iç hatlar binasıyla ilgili bir çalışmanın yapılacağını hatırlatarak, yaklaşık 1 milyar lira bir harcama yapıldığını ve yeni havalimanı yapılacaksa bu kadar büyük bir masrafın neden yapıldığını sordu.
“Havalimanında yeni dış hatlar terminali yapıldı. Bu açılışa Ortahisar Belediye Başkanımızı davet etmediniz. Kamunun yaptığı açılışlara bizi çağırmıyorsunuz. Niye böyle yapılıyor? Bu süreçlerle ilgili sıkıntımız var. 3 bin 77 metre kare büyüklüğünde dış hatlar binası yapıldı. Zenginlerin faydalanacağı 860 metrekare bir de CIP binası yapıldı. Ayrıca 100 metre uzunluğunda da bir yol yapıldı. Şunu belirtmekte fayda var, sayın Uraloğlu yeni havalimanının deniz dolgusuyla çok yakın zamanda yapımına başlanacağını söyledi. Bunun sizin döneminiz bitmeden yapılacağı şeklinde anladım. Burada yaptığınız 3 işle ilgili 1 milyar lira civarında bir harcama yapıldı. Evet şehrimize yapıldı, bunu kabul edebiliriz ama bu 1 milyar lira masraf yapılırken bazı hatalar da yapıldı. Yeni yapılan dış hatlar binası plansız yapıldı, yola çok yakın olarak. Yapılırken 100’ün üzerinde ağaç kesildi, yola ise otobüs girmesine imkan yok, giriyor ama manevra yaparak çıkamıyor. Şimdi sanıyorum iç hatlar da bakıma alınıyor. Burada da büyük bir masraf olacak. Yeni havalimanı yapılmayacak mı, yapılacaksa bu masraf niye yapıldı? Bunun kamuoyuna açıklanması gerekiyor.”
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise yeni havalimanının yapımının 5 ila 8 yıldan erken bitirilemeyeceğini belirterek, yapılan çalışmaların da nakli kabil bir şekilde planlandığını ve yeni havalimanı yapılırken ünitenin naklinin mümkün olacağını söyledi.

ZORLU, ŞALPAZARI’NDA ARAZİ SATIŞLARIYLA İLGİLİ CHP’YE YAPILAN SUÇLAMAYLA İLGİLİ AÇIKLAMA İSTEDİ
Şalpazarı Belediyesi’nin ihaleyle satışa çıkardığı arazilerle ilgili konuşan Zorlu, bu satışlara karşı yapılan eylemlerle ilgili olarak Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız’ın CHP’yi töhmet altında bırakmasını eleştirdi ve Kurukız’dan cevap istedi.
Vatandaşların tarım ve hayvancılık yaptıkları arazilerin satışına karşı yaptıkları eylemin parti örgütleriyle hiçbir alakası olmadığının altını çizen Zorlu, “Şalpazarı Belediye’sinin ihalesi vardı, arkadaşlar bizi oradan aradı yaklaşık 24 köye ait 134 parselin satışıyla ilgili meclis kararı alınmış. Mera vasfında olmasa da mera alanı olarak kullandıkları alanların satılacağını, buna karşı olduklarını söylediler. Biz de bunun Büyükşehir Meclisinin ilk gününde gündeme getirilmesini bu konunun sizin tarafınızdan yeniden değerlendirilmesini isteyeceğimizi söylemiştik ama olmadı, gecikti. Yaklaşık 255 bin metrekare ihalenin büyük kısmı 21 parseli Fidanbaşı köyünde, 1 parsel Kabasakal’da 3 parsel Savyançatı’da 4 parseli Çamlık’ta oldu ve ihaleye giren olmadı ama bir tanesine girildi ve 710 metrekare yer iki milyon gibi bir bedelle satıldı, alan da bizim büyükşehir çalışanımız. Dün sayın Kurukız bir açıklama yaparak partimizi töhmet altında bırakmaya çalıştı. Biz örgütlü bir partiyiz, örgütleneceğimiz zaman nasıl örgütleneceğimizi, ne yapacağımızı çok iyi biliriz ama orada halkın örgütlenmesini gördük. Bir organizasyon yapıldı biz bunun dışındayız. Şunu söyleyebilirler, bizim ilçe başkanımız burada gündemin içinde oldu ama ilçe başkanımız aynı zamanda Fidanbaşı köyünün de muhtarıdır. Bir muhtar kendi köyüyle ilgili bir takım kaygısı varsa bunu buradan CHP’ye mal etmenin bir anlamı yok. Kaldı ki gerekirse yapar idik. Buradan şunu anlıyorum, CHP’yi sanki satış için mecliste alınan kararda daha başka mahalleler de varken öne burası alındı, sanki burada “CHP karşı çıkacak olursa biz burada tartalım, vatandaşın gazını alalım, ne olacak onu bir görelim” dendi. Bizi bu organizasyonun dışında tutsunlar. Tamamen oradaki vatandaşın yaptığı bir eylemdir, ama biz de çayır, tarla, su kaynaklarının satılmasına karşıyız. Sayın Kurukız’dan açıklama bekliyoruz” şeklinde konuştu. 
Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız ise satış kararının Belediye Meclisinde alındığını ve vatandaşlara yönelik bilgilendirmelerin yapıldığını belirterek yapılan eylemin örgütlü bir eylem olduğunu tekrarladı.

 ESKİ TERMİNAL BİNASI VE BÜYÜKŞEHİRE ALINAN PERSONEL SAYISI HAKKINDA AÇIKLAMA TALEP ETTİ
Zorlu, son olarak Değirmendere’deki eski Terminal alanının durumunu ve 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketler üzerinden kaç personel alımı yapıldığını sordu.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Terminal alanının satışından vazgeçildiğini ve bu alanın satılmayacağını söyledi.
Genç, personel sayısıyla ilgili olarak, sayıyla ilgili bilgisinin olmadığını, öğrenip Meclise gerekli bilgiyi vereceğini ifade etti.
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı toplantısı, gündem dışı konuşmaların ardından gündemdeki maddelerin görüşülmesiyle sona erdi.