Kongre boyunca 7 oturumda çeşitli üniversitelerden 10 akademisyen, 14 lisans, 12 yüksek lisans ve 3 doktora öğrencisi alanlarında bildirilerini sunacak.

I M G 8212

“Değişen Uluslararası Sistemde Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri” kongredeki ilk panel KTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gökhan Koçer'in moderatörlüğünde, İstanbul Aydın Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Dış Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Tarık Oğuzlu ve İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas katıldı.

I M G 8215

TTSO Trabzon AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yakup Karbuz, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada Genç akademisyenlerin ve uzmanların katılımıyla gerçekleşen bu kongre, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine dair yeni ve yenilikçi düşüncelerin ortaya çıkmasına olanak tanıyacağını söyledi. Karbuz şöyle konuştu: “Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin sadece iki coğrafyanın değil, aynı zamanda küresel düzeyde barış, istikrar ve refahın sağlanması açısından da son derece önemli görülmektedir. Bu ilişkiler, sadece ekonomik değil, aynı zamanda kültürel, sosyal ve siyasi alanlarda da derinlemesine bir etkileşimi beraberinde getirir. Bugün, Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki bu ilişkilerin çeşitli boyutlarını ele almak, önemli akademik çıktılar üretmek ve farklı perspektiflerin paylaşılmasını sağlamak amacıyla buradayız.” dedi.

I M G 8212

KOÇER: “AB TÜRKİYE’DEN UMUDU KESMEDİ”

 “Değişen Uluslararası Sistemde Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri” konulu panelin moderatörlüğünü yapan KTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gökhan Koçer’ de Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin günümüzde istenilen düzeyde olmadığını söyleyerek, “Ancak bugünkü etkinliğimizde olduğu gibi AB’nin hala Türkiye’den umudu kesmediğini görüyoruz. Bunu da olumlu bir gelişme olarak görüyorum” dedi. 

NAS: “ODA BORSALAR TÜRKİYE’NİN AB SÜRECİNİE ÖNEMLİ KATKIDA BULUNUYORLAR”

İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, panelde yaptığı konuşmada Türkiye’deki oda ve borsaların ülkenin AB sürecine önemli desteklerde bulunduklarını anlatarak, iş dünyasının bu desteğinin Avrupa Birliği üyelik süreci açısından oldukça önemli olduğuna işaret etti. Nas konuşmasını şöyle sürdürdü. 

“Nisan ayından bu yana Avrupa Birliği’nin, 2029 yılına kadar genişlemeyi yeniden gündemine aldı. Bu, Hırvatistan’ın AB’ye üye olduğu tarihten bu yana ilk kez oluyor ve son derece önemli bir gelişme olarak görüyorum. Avrupa Birliği üyelik serüvenimizde iniş ve çıkışların olmasına karşın sürecin devam ediyor.”

OĞUZLU: “AB’DE TÜRKİYE’Yİ DESTEKLEYEN GRUPLAR GÜÇLENMELİ”

İstanbul Aydın Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Dış Politika Enstitüsü Akademi Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tarık Oğuzlu da panelde yaptığı konuşmada Avrupa Birliği’nde Türkiye’ye karşı üç ayrı bakışın olduğunu vurguladı.

Oğuzlu “Bunlardan birisinin Türkiye’nin üyeliğine ‘Neden olmasın?’ diye bakan grup, ikincisinin belirli bir aşamadan sonra üyeliğin mümkün olacağını söyleyen grup, üçüncüsünün ise Türkiye’nin ne yaparsa yapsın Avrupa kültür havzasının dışında olduğunu düşünen ve üyeliğe karşı olan grup. Son yıllarda üçüncü grubun etkili olduğunu ancak ilk iki grubun yeniden baskın çıkmasının AB-Türkiye ilişkileri açısından çok önemli olacaktır. “dedi.

I M G 8216

Panel, konuşmaların ardından katılımcılara sunulan plaket töreni ile son buldu. Öte yandan Avrupa Birliği İlişkileri Kongresi, 17 Mayıs Cuma bugün gerçekleştirilecek olan, Avrupa Birliği Türkiye İlişkilerinin Seyri, Avrupa Birliği Hukuku ve Uluslararası Çalışmalar başlıklı söyleşilerle devam edecek. 
I M G 8214I M G 8217

Editör: Haber Merkezi