Başkan Zorluoğlu: Yaşayan bir müze olarak tasarlandı Başkan Zorluoğlu, müzenin Ekim ayının 15'ine kadar girişin ücretsiz olacağını, ardından ise girişte küçük bir ücret alınacağını kaydetti.


Trabzon’a hakim Ortahisar İlçesi Boztepe sırtlarında 14. yüzyılda yapılan ve zaman içerisinde ilgisizlikten dolayı harabeye dönen Kızlar Manastırı’nın açılışı restorasyonu tamamlandıktan sonra

bugün muhteşem törenle gerçekleşti.

Açılış töreninde ünlü besteci Tuluyhan Uğurlu konser verdi. Açılışa, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ak Parti İl Başkanı Sezgin Muncu, Ak Parti Milletvekilleri Muhammet Balta, Salih Cora, Adnan Günnar, Ortahisar Belediye Başkanı Av.Ahmet Metin Genç, Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi ,Trabzon Barosu Başkanı Av.Sibel Suiçmez ,Belediye Meclis Üyeleri ,STK temsilcileri ,Daire amirleri ve davetliler katıldı.

Burada açıklamalarda bulunan Başkan Zorluoğlu, “Trabzon binlerce yıllık tarihe sahip onlarca uygarlığa başkentlik yapmış bir şehir. Muazzam bir şehir. Aynı zamanda içersinde birçok sırrın muhafaza edildiğine inandığım gizemli mabetlere sahip bir şehir. Böyle bir mekanın restorasyonuna müteakip açılmasına tanıklık ediyoruz. Avluda ilk olarak ana kaya kilisesi karşılıyor. Her kapı başka bir dünyaya açılıyor. Boztepe dağının eteklerine sığınmış Trabzon'un en güzel mekanlarından bir tanesi. Aslına uygun bir şekilde restore edildi. Tarihi eserlere nasıl yaklaşıldığı ve korunduğunu ortaya koyuyor. Artırılmış gerçeklik ile geçmişe dair görüntüler var. Yaşayan bir müze olarak tasarlandı. Yıl boyunca Trabzon'un kültür sanat hayatında önemli yer alacak. Cumhurbaşkanımıza, Kültür Bakanımıza, Kültür Müdürlüğümüze ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi. 

Ak Parti Milletvekili Salih Cora, "Birçok açılışlar gerçekleştirildi. Bunların en anlamlılarından birisi burasıdır. Trabzon kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu şehirde nice eserler ortaya çıkarıldı. Bu güzide eser şehrimizde atıl durumda kalmışken yatırımlarla beraber aslına en uygun şekilde istifa edilebilecek duruma gelmiştir. Burasının en önemli özelliği sadece bir açık hava müzesinin yanısıra şehrin yeni bir kültür sanat merkezidir" diye konuştu. 

Ak Parti Milletvekili Adnan Günnar, "Trabzonlu olmaktan yine gurur duyuyorum. Anadolu'da bir medeniyetler şehri burası. İnsanları da öyle. Eser vermiş olan herkese şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Böyle güzel eserleri Türkiye'ye kazandırdıkları için. Trabzon hem Osmanlı hem Cumhuriyet döneminde göz doldurmuş bir şehirdir. Bu tür eserlerin değerlendirilmeyişi ekonomik gerekçelerle açıklanabilir. Yeniden kazanılmaya başlandığı bir çağa girilmiştir" dedi. 

Ak Parti Milletvekili Muhammet Balta, "Trabzonumuzu her zaman tarif ederken kültür, tarih, spor, turizm şehri gibi diyerek artırıyoruz. Tarih deyince çok öne çıkanlar olduğu gibi çıkmayanlar da var. Tarihi zenginliklerin çok fazla olduğunu görüyoruz. En büyük yatırımlardan bir tanesi bunlar. Tarihi güzelliğimiz var. Bunlar turizmi çeşitlendiriyor. Doğal güzellikleri bulmaya gelen insanlar değil, dünyanın dört bir yanından insanların gelmesini de sağlayacak" ifadelerini kullandı.


 

Konuşmaların ardından ünlü besteci Tuluyhan Uğurlu konser verdi. 

Restoran çalışmalarının 2 milyon liraya mal olduğu Kızlar Manastırı’nın açıldıktan sonra Trabzon’un en önemli turizm merkezlerinden biri olması bekleniyor.


Tarihi Kaya Kilisesi ve örneğine nadir rastlanan fresklerin gün yüzüne çıkarıldığı manastır yüksek bir koruma duvarı ile çevrili.

Manastır birkaç defa onarılsa da son şeklini 19. yüzyılda aldı.

Şapel ve birkaç hücrenin bulunduğu manastırdaki kaya kilisesinin içerisinde kitabeler ve III. Alexios’un eşi Theodora ve annesi Eirene’nın portreleri yer alıyor.

Trabzon Büyküşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen açılışa,  Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Adnan Günnar, Salih Cora, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ile çok sayıda  STK'nın başkanı ile ilgili kamu kurumlarının müdürleri katıldı. 

KIZLAR MANASTIRININ TARİHİ: 

Trabzon’un Boztepe yamacında şehre hakim bir yamaçta Komnenos Kralı III. Alexios döneminde 13491390 yılları arasında inşa edilen Kızlar Manastırı, birkaç defa onarılsa da son şeklini 19. yüzyılda aldı. Şapel ve birkaç hücrenin bulunduğu manastırdaki kaya kilisesinin içerisinde kitabeler ve III. Alexios’un eşi Theodora ve annesi Eirene’nın portreleri yer alırken, yüksek bir koruma duvarı ile çevrilen manastır son 100 yılda büyük tahribata uğradı. Cumhuriyet dönemi sonrasında içerisine doğal afetlerden kaçarak yerleştirilen insanların verdiği zarar ve yapının uzun yıllar iskana kapatılmış olmasından dolayı definecilerin de neden olduğu tahribat nedeniyle büyük zarar gördü, harabe haline geldi. Yapı yeniden yapılan retorasyon çalışması ile yeniden eski görkemli günlerine döndü.