Trabzon’un Tonya İlçesinde bu yıl 21.’si yapılacak olan Tonya Tereyağ Kültür ve Sanat Festivali’nin tanıtımı Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel’in katılımıyla, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde yapıldı. 
I M G 2222

24 - 25 Ağustos tarihleri arasında Tonya İlçesinde yapılacak festivalin Tanıtım Toplantısında konuşan Başkan Beşel, vatandaşları festivale davet etti. 

Başkan Beşel, toplantıda özetle şu ifadeleri kullandı. 
“Festivalimiz düzenlenmeye başlandığından beri geleneksel hale geldi. 1 yıl şehitlerimiz olması nedeniyle, 1 yıl da pandemi nedeniyle yapılamadı. Onun dışında her yıl geleneksel bir şekilde, başarılı bir şekilde icra edilerek bugüne kadar geldi. 

I M G 2225

YARIŞMALAR DÜZENLENECEK
Festivalimiz kapsamında, ağırlıkla aktif kısmını folklorumuz oluşturmakla birlikte pazar günü en iyi tereyağ, en iyi Jersey düve, en çok süt üreten ve satan üreticilerimiz ilgili yarışmalar düzenlenecek.
Hazırlıklarımız ayrıntılar itibariyle tamamlandı durumdadır. 6 sanatçımız Cumartesi, 6 sanatçımız da pazar günü olmak üzere halkımızın hoş vakit geçirmesine vesile olacak. 
I M G 2226
Tonya Tereyağımızı almak isteyen vatandaşlarımız için de özellikli stant düzenledik. İsteyen o stanttan tereyağ temin edebilecek. 
Festivalimizin amacı bir taraftan beli bir ürünü ve değerleri tanıtmak, farkındalığını yaşatmak olmakla birlikte halkımızın senede 1 defa, 2 defa olsa bir araya gelip birlik ve dayanışma duygularını, horon halkasında veya sohbette yaşamasıdır. 

5Af43815 211C 4C3E 8A76 4A28C5466Dbd

7 - 8 BİN VATANDAŞ AĞIRLANIYOR
Tonya Tereyağ Kültür ve Sanat Festivalimiz bu yönüyle çok başarılı olmuştur. Her icra edildiği yıl, 5 - 6 bin zaman zaman 7 - 8 bin vatandaşımız katılıyor. Sadece Tonya değil, Trabzon’un bütün ilçelerimiz katılım olmakta. 
Gurbetçilerimizin de katılımıyla festivalimizin hep kalabalık olmuştur. Bu yıl da yine festivalimizin kalabalık katılımlı, etkin ve huzurlu şekilde geçeceğini düşünüyoruz. Bütün çalışlarımızı bunun üzerine düzenledik. 
Festivalimizde bugüne kadar gelen bütün vatandaşlarımız, hiç bir mağduriyet yaşamayan memnun olarak ayrıldılar. İnşallah bu memnuniyetin tesis etmesi için çalışmalarımız ve tedbirlerimiz alınmıştır. Bütün misafirlerimiz, belki de ömürlerinden en güzellerinden sayılacak hoş vakitler geçireceklerini düşünüyoruz. 

FESTİVALİN MASRAFLARI SPONSORLARLA KARŞILANIYOR
Belediyemiz çalışanlarımız ile birlikte Kaymakamlığımızın komite başkanlığında, merkezi Trabzon’da bulunan Tonyalılar Kültür Dayanışma Derneğimiz Meclis Üyelerimiz ve Tonya Kooperatifi, Esnaf ve Sanatkarlar olmak üzere 5 yapıdan oluşan komiteyle festivalimizi icra ediyoruz. 
En önemli ayaklarından bir tanesi maddi boyutudur. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da sponsorlarımıza katkıda bulunan bütün sponsorlarımız huzurlarınızda tebrik ediyor, teşekkür ediyorum. Belediyemize yük olmamak yayıla oluşturuldu” dedi. 

OSMANLI’DA SARAYA GÖNDERİLİRDİ
Başkan Beşel, “1888 yıllarında Osmanlı Salnamelerine konu olmuş, 2017 yılında İstanbul’da 360 ürün arasında yarışmada birincilik kazanmış, daha sonra da Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi tescili verilmiş Tonya Tereyağ ve Süt Ürünleri.. Tonya Tereyağı, tereyağdır. Tartışılmazdır. Olumlu yönleri dışında hiç bir olumsuz düşünemeyiz. Tonya’da üretilen, Trabzon üzerinden Türkiye’ye pazarlanan, hatta salnamede belirtildiği gibi Osmanlı İmparatorluğunda Saraya gönderildi. 
Tonya sınırlarında beslenen ineklerden elde edilen sütten üretilen ürün Tonya Tereyağıdır. Tonya dışında getirilen sütten üretilen üretilen tereyağını biz Tonya Tereyağı olarak kabul etmiyoruz. Ülkemizde gıda terörünün kol gezdiği, esasında insanların çok dikkat etmediği ancak en dikkat etmesi gereken bir durum olarak değerlendiriyorum” dedi. 

SAHNE ALACAK SANATÇILAR
Festivalde Trabzon’un yöresel sanatçıları; 
Zeynep Başkan, Ali Alkurt, Neşet Aydın, Umut Berberoğlu, Ali Tetik, Efe Karagüzel, Kurtuluş Eyibil, Filiz Karadeniz, Batuhan Turan, Ayhan Oğuz, Mesut Maşeroğlu, Soner Ruhi Zaman, Aytekin Öztürk sahne alacak. Ayrıca Orgda Eser Meydan, Davulda Eser Meydan, Zurna’da Tolga Şamlı ve Kemençe’de Yasin Erdoğan olacak. 

FESTİVAL PROGRAMI
24 Ağustos Cumartesi Festivalin ilk gününde 15.00’da Hükümet Konağı önünde Çelenk Sunma töreni, istiklal Marşı okunup, saygı duruşunda bulunulacak. 

15.30’da Hükümet Konağı önünden başlanarak, Cumhuriyet Meydanı, Süt Çeşmesi önüne Festival Yürüşüşü yapılacak. 

Festivalin ilk günü 19.00’da Festival Alanı olarak belirlenen Şehit Ayna Güner İlkokulu Bahçesinde verilecek konserlerle sona erecek. 

Festivalin 2. Fününde ise saat 10:00’da İzmiş Şenliği yapılacak. 
Festival ardından, saat 13.00’da Festival Alanında En İyi Tereyağı, En iyi Jersey Irkı Düve Yarışması, En çok süt veren üreticilerin tespiti ile en kaliteli süt veren üretilcilerin tespiti yapılacak. 

Festival saat 19.00’da yine festival alanında verilecek konserlerle sona erecek.

Editör: Ömer Altıntaş