TABAN FİYAT EN AZ 120.00 TL OLMALIYDI
SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZINYANILTILDIĞINA İNANIYORUZ.
HER YIL AYNI OYUN, AYNI DÜZEN,
REKOLTE YÜKSEKMİŞ, RANDIMAN DÜŞÜKMÜŞ,
ÇİFTÇİYİ, KÖYLÜYÜ SOY,SOYABİLDİĞİN KADAR,
FINDIKTA TEKELLEŞME VE VAHŞİ BİR DÜZEN VAR
SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA, SAYIN TARIM ORMAN BAKANIMIZA,
SAYIN TRABZON MİLLETVEKİLLERİMİZE,,
SAYIN FINDIK BÖLGESİ MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRIMIZDIR
AÇIKLANAN TABAN FİYAT REVİZE EDİLMELİDİR.
FINDIK TABAN FİYATI 50 RANDIMAN 120.00 TL OLMALIDIR
Yazılı ve görsel basının değerli temsilcileri bizim feryadımızı,sesimizi duyuran sizlere ve bu basın açıklamamıza destek veren Trabzon Muhtarlar Federasyonu, Trabzon Ortahisarmuhtarlar Derneği, Trabzon Ziraat Teknikleri Derneği, Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası, Sivil Toplum Örgütleri, Yönetici ve Üyelerine şahsım tüm Çiftçilerimiz ve Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Üyeleri adına teşekkür ederim.
Her şeyin ateş pahası olduğu, ortalığın yangın yerine döndüğü enflasyon canavarının başını alıp gittiği ortamda, biz çiftçilerin kullandığı tarımsal girdilerin ortalama maliyeti Zirai ilaç,Gübre
işçilik nakliye, alet ekipman, akaryakıt vb. yüzde 300 oranında artmıştır. Tarım Orman Bakanlığımızdan halen daha bizleri ve toplumu tatmin edecek, inandıracak bir rekolte açıklaması olmamışken, Fındık fiyatı açıklanmıştır.
Tüccarlar kırıcılar ve malum Fındık Baronları 800- 850 bin ton rekolteden bahsediyorlar, bu miktarda bir ürün asla ve asla yoktur. Aslında biz Çiftçilerin dediği gibi gerçek rekolte harmanda belli olur. Ama yine de Bakanlığın elemanlarındanbiz Çiftçilerden Ziraat Mühendislerinden Ziraat Odalarının ve sektör temsilcilerinden oluşan bağımsız hiç bir etki altına kalmayacak rekolte tespit komisyonunun raporlarına evetderiz. Ama Fındık Baronlarının, Fındık Fiyatını düşük tutmak için hayali rekolte açıklamalarına hayır, yalandır deriz.
Yıllardan beri her yeri geldiğinde açıklıyoruz. Rekolte tesbitiharmanda yapılsın, yalan, talan ortadan kalksın. Sesimizi kimseye duyuramadık!. Bu konuda da Cumhurbaşkanımızıyanıltmaktadırlar. Dünya da Fındık alanlarının v e üretiminin % 70-75 ine sahip ülkemiz dünya fındık piyasasını, fiyatlarınıkontrol edemiyor. Dünyadaki 80 -100 milyar dolarlık fındık veonun ürünleri ticareti pazarında ülkemizin yıllara göre payı 2-2,5 milyar dolar dolayındadır. Bu komik gelirin nedeniülkemizdeki bir kaç yerli işbirlikçiler sayesinde ÜlkemizFındık piyasasını çekip çeviren ithalat ve ihracatını yapanFerrero Singapurlu firmaca satın alınan Pro Gıda ve yine yurtdışı ortaklı Stelliferianın sahip olduğu Balsu Gıdadır .Yani yerli işbirlikçiler uluslar arası tekel şirketleri 80100milyar dolarlık Fındık piyasasından ülkemize ancak ve ancak2-2,5 milyar dolar ihracat geliri bırakıyor.
Sakarya’dan Artvin’e kadar 500 bin Fındık Üretici Aileleri ile birlikte 2 milyon Çiftçi yıllardır yoksullukla boğuşup geçim sıkıntısı içinde iken, Fındık piyasasında bir avuçyerli işbirlikçi kırıcı ,tüccar, fabrikatör ile uluslar arası tekelfirmalar karlarına kar katıyor. Fındık üreticisine verilen, dekar başı doğrudan gelir desteği 170.00 TL, mazot desteği
83.00 TL nin bir değeri kalmamış, pul olmuş durumdadır.
Tarım Bakanımıza sesleniyoruz alana değil, verim ve kaliteye destek verin ve destek miktarını bu enflasyon döneminde toplamda en az 600 TL’ye çıkarın ki; Çiftçi Fındığına gübre atsın, ilaç atsın, bakım yapsın . Verimli ve kaliteli ürün elde etsin . TMO fazla sayıda alım yerinde erkenden piyasaya girsin, günlük alım kotası arttırılsın. Çiftçileri, Tüccar ile baş başa bırakmasın. Gönül ister ki, aslında tüm beklentimiz ve olması gereken Çiftçinin örgütü FİSKOBİRLİK güçlendirilsin sermaye ve teknik destek yapılarak piyasaya oyuncu ve Fındık alıcısı, işleyicisi v e ihracatçısı olarak çıksın. Yeni Tarım Bakanımızdan bunu bekliyoruz. Avrupa da destekler ile birlikte Fındık Üreticileri bizden çok daha randımansız, kalitesi düşük Fındığından kilo başına 10euro gibi gelir elde ediyor iken; Sayın CumhurbaşkanımızGiresun kalite 50 randıman fındığı 84 TL, Lavant kalite Fındığı ise 82,5TL olarak açıklamıştır. Baklavanın tanesinin 100 TL, dondurmanın bir kaşığının 50 TL, küçük kase Fındıklı Sütlacın 50 TL olduğu ülkemizde 75 - 80 - 85 TLrakamları söyleyenler konuşanlar Çiftçi Köylü düşmanıdır.Fındık toplama işçiliğinin 500-700 TLkonuşulduğu , Fındık budama işçiliğinin 1000 TL olduğu , Fındık ot biçme işinin 1200 TL olduğu, bir ton % 26 lık azotlu Gübrenin 10 bin TL olduğu, Mazotun 37 TL olduğu bir litre Zirai ilacı 350 TL olduğu ortamda bu maliyetler ile birlikte enflasyon ve Çiftçinin refah payı ile birlikte Fındık fiyatı 2023 yılı için 50 randıman 120 TL’ye yükseltilmelidir..
Değerli Basın temsilcileri, Etin kilosu 350-450TL, Zeytin yağı 150 -200 TL, Tereyağı 250 TL, Peynir 200 - 250 TL , birküçük ekmeğin 15 TL bir Litre Benzin 37 TL, bir tabak yemeğin 120 TL, bir küçük minik çikolatanın 50 TL , bir bardak Çayın 10 TL,
olduğu ortamda bin bir emek ile bir yılda üretilip hasat edilen
Fındığın taban fiyatı beklentilerimizi karşılamamıştır.
Bankalarda mevduatı olanlara değil, Üretime, Çiftçiye, Fındık Üreticisine, hak ettiği emeğinin, alın terinin karşılığı verilmelidir. Üretmeyen toplumların ayakta durma şansı yoktur. 100 yıl önce Atalarımız, Çanakkale’de, Sakarya’da Anafartalar’da, Conk Bayırında aç, susuz bu eşsiz Vatanımızıbize kazanıp bıraktılarsa, bizler de tüm zorlukları aşarak onlara layık olmalıyız. TMO Kavun, Karpuz keser gibi alım yaparak, Üreticinin Fındığı’nın Randımanını düşürmek için yeni icat çıkarmış, bilahare uygulama yetmemiş olacak ki; Randıman izleme odası ismi altında Üretici’ yi adeta kafese koyarak, Randımana müdahale şansı ortadankaldırıldığı yetmemiş, telefonla görüntü almak ve eleştiri yapmak dahi yasak edilmiştir. Üreticiye yapılan bu uygulama ilkelliktir.
Yapılan işlemler kimden gizleniyor? Niçin gizleniyor? Yapılan işlemler doğru ise bu yasaklar nedendir? Bu uygulamadan vazgeçilmelidir. Bu uygulama tefeciler le hineişlemektedir. FINDIKTA ARTIK SÖMÜRÜ NE ZAMAN BİTECEK?
İSTEĞİMİZ 50 RANDIMAN FINDIK 120 TL. OLMALI, FİYAT
ACİLEN DÜZELTİLMELİDİR.ÜRETİC’NİN HAKKI VERİLMELİ
AVRUPALI’NIN YENMEYEN FINDIĞI 9.99 Avro, Avrupalı’nın aldığının yanında bizim fiyatımız gülünçdeğimli dir?
Arkadaşlar, elimdeki belge, 15 Kasım 2022 İspanya’da
Markette çekilmiş, şahsıma bu belgeyi veren Çiftçi dostu
Trabzon’lu kardeşimize huzurunuzda teşekkür ederim.
Bir kilo kabuklu Fındık 9,99 Avro, yani 300.00 TL, Avrupa Birliği Ülkeleri Çiftçilerine % 40-50 arasında üretimde destek veriyor.
Biz ise toprağa, üretmede seni destekleyelim anlamına gelen gülünç bir desteğe devam ediyoruz, derhal bu uygulamadan vazgeçilmeli üretime kg/randımana göre destek verilmeli, gerçek anlamda üretim teşvik edilmelidir.
Arkadaşlar, Fındığın kabuğunu elimizden bedelsiz alıyorlar,
Yakacak olarak kullananlara ateş pahasına satıyorlar. Geçen yıl bu acı gerçeği yine bu salonda açıklamıştım. Sayın Cumhur başkanımıza, yaşanan gerçeklerin söylenmediğine inanıyoruz. Üretici’yi üzen bu fiyat bir an önce revize edilip düzeltilmeli, Avrupalı nın yenmeyen, damak tadı ve lezzeti olmayan fındığının hiç olmazsa yanına yaklaşmalıyız.
TALEBİMİZ, İSTEĞİMİZ 50 RANDIMAN FINDIK,
TAVAN DEĞİL, TABAN FİYAT 120.00 TL’YE REVİZE EDİLMELİ,
ÜRETİCİNİN YAŞAM ALIN TERİ VERİLMELİDİR.
BU FİYAT ÇOK DEĞİL, HAKKIMIZI İSTİYORUZ…
Bir kez daha siz basın mensuplarına bizlere destek verenTrabzon Muhtarlar Federasyonuna, Trabzon Muhtarlar Derneğine, Trabzon Ziraat Mühendisleri Odasına, Trabzon Ziraat Teknikerlerine, Trabzon Ziraat Odasına, Sivil Toplum Örgüt ve Yöneticilerine Demokratik Kitle Örgüt Yönetici ve Üyelerine, bütün Fındık Üreticileri adına teşekkür ederim.
TRABZON ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANLIĞI
TRABZON ZİRAAT TEKNİKERLERİ DERNEĞİ BAŞKANLIĞI
TRABZON SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ
TRABZON İLİ FINDIK ÜRETİCİLERİ
YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANLIĞI