SİYASET

Genel Müdür Akaç, “Bu atama mevcut personel yapısı içinde doğru bir adımdır”

Ortahisar Belediyesi bünyesindeki ORBEL A.Ş’nin Genel Müdürü Celal Akaç, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan’ın; belediyenin Tarımsal İşler Müdürlüğü’ne yapılan atamayla alakalı açıklamasına cevap verdi.

Genel Müdür Akaç, “Bu atama mevcut personel yapısı içinde doğru bir adımdır.” diyerek gerekçelerini açıkladı.
Belediye bünyesinde memur olarak 1 ziraat mühendisi bulunduğunu, bu kişinin de mesleki tecrübesi ve yöneticilik yapma yeterliliği bulunmadığı bilgisini paylaşan Genel Müdür Akaç, söz konusu atamanın; kamuda tasarruf tedbirleri, işçi ve memur sayısındaki yığılma ve bu sebeplere bağlı olarak mevcut personelin değerlendirilmesi ihtiyacından kaynaklandığını belirtti. Genel Müdür Akaç, göreve getirilen Tarımsal İşler Müdürü’nün de örtü altı tarımı ile uğraşan 20 yıllık bir çiftçi olduğunu dile getirdi.
Ortahisar Belediyesi yönetimi olarak öncelikli hedeflerinin daha önce işlemez vaziyette olan tarım birimini aktif hale getirmek olduğunu ifade eden Genel Müdür Akaç, önümüzdeki günlerde açıklayacakları planlamalarla Ortahisar merkezli yöre tarımına yönelik uzun vadeli bir tarımsal üretim modeli uygulayacaklarını müjdeledi. 
“BU AÇIKLAMA GERÇEK BİLGİLERİ İÇERMİYOR”
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan’ın kendisiyle görüşüp sağlıklı bilgi almadan bu açıklamayı yaptığına değinen Akaç, şu ifadelere yer verdi: “Sayın başkan, Ortahisar Belediyesi bünyesindeki Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne yapılan atama ile ilgili yerel basına yaptığınız açıklamayı okudum. Meslek erbabı olarak yapılan atamadaki seçiciliğe karşı tavrınızı anlamlı bulurum. Demokratik bir hak olduğu gibi meslek etiğini koruyan bir niyettir. Saygı ile karşılıyorum. Ancak, gerekli irtibatları kurmadan, yetkili kişilerden bilgi almadan yapılan bu açıklamanın sağlıklı olmadığını, gerçek bilgileri içermediğini üzülerek belirtmek isterim.”
“ZARURİ OLARAK MEVCUT PERSONELİ DEĞERLENDİRME YOLUNA GİDİLDİ”
Söz konusu atamada Ziraat Mühendisi istihdamını da düşündüklerini belirten Akaç, kamuda tasarruf tedbirleri, belediye personel sayısındaki yığılma, yürürlükteki norm kadro mevzuatının sınırlamaları gereği nedenleriyle bu kararı aldıklarını söyledi. Genel Müdür Akaç  “Sayın başkan, devir aldığımız belediyeden başlangıçtan bugüne en hassasiyetle ele aldığımız konulardan biri hiç işlemez durumda olan tarım birimimizi kurumun en aktif birimi haline getirmek olmuştur. Bilmediğiniz bir husus, belediyemizde memur 1 adet Ziraat Mühendisi mevcut olup, bu arkadaşımızın da mesleki tecrübe ve yeterliliği gereği şimdilik yöneticilik yapması uygun bulunmamıştır.  Bu durumu düzeltmek amaçlı gerek memur alımı gerekse başka kurumlardan nakil ile Ziraat Mühendisi bireylerin istihdamı düşünülmüş, ancak hükümetin tasarruf tedbirleri kararı ve de belediyemizin işçi ve memur sayısındaki aşırı yığılma nedeniyle yürürlükteki norm kadro mevzuatının sınırlamaları gereği bu durumda mümkün olmamıştır. Bu nedenle, birçok birimimizde olduğu gibi Tarım Müdürlüğümüzde de mevcut personelin değerlendirilmesi yoluna gidilerek yola devam edilmesi zaruriyeti vardır. Kaldı ki, görevden alınan arkadaşımızda bir Ziraat Mühendisi değil ve hatta tarım sektörü ile hiçbir ilgisi olmayan bir kişidir. Kaldı ki, her ne kadar meslek erbabı olmasa da ataması yapılan kişi aynı zamanda Ortahisar’da 20 yıldır örtü altı yetiştiriciliği yapan bir çiftçidir. Sektörün içinde olan biridir.” diye konuştu.
“YÖRE TARIMINA YÖNELİK BİR ÜRETİM PLANLAMASI BAŞLATIYORUZ”
Ortahisar Belediyesi olarak mevcut personel yapısı içerisinde doğru bir atama kararı verdiklerini ifade eden Genel Müdür Akaç, önümüzdeki günlerde yapacakları planlamayla yeni bir tarımsal üretim metodunu hayata geçireceklerini kaydetti. Akaç, “Sayın başkan, Kasım ayı içerisinde Ortahisar merkezli yöre tarımına yönelik bir farklı bakış açısını, uzun vadeli bir tarımsal üretim planlamasını esas alan bir çalışmayı başlatıyoruz. Sizlerin de önemli katkıları olacağı bu süreci planlar iken zamanla kamu idaremizdeki yapılanmayı da etkin ve verimli hale dönüştürecek planlamayı hep beraber yapacağız. Sayın başkan, Sayın başkanımız Ahmet Kaya’nın tensipleriyle yapılan atamaya ilişkin şahsi görüşlerimi kendisi ile paylaştım. Takdirleri ile yapılan bu atama mevcut personel yapısı içinde doğru bir adımdır. Sonrası zaten Sayın başkanımız Ahmet Kaya’nın ve de yönetenler olarak bizlerin yapacağı gelecek süreci planlama aşamalarında ayrıca değerlendirilecektir.” İfadelerini kullandı.
“BİZİ BURAYA HALK GETİRDİ, ONLAR GÖTÜRÜR”
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan’ın, kendisini istifaya davet ermesiyle alakalı konuşan Akaç, sözlerini şöyle tamamladı: “Şunu açıkça belirtmem gerekiyor: Celal Akaç olarak şahsımı istifaya davet etmenizi şık bulmadığım gibi kurumsal yetki ve sorumluluğunuz ile de örtüşmediğini söylemek isterim. Bizi buraya halk getirdi, onlar götürür. Kaldı ki, “ istifa” tek taraflı bir karardır. Gerekli gördüğüm bir aşamada şahsen değerlendireceğim bir husustur. Yaşamım boyunca hep hak, hukuk, adalet şiarı ile mesleğime, bütün yaşamsal etik değerlere uygun hareket ettiğimi düşünen biriyim. Yapılan eleştirinin meslek etiğini önceleme adına farklı bir niyet ile olduğunu iyi biliyorum. En azından benim ile konuşup bu açıklamanızı yapmanız gerektiğini söylemek isterim. Bu kent için her alanda olduğu gibi tarımsal faaliyetlerin günlük yaşamımızın bir parçası olacak şekilde genel uygulamalar içinde olacağız. Sizlerin varlığı da bize güç verecektir. Belediye başkanım Sayın Ahmet Kaya Bey de bu şiar ile süreci yönetmek ve halkımıza hizmet etmek amaçlı uğraşısında azimli ve kararlıdır.”