Üniversitemiz Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Arslan ile Özellikle kulak sağlığı konusunda ne gibi tehlikelerle karşı karşıya olduğumuz üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

4Bcefa92 16C9 4B2B Bbf0 D92F9Ab0Fe07

Deniz ve Havuz Suları Enfeksiyon Riskini Artırıyor

Doç. Dr. Arslan, deniz ve havuz sularının içerdiği bakteriler ve diğer mikroorganizmalar nedeniyle kulak iltihaplanmalarınıtetikleyebileceğini belirtti. “Özellikle kulak zarında delik olan hastalar, bu riskle daha fazla karşı karşıya kalıyor” dedi. Bu durumun kulakta ağrı, akıntı ve işitme kaybı gibi ciddi belirtilere yol açabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Arslan, “Kronik Otit hastalarının yanı sıra sağlıklı bireyler de denize veya havuza girdikten sonra bu belirtileri yaşamaları durumunda vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır” diye ekledi.

Deniz ve Havuz Suları Enfeksiyon Riskini Artırıyor

Başkan Ergan’ın Evlat Acısı Başkan Ergan’ın Evlat Acısı

Deniz ve havuz sularının içerdiği bakteriler ve diğer mikroorganizmalar nedeniyle kulak iltihaplanmalarını tetikleyebileceğine dikkati çeken Doç. Dr. Arslan: Özellikle kulak zarında delik olan hastalar, bu riskle daha fazla karşı karşıya kalıyor dedi. Bu durumun, kulakta ağrı, akıntı ve işitme kaybı gibi ciddi belirtilere yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Arslan, “Kronik Otit hastalarının yanı sıra sağlıklı bireyler de denize veya havuza girdikten sonra bu belirtileri yaşamaları durumunda vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır” diye ekledi.

Önlemler ve Koruyucu Tedbirler

Denize veya havuza giren kronik otit hastalar tarafındanalınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Arslan, kronik orta kulak iltihabı, dış kulak yolu egzaması gibi kulak hastalıkları olanların su geçirmez kulak tıkaçları kullanmasını önerdi ve “Bu hastalarda su ile temasın en aza indirilmesi, enfeksiyon riskini azaltır. Ayrıca sudan çıktıktan sonra kulakların dikkatlice kurutulması önemlidir” dedi. 

Doç. Dr. Arslan, kronik otit hastalarının dikkat etmeleri gereken diğer faktörlere de değindi. Özellikle havuzların da benzer riskler taşıdığını belirterek, “Havuz suları enfeksiyonriski taşıyan mikroorganizmalar barındırabilir. Bu nedenle havuzda yüzerken de benzer önlemler alınmalıdır” dedi. Ayrıca, kronik kulak hastalıkları olmayanların da deniz ve havuz hijyenine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Arslan, “Kirli denizlerde ve bakımı yapılmayan havuzlarda suya girmemeliler” diye ekledi.

Editör: Ömer Altıntaş